homee-mail
 
 
Table of Contents / Inhoudstafel van deze site
 
PRIVACY PLEDGE
We will not sell or disclose any information about you.
 

 Rated with RSACi

 
Bijgewerkt op Monday 26 March 2001 /
info@datatestlab.com

© Copyright 1997-1999 by
DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium

e-mail

Click here to report alleged copyright infringment in this domain

DTL Data TestLab
Wie wat waarDTL Internet introductieTestenPrivacyDTL Xplore
Global Village.beDVD Region Hacks

 

Geschiedenis op het Internet

Surfen naar "historische" sites

door Jozef Schildermans

(verschenen in Tijdingen uit Leuven nr. 123)

(geschreven januari 2001)

Een dagje surfen op het internet op zoek naar webstekken over geschiedenis die ook interessant zijn voor een wat groter publiek en bruikbaar in het onderwijs leverde een eerder teleurstellende oogst op, zeker voor wat betreft Nederlandstalige sites. We geven die oogst hierna voor wat ze waard is. Maar eerst stellen we een gratis systeem voor waarmee men vrij gemakkelijk onderhoudsvriendelijke websites kan creëren. Hopelijk geeft dit sommige lezers de inspiratie om zélf een thematische geschiedenissite voor een groter publiek op te zetten.

Opmerking: de links staan onderaan het artikel

Websites maken blijft voor velen nog altijd een te technische aangelegenheid. En zelfs als je bedreven bent in programma's zoals Microsoft Frontpage dan duikt al gauw het probleem op van het onderhouden van je site. Traditionele webeditors klutsen inhoud en vormgeving van een website samen. Grote mediabedrijven gebruiken miljoenen kostende programma's om websites vanuit een database te publiceren. Inhoud en vormgeving zijn gescheiden. De indeling of vormgeving van een site veranderen is met een dergelijk content management (inhoudsbeheer) systeem heel simpel. Ook kun je heel gemakkelijk met meerdere personen aan één site werken.

Manilla

Het Amerikaanse bedrijf Frontier brengt met zijn product Manilla content management software onder het bereik van iedereen. Met Manilla kan iedereen websites bouwen en onderhouden vanuit zijn webbrowser. Je site wordt daarenboven gratis gehost op de Manilla webserver. Om te beginnen moet je je als lid inschrijven en dan krijg je een eigen webadres toegewezen dat bestaat uit de naam van je site, gevolgd door 'editthispage.com' (bijvoorbeeld 'geschiedenis.editthispage.com'). Eventuele wijzigingen in de naam van je site of persoonlijke gegevens kun je later nog aanpassen vanaf de Prefs-optie op de website van EditThisPage.com. Het editeren en onderhoud van de site gebeurt in principe helemaal vanuit de browser, dus ook het wijzigen van de lay-out. Wanneer je met meerdere mensen een Manila-site beheert, kun je in de Prefs ('preferences') ook bepalen wie wat mag wijzigen op de site. Zo kun je een echt redactioneel systeem opzetten, met een hoofdredacteur en redacteurs die allemaal hun eigen stukje van de site beheren. Dit systeem is ook bruikbaar in klasverband, om bijvoorbeeld een klassikaal bijgehouden website over een bepaald onderwerp te maken, waarbij de leerkracht hoofdredacteur is en de leerlingen redacteur.

Lay-out

De lay-out en menustructuur staan los van de inhoud van de site. Je kunt met de standaardlay-out van Manilla starten en die later naar eigen smaak aanpassen zonder dat je al je teksten opnieuw hoeft in te tikken. Manilla wordt geleverd met een aantal voorgekauwde lay-outs, maar je kunt ook perfect je eigen lay-outs creëren en die toepassen. Manilla werkt standaard met Engelstalige menu's, maar via een optie in het systeembeheer kun je die in het Nederlands aanpassen. Manilla voorziet eveneens in een discussiegroep waarin iedereen die zich voor je site registreert berichten kan achterlaten. Mensen die zich niet registreren kunnen je site bezoeken maar kunnen geen berichten schrijven. Overigens kun je ook een 'gesloten' site ontwerpen waarin je alleen de gebruikers toelaat die je zelf kiest. Het omgekeerde kan ook: een volledig open site ontwerpen zonder lidmaatschapsysteem. Het lidmaatschap werkt trouwens met cookies die op de computer van de bezoeker worden bewaard. Bezoekers krijgen automatisch een wachtwoord toegestuurd en kunnen dit desgewenst wijzigen. Vergeten ze het wachtwoord, dan stuurt de server automatisch een nieuw naar hun e-mailadres. De database waarin je site is opgeslagen, kun je op je eigen computer back-uppen. Voor grotere projecten is het ook mogelijk om Manilla op je eigen server(s) te draaien. Dat kost dan 895 dollar per jaar.

Geschiedenissites voor een groter publiek

BBC History Online is natuurlijk nauw verbonden met de uitstekende geschiedenisprogramma's van BBC, maar ook zonder die programma's is dit een waardevolle populaire geschiedenissite. Onderwerpen kun je opzoeken per thema, volgens tijd, volgens belangrijke mensen of volgens belangrijke plaatsen. De artikels zijn veeleer educatief opgevat, met een heel duidelijk, thematische indeling, korte stukjes tekst, verwijzingen voor zij die meer willen weten en multimedia-elementen zoals een on line game waarin je de slag van Hastings kunt overdoen aan de kant van de Willem de Verovenaar of Koning Harold. Een on line glossarium legt onbekende of moeilijke termen uit door middel van zogenaamde pop-up vensters. Deze site richt zich bijna uitsluitend op de Britse geschiedenis.

Populaire waarde: ***
Historische waarde: ***
Multimedia: **
Bruikbaarheid in het onderwijs: **

Contactpunt Geschiedenisonderwijs Vlaanderen is de website van de Vlaamse Vereniging Leraren Geschiedenis & Maatschappelijke vorming (VVLG). Voor leraren geschiedenis is het een onmisbaar vertrekpunt bij elke surftocht op het internet. Je vindt er een overzicht van leermiddelen voor geschiedenis, achtergrond over het gebruik van het internet in het geschiedenisonderwijs en een overzicht van interessante sites voor het geschiedenisonderwijs. Helaas geldt ook hier dat de meeste verwijspagina's al lange tijd niet meer werden bijgewerkt.

Populaire waarde: ***
Historische waarde: **
Multimedia: **
Bruikbaarheid in het onderwijs: ****

De Erfenis van de Groote Oorlog is een tweetalige (Nederlands/Engels) thematische site over de Eerste Wereldoorlog en opnieuw een goed voorbeeld van een thematische geschiedenissite. Wat deze webstek zo aantrekkelijk maakt is de schat aan historisch beeldmateriaal, foto's zowel als cartoons en posters. Sommige beelden zijn zeldzaam, andere zijn ook vandaag nog extreem schokkerend.

Populaire waarde: ***
Historische waarde: **
Multimedia: **
Bruikbaarheid in het onderwijs: ****

EuroDocs - Primary Historical Documents from Western Europe is een verzameling van verwijzingen naar historische bronnen uit West-Europa die in facsimile, vertaling of getranscribeerd op het web zijn te vinden. De site wordt onderhouden door een bibliothecaris van de Brigham Young Universiteit in Utah. De verwijzingen zijn chronologisch ingedeeld per regio en land. Helaas ontbreekt een zoekfunctie. Ook is niet elk onderdeel even goed bijgehouden. De verwijzingen voor België zijn bijvoorbeeld niet meer aangevuld sinds september 1999. Die voor Engeland zijn dan weer veel uitgebreider en bijgewerkt tot op de dag vandaag.

Populaire waarde: *
Historische waarde: ***
Multimedia: *
Bruikbaarheid voor het onderwijs: ***

Geschiedenis van het economisch denken is een kant- en klare Nederlandstalige cursustekst over economiegeschiedenis, van Adam Smith tot Milford Keynes. De zeer ernstig ogende tekst bevat hopen formules, grafieken en bibliografische verwijzingen, maar nergens vond ik een spoor terug van de auteur. Alleszins bruikbaar voor studenten of docenten economie die het wat rustiger aan willen doen.

Populaire waarde: *
Historische waarde: ***
Multimedia: *
Bruikbaarheid voor het onderwijs: ***

Historische teksten ca. 1500 tot heden ontstond eind 1998 vanuit de frustratie dat er op het web weinig of geen Nederlandstalige historische teksten zijn te vinden. De teksten zijn chronologisch-thematisch gerangschikt en bruikbaar in het onderwijs want ze zijn meestal in het Nederlands vertaald. Sinds november 2000 werd de site wel niet meer bijgewerkt. Hier vind je uiteenlopende documenten zoals de Declaration of Rights, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, het verdrag tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland uit 1815 of het gedicht In Flanders Fields van John McCrae (eveneens vertaald).

Populaire waarde: **
Historische waarde: **
Multimedia: *
Bruikbaarheid voor het onderwijs: ****

The History Channel is een kabelzender die uitsluitend geschiedenisdocumentaires uitzendt. Bij ons zit de zender in het pakket van Canal+ Digitaal. De bijbehorende site oogt nogal rommelig en legt de nadruk op spektakelgeschiedenis: de wereldoorlogen, geschiedenis van de misdaad, de koude oorlog, enzovoort. Een belangrijk deel van de site bestaat uit een database met gebeurtenissen uit het verleden die zich afspeelden op de dag van je bezoek ("This Day in History"). Het is de uitgebreidste dergelijke database die ik al heb gezien. Ze beperkt zich gelukkig niet tot de spektakelgeschiedenis, maar geeft ook gebeurtenissen uit de technologiegeschiedenis en zelfs de literatuurgeschiedenis. Spijtig is wel dat in de korte artikeltjes niet verder wordt verwezen naar bijvoorbeeld boeken of andere sites over het behandelde onderwerp. Enkele on line spelletjes (voornamelijk quizzen) en een on line classroom maken de nogal Amerikaans gerichte site compleet.

Populaire waarde: **
Historische waarde: *
Multimedia: *
Bruikbaarheid in het onderwijs: *

The History Net wordt gemaakt door Primedia, een Amerikaanse uitgever van verschillende populaire geschiedenistijdschriften, waaronder Military History, World War II en British Heritage. Op de website hergebruikt men artikels uit die tijdschriften, maar publiceert de redactie ook nieuwe onderwerpen. Het blijft natuurlijk een Amerikaanse site, maar ze geeft ook heel wat niet-Amerikaanse onderwerpen. Het is een populaire site, die zich richt op een groot publiek. Veel aandacht dus voor de rol van "grote personen" in de geschiedenis en - omwille van het soort tijdschriften waarin Primedia is gespecialiseerd - vooral nadruk op oorlogen, veldslagen en spectaculaire misdaden. Toen ik de site bezocht, opende de hoofdpagina bijvoorbeeld met een artikel over de slag van Pharsalus, waar Caesar en Pompeus tegenover elkaar stonden tijdens de climax van de burgeroorlog. Dit artikel las vlot, maar bevatte weinig diepgang. De multimedia-inhoud beperkte zich tot één kleurenafbeelding met de opstelling van de legers voor de slag.

Populaire waarde: ***
Historische waarde: **
Multimedia: *
Bruikbaarheid in het onderwijs: *

Remember is een zeer uitgebreide en stevig gedocumenteerde Engelstalige webstek over de Holocaust. Je vindt er getuigenissen, beeldmateriaal, interactieve kaarten, forums en speciale secties voor onderzoekers zowel als leerkrachten. Het is een goed voorbeeld van wat er met geschiedenis op het internet allemaal mogelijk is en helaas een van de weinig goede voorbeelden van een thematische geschiedenissite. Deze site heeft wel de onhebbelijke gewoonte om gans je desktop over te nemen.

Populaire waarde: ***
Historische waarde: ****
Multimedia: **
Bruikbaarheid in het onderwijs: ***

WWW-VL History Central Catalogue is de meest uitgebreide en actueel gehouden overzichtsite met verwijzingen naar geschiedenisinformatie op het internet. Deze site bevat meer dan vierduizend links, ingedeeld per tijdperk, per thema, per onderzoeksmethode en/of soort materiaal en per regio en land. Als je hier niet vindt wat je zoekt, is het vermoedelijk nog niet op het internet te vinden. Ook hier weer moeten we vaststellen dat de links voor België niet goed zijn bijgehouden en een heel algemeen karakter hebben. Voor een Nederlandstalige thematische geschiedenisindex kun je terecht bij de Webwijzer van de Vlaamse en Nederlandse Openbare Bibliotheken.

Populaire waarde: **
Historische waarde: ****
Multimedia: *
Bruikbaarheid in het onderwijs: **

Jozef Schildermans

Suggesties? E-mail aan jozef@datatestlab.com

Manilla: www.editthispage.com/

BBC History Online: www.bbc.co.uk/history/

Contactpunt Geschiedenisonderwijs Vlaanderen: www.vlg.org/

De Erfenis van de Groote Oorlog: www.geocities.com/SoHo/Gallery/8054/

EuroDocs: library.byu.edu/~rdh/eurodocs/

Geschiedenis van het economisch denken: geschiedenis.iscool.net/

Historische teksten ca. 1500: users.skynet.be/historia/

The History Channel: www.historychannel.com/

The History Net: www.thehistorynet.com/

Remember: www.remember.org/

WWW-VL History Central Catalogue: www.ukans.edu/history/VL/

Webwijzer