Jozef Schildermans

Wist u dat de Geraardsbergse mattentaart een Italiaanse oorsprong heeft?
Wilt u genieten van een tersey, een zoete omelet met sinaasappelsap en kaneel?
Of spreekt een potagie met paddenstoelen u meer aan?

In Lieve schat, wat vind je lekker? kunt u het allemaal nalezen én uitproberen. Het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus was een populair Nederlandstalig kookboek van de Spaanse Nederlanden uit de 17de eeuw. Magirus wil dames uit de gegoede burgerij op een spaarzame, maar niet al te zuinige manier lekker leren koken. Inspiratie voor zijn verfijnde en eenvoudige recepten vond Magirus in de Italiaanse keuken van de persoonlijke kok van paus Pius V. Hij doorspekt zijn kookboek met geestige commentaren en aanwijzingen, die een licht werpen op de Zuid-Nederlandse culturele, politieke en sociale situatie in het begin van de 17de eeuw.

Een boeiend historisch kookboek vertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinfo over keukeninrichting, bereidingswijzen, ingrediënten en dieetgewoontes van toen. En met recepten die ook vandaag nog makkelijk kunnen worden bereid.

JOZEF SCHILDERMANS en HILDE SELS zijn historici. MARLEEN WILLEBRANDS is diëtiste en neerlandica.

Ondersteunende website: www.magirus.net / Download nu gratis de transcriptie van de eerste druk van het Koocboec uit 1612.

Anthonius Magirus, Koock-Boeck ofte Familieren keuken-boeck / Jozef Schildermans & Hilde Sels. – Antwerpen, Het Dagelijks Boek. Zeventiende-eeuwse lectuur anders bekeken. Catalogus bij de rondreizende tentoonsteling maart – september 2007, p. 56-58.

Oudere boeken en artikels / Older books and articles

Het culinaire erfgoed van Villa Lorraine. L’héritage culinaire de la Villa Lorraine / Jozef Schildermans, Freddy Vandecasserie, Patrick Vandecasserie. Voorwoord: Philippe Bidaine. Fotografie: Bart Van Leuven. – Oostkamp: Stichting Kunstboek, 2004. – 160 p.: ill. – ISBN 90-5856-151-8 (NL). 60 € (Nederlandse en Franse edities).

boekvillalorraine.jpgVoor generaties van fijnproevers is de Villa Lorraine altijd al het symbool van een uitstekende tafel en een perfect onthaal geweest. In 1972 haalde het restaurant als eerste buiten Frankrijk een derde Michelin-ster. Na wijzigingen in de bezetting heeft het restaurant vandaag nog één ster. Gault Millau 2002 verkoos de huidige keukenmeesters vader Freddy en zoon Patrick Vandecasserie tot Meesterkoks van het jaar. Freddy Vandecasserie startte op 14-jarige leeftijd als hulpje in de Plaza, op dezelfde plaats als waar zijn vader gedurende jaren chef was geweest. Toen hij 18 werd in 1962 kwam hij bij de Villa Lorraine werken om er nooit meer weg te gaan en om er zijn stempel te drukken op de keuken. De overdrijvingen en het gebrek aan samenhang van de “nouvelle cuisine” hebben de chef nooit wat gezegd. Freddy Vandecasserie is een verdediger van de klassieke keuken, wat niet betekent dat hij geen innovatieve gerechten op tafel tovert. Pas als een kok zijn klassiekers kent, kan hij creatief aan de slag, zo luidt zijn filosofie. De kwaliteit van de producten en de bijbehorende productkennis is daarbij van het eerste belang. De afgelopen jaren werd de inrichting van Villa Lorraine grondig vernieuwd. Het kookboek zet dit alles extra luister bij.