homee-mail
 
 
Table of Contents / Inhoudstafel van deze site
 
PRIVACY PLEDGE
We will not sell or disclose any information about you.
 

 Rated with RSACi

 
Bijgewerkt op vrijdag 21 september 2001 /
info@datatestlab.com

© Copyright 1997-1999 by
DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium

e-mail

Click here to report alleged copyright infringment in this domain

DTL Data TestLab
Wie wat waarDTL Internet introductieTestenPrivacyDTL Xplore
Global Village.beDVD Region Hacks

 

Gratis hulp

Aankooptips multimediacomputers

Hoe koop ik een multimediacomputer?

Dirk Peeters, Data TestLab

[Processor] [MMX] [Geluid] [Geheugen
[Harde schijf] [Cd-rom of dvd-rom speler
[Scherm en grafische kaart]
[USB en andere nieuwe geintjes] [Modem] [Software] [Mogelijke uitbreidingen
[Front System Bus]
[Dokter, mijn pc doet het niet meer!
[De pc maakt je slim!] [Windows, brouwsel 1998]
[Mama, waar komen de pc's vandaan?]

In de computerwereld evolueert alles flitsendsnel. Met het begrip ‘multimedia’ is dat niet anders. Enkele jaren terug was iedereen tevreden als een pc enkele schriele biepjes voortbracht uit een luidsprekertje ter grootte van een luciferdoosje. De man/vrouw in de winkel sprak dan al enthousiast over een multimedia pc. Vandaag zijn we allemaal veeleisender geworden. Hoe ziet de hedendaagse multimedia pc er dan uit? Als je zo’n ding wil kopen, waar moet je dan op letten? En wat met de software?

Processor

Het hart van de pc is de processor die zorgt voor de interne verwerking. Tegenwoordig is een Intel Pentium-processor of Intel Pentium II processor de standaard. Het verschil tussen deze twee is snelheid en verwerkingskracht. Een pc met een Pentium-processor is schaars aan het worden en je vindt hem alleen nog in goedkope instapmodellen. De Pentium is voor een groot deel vervangen door de snellere Pentium II. Die heb je in snelheden van 233MHz tot 450MHz.

AMD, een concurrent van Intel, is zeer succesvol met de nieuwe AMD K6-2 processor aan 300MHz en hoger. Deze processor kan ongeveer evenwaardige prestaties neerzetten als een Intel Pentium II aan 350MHz maar aan een fractie van de prijs. Kijk dus eens naar pc’s die met deze AMD uitgerust zijn. Je zult aangenaam verrast zijn en zeker ook je portemonnee.

Intel dient AMD van antwoord met een goedkope processor onder de naam Celeron. Dit is een gestripte versie van de Pentium II, die ongeveer evenveel kost als een AMD K6-2 en ongeveer even goed presteert, tenminste in de nieuwe zogenaamde "Mendocino" uitvoering met intern cachegeheugen van 128 kilobyte (KB).

Je ziet: de processorfabrikanten blijven bezig met elkaar vliegen af te vangen. De consument kan er maar wel mee varen. Nog nooit waren snelle pc’s zo goedkoop.

MMX

De huidige generatie Intel processoren en ook de processoren van AMD zijn voorzien van MMX. Dat toverwoord kom je zowat overal tegen, maar wat is het nu juist? MMX staat voor ‘MultiMedia Extensions’. Het betreft een aantal bijkomende instructies in de processor die ervoor zorgen dat typische multimediatoepassingen sneller werken. Je moet dit wel ruim zien. Niet alleen software zal sneller draaien, maar ook sommige printers doen een beroep op MMX om sneller complexe pagina’s met veel kleur en grafieken af te drukken. De HP Deskjet 710, 720 en 890/895 zijn printers die van MMX gebruik maken. Zelfs standaardsoftware als Microsoft Publisher 97, Corel WordPerfect 8 en CorelDraw 8 ontsnapt niet aan het MMX logo.

In het begin was MMX slechtst een geintje, maar nu wint het aan belang. Last but not least: MMX is in eerste instantie bedoeld om spelletjes in turboversnelling te spelen. Nogal wiedes dat heel veel van de recentste actiespelen gebruik maken van MMX.

In een kaderstukje vertellen we je nog iets over de zogenaamde Front Side Bus (FSB). Pentium II pc’s aan 350 MHz of hoger beschikken immers over een snellere FSB. Waarom dat van belang is lees je in dat kaderstuk.

Geluid

Een multimedia pc bevat tegenwoordig minimaal een 16-bit geluidskaart met de bijhorende, liefst uit de kluiten gewassen luidsprekers. Van een geluidskaart mag je nu toch wel verwachten dat ze full-duplex is, zodat je er op het Internet mee kunt telefoneren zonder dat je het idee krijgt door een walkie-talkie te babbelen. Je hoeft met een full-duplex geluidskaart met andere woorden niet steeds te wachten tot de persoon aan de andere kant van de lijn even zwijgt om zelf iets te zeggen. Nee, je kunt gewoon tegen elkaar praten zoals over een gewone telefoon.

Vele geluidskaarten hebben dezer dagen 3D-snufjes of ‘surround’ geluid (al dan niet van Dolby) dat een ruimtelijk effect nabootst. Vooral bij actiegerichte spelletjes in dit mooi meegenomen.

Bij de luidsprekers is de zogenaamde subwoofer in de mode. Dat is een grote bak die je onder je bureau of ergens in de kamer achter een doek kunt verbergen en die lage tonen voortbrengt. Op je bureau hoef je dan alleen zogenaamde satellietluidsprekers te plaatsen. Die nemen weinig plaats in beslag, maar in combinatie met de subwoofer produceren ze toch een knallend geluid dat Quake II spelers zeker zullen waarderen.

Geheugen

Het geheugen van een mens bestaat uit het korte-termijn geheugen en het lange-termijn geheugen. Ongeveer hetzelfde vinden we terug bij een pc. Het intern RAM-geheugen (Random Access Memory) kun je vergelijken met het korte-termijn geheugen. Tegenwoordig heeft een systeem met Windows 95 of 98 32MB intern geheugen nodig om vlot te kunnen werken. Het is evenwel geen overbodige luxe om je pc ineens van 64MB te laten voorzien. Hoe meer geheugen, des te sneller werkt je pc. Meer dan 64MB is dan weer niet goed. Je pc zal er niet sneller, maar juist trager mee werken. Dat komt doordat het geheugenbeheer van Windows 95/98 niet goed kan omgaan met meer dan 64MB RAM geheugen.

Neem wel van ons aan dat het beter is een paar tientjes extra uit te geven aan meer geheugen dan aan een snellere processor. Het mag gek klinken, maar een pc met een tragere processor en meer intern geheugen zal sneller werken dan een pc met een snelle processor en weinig geheugen.

Het intern geheugen van een pc bestaat uit één of meerdere latjes waarop enkele chips zijn gesoldeerd. Je hebt verschillende soorten van die latjes, maar nu is het SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) geheugen de standaard. Hier hoef je je niet veel van aan te trekken, tenzij je achteraf het geheugen van je pc wilt uitbreiden.

[Top]

Harde schijf

De harde schijf is het lange-termijn geheugen van de pc. De goede oude tijd dat een programma op één disketje paste is lang voorbij. Op een megabytje meer of minder kijkt men niet. De huidige generatie programma’s zijn opgeblazen als kikkers en dreigen uit hun voegen te barsten. Kijk maar naar Windows 98 of zogenaamde ‘office suites’, softwarepakketten die standaardapplicaties combineren zoals MS Office 97, Corel WordPerfect 7/8 Suite, Lotus SmartSuite Millenium Edition of (op het grafische vlak) CorelDraw 8. Stuk voor stuk zijn het prachtige programma’s maar ze nemen elk meer harde schijfruimte in beslag dan de volledige harde schijfcapaciteit die enkele jaren terug normaal was.

Geen wonder dat harde schijven tegenwoordig groeien als kool. Megabytes hebben plaats gemaakt voor gigabytes. De minimumgrootte van een harde schijf is nu 3,2 GB. Dat is drie keer zoveel als een drietal jaar geleden. Een harde schijf van 4,3 GB of meer is natuurlijk altijd meegenomen. Ook gangbaar zijn schijven van 6,4 en 8,4 GB maar er duiken links en rechts al harde schijven op van meer dan 10 GB.

Zorg ervoor dat je harde schijf ruim bemeten is, maar overdrijf niet. De harde schijven met hoge capaciteit van meer dan 10 GB zijn nog aan de dure kant en bovendien kun je later steeds een tweede harde schijf bijplaatsen.

Over de manier waarop de harde schijf werkt hoef je niet zoveel te weten. Het enige toverwoord dat je bij je bezoek aan je dealer in de mond kunt nemen is "Ultra DMA". Harde schijven met deze voorziening presteren véél sneller dan zonder, op voorwaarde dat de computer ook UDMA ondersteunt, maar dat is bij alle moderne pc’s het geval.

Cd-rom of dvd-rom speler

Een snelle cd-rom speler maakt uiteraard ook standaard deel uit van een multimedia pc. De meeste cd-roms zijn minstens ‘32X’ (met andere woorden 32 keer) zo snel als de eerste generatie van een zestal jaar geleden (we zagen onlangs zelfs al een 40X spelertje van Mitsumi en Aopen). Tenminste, dat is wat de fabrikanten je doen geloven. Veel is slechts schone schijn. Een cd en ook cd-rom draait aan de buitenkant sneller dan aan de binnenkant. Je kunt al wel raden welke ‘snelheid’ de fabrikanten gebruiken om hun speeltje zo fantastisch mogelijk in de kijker te stellen. Juist, ja: de snelheid aan de buitenkant van de cd-rom. Een zogenaamde 32-speed ‘32-X’ cd-rom draait dus niet gelijkmatig 32 keer zo snel als een originele cd-rom. Staar je dus niet blind op de zogenaamde snelheid van cd-rom spelers.

Beter nog dan een cd-rom is een dvd-rom, maar dit nieuwe medium is in onze contreien nog niet echt doorgedrongen. De dvd-rom is verwant aan de in opmars zijnde dvd-speler die op termijn gedeeltelijk de videorecorder en de audio cd-speler moet gaan vervangen. Op een dvd-rom schijfje kan zo’n 4,7 GB aan informatie staan. Dat is bijna zeven keer meer dan op een cd-rom. Een zeer uitgebreide encyclopedie die nu meerdere cd-rom schijfjes beslaat kan dus op één dvd-rom schijfje. Dat geldt natuurlijk ook voor toekomstige realistische actiespelen die nu drie of meer cd-rom schijfjes beslaan. Een dvd-rom vind je nu slechts in duurdere modellen. Windows 98 is evenwel al helemaal klaar voor de nieuwe standaard. Bovendien is een dvd-rom speler terugwaarts compatibel met cd-roms. Je kunt er dus ook je oude spullen in afspelen. Kun je het je dus permitteren dan ben je met een dvd-rom speler in elk geval klaar voor de toekomst.

Scherm en grafische kaart

Standaard zijn praktisch alle pc’s voorzien van Windows 95/98. Een groter scherm maakt het werken met dit besturingssysteem veel plezanter. Een 14-inch scherm is te klein. Een 15-inch monitor is het minste dat je mag verwachten, maar natuurlijk is een 17-inch scherm veel leuker. Eens je een poosje met zo’n scherm hebt gewerkt, wil je niet meer terug. Een groter scherm laat niet alleen een hogere resolutie toe met meer kleurendiepte, maar je kunt er ook meerdere vensters mee geopend houden en tegelijk meerdere applicaties draaien. Dat is iets dat je waarschijnlijk met de oude Windows 3.1 veel minder deed. Je had toen minder behoefte aan een groot scherm dat toen nog zijn gewicht in goud kostte. Een 17-inch scherm is nu echt wel voor de kleinere beurs haalbaar geworden. Heb je wat ruimte in je budget, kies dan resoluut voor zo’n groot scherm. Nog groter kan ook, maar vanaf 19-inch moet je dan weer zeer diep in je portemonnee tasten voor relatief een klein voordeel.

Let op de echte beelddiagonaal! Meestal wordt die tegenwoordig op de doos vermeld. Een 17-inch scherm dat een beeldscherm heeft dat niet veel groter is dan dat van een 15-inch scherm is boerenbedrog. Helaas kom je ze nog af en toe tegen.

Een goede grafische kaart is een van de belangrijkste onderdelen van een multimedia pc. Bij de aanschaf van een nieuwe merkcomputer heb je natuurlijk geen keuze, maar als je zelf de vrijheid hebt, is het van het grootste belang een kaart te kiezen die de grootste gemene deler is van een waaier aan functies. Een goede grafische kaart heeft minstens 4MB maar beter nog 8MB videogeheugen aan boord en 3D-functionaliteit. Dit laatste is belangrijk om de beeldtexturen van driedimensionale actiespellen als Quake II snel en zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. In een familiecomputer waarop veel spelletjes worden gespeeld, is een snelle en goede 3D grafische kaart dus van het allergrootste belang. Trek er desnoods wat extra geld voor uit in je budget. Je zult het je zeker niet beklagen. Onthou één toverwoord voor grafische kaarten: zorg ervoor dat het om een AGP-exemplaar gaat. Deze afkorting staat voor Advanced Graphics Port, een speciale uitbreidingssleuf voor grafische kaarten die een hogere doorvoersnelheid voor grafische gegevens toelaat. AGP lijkt de nieuwe standaard voor grafische kaarten te zullen worden. Kaarten met een PCI-bus (de gewone busstructuur van alle andere uitbreidingskaarten in je pc) worden met de dag schaarser.

[Top]

USB en andere nieuwe geintjes

USB is een nieuw letterwoord dat je je beter eigen maakt. Het staat voor ‘Universal Serial Bus’ en moet op termijn allerlei verschillende connectoren op je pc vervangen. Nu heb je bijvoorbeeld een uitgang voor de muis en een gelijkaardige voor het toetsenbord. Beiden zijn gemakkelijk te verwarren, maar gelukkig zijn de stekkers en connectoren dikwijls voorzien van een eigen kleur zodat je je moeilijk kunt vergissen. Verder zijn er nog de printeraansluiting en de seriële uitgang. Al die connectoren zijn verschillend en USB – het woord zegt het al – moet dus aan al die apparaten een uniforme structuur geven. Heel handig is dat ook andere apparaten zoals bijvoorbeeld verwisselbare schijven, scanners, camera’s en zelfs videoapparatuur in de toekomst in een USB versie op de markt komen. USB is dus niet beperkt tot enkele standaardapparaten als printer, toetsenbord en muis. Heel sporadisch vind je al scanners die je koppelt aan de USB connector.

Als je binnenkort alle apparaten via dezelfde USB aan je pc zult kunnen koppelen, moet je pc dan niet over tientallen USB-uitgangen beschikken? Nee, want het is de bedoeling dat je het ene apparaat aan het andere koppelt in een soort ketting. In principe kun je zo tot 127 apparaten aan elkaar koppelen. De praktijk is wel even anders. Windows 98 heeft uitvoerige ondersteuning voor USB apparaten. Tijdens het testen van Windows 98 in de testlabs van Microsoft bleek dat USB in de praktijk slechts 78 apparaten probleemloos kan aansturen. Daarna gebeuren er gekke dingen. Nu goed, dat is heel wat minder dan het theoretische maximum, maar wie haalt het nu in zijn hoofd om meer dan 70 randapparaten op één pc aan te sluiten? Meestal hebben pc’s twee USB connectoren, behalve sommige notebooks die het met ééntje moeten stellen. Sommige beeldschermen hebben een doorlusaansluiting (of zogenaamde USB ‘hub’). Dat is handig want je kunt je USB-apparatuur dan aansluiten op het scherm, zodat er minder kabels achter je bureau hangen te bengelen.

Modem

Multimedia is méér dan spelletjes en cd-rom of dvd-rom plaatjes. Het Internet speelt een steeds belangrijker rol in ons computer- en zelfs dagelijks leven. Dat zal er niet minder op worden. Een modem is daarom geen overbodige luxe, vooral niet omdat een modem die je direct bij je multimedia-pc koopt dikwijls goedkoper is dan een apart aangekochte modem. Let er wel op dat de modem over het toverwoord ‘V.90’ beschikt. Dan kun je aan de hoogst mogelijke snelheid naar je Internet-provider bellen. Heb je thuis al een kabel- of ISDN-modem dan is een gewone modem wellicht overbodig en kun je een paar tientjes uitsparen bij de aankoop van je multimedia-pc. Tenzij je je pc natuurlijk als antwoord- en/of faxapparaat wilt gebruiken, iets wat met zowat alle hier besproken pc’s mogelijk is.

Software

We zeiden het al. Een multimedia pc zonder meegeleverde software is als een café zonder bier. Wil de ganse familie er plezier aan beleven dan moet de pc vergezeld gaan van een heleboel interactieve entertainment en infotainment sofware, naast een geïntegreerd pakket als MS Works dat een tekstverwerker, rekenblad, databaseprogramma en tekenpakket omvat. Leuke en nuttige infotainment titels zijn bijvoorbeeld Microsoft Encarta 98 (tenminste in de Nederlandstalige versie). En Internet-toegang mag al evenmin ontbreken. Op dat vlak verwennen de pc’s van Packard Bell, Compaq, Gateway en in mindere mate Acer en Dell je het meest en laat de Vobis het behoorlijk afweten.

Uiteraard dient zoveel mogelijk software in het Nederlands te zijn. Dat verlaagt de drempel aanzienlijk. Dat actiespelen en naslagwerken in het Engels zijn, is jammer, maar wel begrijpelijk. Ik zie het niet gebeuren dat je Quake II en Myst of andere actie- en avonturenspelen in het Nederlands zult vinden. In het beste geval is de handleiding vertaald. Ook naslagwerken zijn zelden vertaald, behalve natuurlijk de prachtige uitzondering Microsoft Encarta 98 Elsevier editie.

[Top]

Mogelijke uitbreidingen

Zorg bij de aanschaf van een nieuwe pc dat je nieuwe speeltje wat speelruimte heeft. Een te krap bemeten pc aan een spotprijs zou wel eens binnen de kortste keren verouderd kunnen zijn. Goedkoop is dikwijls duurkoop en een pc veroudert zo al snel genoeg. Je moet je pc dus min of meer met het oog op de toekomst kopen. ‘Min of meer’ betekent dat je natuurlijk niet alle nieuwe ontwikkelingen kunt voorzien. Toch moet je ervoor zorgen dat je met je huidige aankoop niet met de rug tegen de muur staat als je later bijvoorbeeld een snellere processor wilt. Het is dansen op het slappe koord. Enerzijds moet je de deur nog op een kier laten voor latere ontwikkelingen, maar het is anderzijds zinloos teveel geld uit te geven voor technologieën die blijkbaar toch niet aanslaan en een andere richting uitgaan.

Je vraagt je wellicht af of Data TestLab je hierover concrete raad kan geven. Jammer genoeg niet. Wij hebben nu eenmaal niet de glazen bol van Madame Blanche. Wat we wel kunnen doen is je waarschuwen dat je je budget niet te krap bepaalt, maar ook dat je je zuurverdiende centen niet nutteloos vergooit aan overkill.

Front System Bus

Dit is een duur woord voor de verbinding tussen de processor en de rest van de computer. Computerfreaks houden van afkortingen en daarom spreken we van FSB of systeembus. Je kunt de processor wel steeds sneller maken, maar de manier waarop hij met de buitenwereld communiceert is de laatste tijd niet versneld. Behalve voor de eerste generatie Pentium processor, is de snelheid waarmee de processor praat met de rest van de computer meestal 66MHz. Er zijn wel moederborden die snelheden van 75MHz en zelfs 83MHz aankunnen, maar de Intel-standaard is toch nog 66MHz. Je voelt het al aankomen. Dit is een flessenhals die de fabrikanten van snelle processoren steeds meer zorgen baart. Vergelijk het met het eten van een bord soep. Je kunt dit doen met een theelepeltje. Het zal lang duren eer je bord leeg is, maar je slikt de hoeveelheid soep van je theelepeltje wel ineens in. Probeer je evenwel je bord soep leeg te eten met een pollepel, dan kun je wel ineens de helft van je bord leeg hebben, maar je zult toch verschillende keren moeten slikken.

Sinds kort heeft Intel er iets aan gedaan en is de systeembussnelheid opgevoerd tot 100MHz. Alleen de Pentium II aan 350MHz en hoger kun je met de pc laten communiceren aan 100MHz, niet de tragere versies. Maar ook de AMD K6-2 werkt met de andere apparatuur samen aan die snelheid. Wel heeft de AMD K6-2 een ander moederbord nodig. Op het eerste zicht verschilt dit niet van een moederbord waarop een gewone Pentium op past, maar er is wel degelijk een verschil. Hou er rekening mee dat je als je voor een pc met AMD processor kiest, je er later nooit een Pentium II kunt laten insteken. De voet waarin de processor gestoken wordt, verschilt namelijk heel sterk. Hou dit in je achterhoofd voor eventuele latere uitbreidingen.

Dokter, mijn pc doet het niet meer!

Wat als je pc het op een donkere maandagochtend er volledig de brui aan geeft? Wat als de harde schijf het niet meer doet? In dat geval is er nog altijd de computerdokter. De meeste multimedia-pc’s van de gerenommeerde merken leveren een herstel cd-rom. Daarop staat Windows 95/98 inclusief alle vooraf geïnstalleerde meegeleverde software. Dus ook bijvoorbeeld MS Works en andere software die gratis met je pc kwam. Hiermee kun je je pc herstellen in de toestand zoals je hem gekocht hebt. Let wel, alle programma’s die je achteraf zelf hebt geïnstalleerd en alle documenten die je zelf hebt gemaakt, zijn definitief verdwenen. Je doet er dus goed aan hiervan zelf een reservekopie te nemen zodat je die software en je documenten achteraf dan kunt terugzetten. Diskettes zijn hiervoor misschien te onhandig, zeker als die bijkomende back-up meerdere tientallen megabytes groot is. Een handig alternatief is bijvoorbeeld de Iomega ZIP-drive die een iets dikkere diskette gebruikt waarop je 100MB kwijt kunt. Deze drive moet je meestal apart kopen, maar is in sommige duurdere pc-modellen standaard ingebouwd. Of je kunt opteren voor de Imation SuperDisk. Hierop kun je 120MB aan gegevens kwijt, maar het nadeel van de SuperDisk is wel dat het een relatief traag medium is. Voordeel is dan weer dat de SuperDisk de oude diskettes nog kan gebruiken, iets dat de ZIP-drive van Iomega niet kan. De ZIP-drive is evenwel zeer populair. De extra uitgave van pakweg 375 gulden of een kleine 7.000 BEF voor de externe versie zul je je zeker niet beklagen. De inbouwversie van de ZIP-drive heb je zelfs voor minder dan 275 gulden of een kleine 5.000 BEF.

[Top]

De pc maakt je slim!

IBM maakte naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Aptiva’s de cijfers bekend van een Europees onderzoek naar de ‘pc gewoontes’ in Europese families uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Pa en ma kunnen op hun twee oren slapen. Hun kroost doet meer nuttige dingen dan de grote verkoop van spelletjes wel laat vermoeden. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Britse bureau voor marktonderzoek BDRC. Zo’n 48 procent van de tijd die Nederlandse kinderen achter de thuis-pc doorbrengen, besteden ze aan educatief gebruik. Dat is iets meer dan het Europees gemiddelde van 45 procent. Zo’n 63 procent van de jeugd maakt regelmatig gebruik van referentiesoftware zoals multimedia encyclopedieën. Ongeveer 74 procent maakt het huiswerk op een tekstverwerker. Behalve als hulpmiddel voor school, doet de pc bij 73 procent van de Nederlandse gezinnen ook nog dienst voor andere educatieve toepassingen zoals het leren typen, het leren van een vreemde taal of om de algemene kennis bij te schaven. Toch blijven spelletjes het zeer goed doen. Bijna 77 procent van de kinderen brengt de andere helft van de tijd aan de pc door met het spelen van spelletjes. Zowat 80 procent van de ondervraagde ouders stimuleert het educatief gebruik van de pc. Ouders zien computervaardigheden meer en meer als een essentieel onderdeel van de algemene ontwikkeling van hun kinderen.

De laatste jaren beleeft de educatieve software een ware explosie. Waar je kroost tot een paar jaar terug vooral met Engelse software te maken had, heb je nu een waaier aan goede Nederlandse educatieve software voor om en bij de 100 piek/2000 frank en dikwijls nog minder.

Windows, brouwsel 1998

Op een paar uitzonderingen na krijg je Windows 98 standaard meegeleverd als besturingssysteem. Zoals je wellicht al gelezen hebt, verschillen beide versies van Windows niet zo gek veel. Windows 98 is over het algemeen een tikkeltje trager, al zul je daar in de praktijk met stoere Pentium II 300MHz krachtpatsers weinig last van hebben. Behalve de Vobis zijn al deze pc’s totaalpakketten. Dus is niet alleen Windows vooraf geïnstalleerd, maar ook nog de meegeleverde software. Je kunt dus onmiddellijk aan de gang gaan. Wij kregen evenwel testsystemen die in de fabriek of bij de dealer al eens zijn uitgeprobeerd. Geen enkele producent wil immers in een test op de bek gaan en neemt dus geen risico. Als jij evenwel je pc hebt uitgepakt en voor het eerst aanzet, kan het zijn dat Windows nog niet helemaal is geïnstalleerd. Je zult dan wellicht de tijdzone moeten instellen, je toetsenbordindeling moeten kiezen – QWERTY voor Nederland en AZERTY voor België – en nog enkele andere kleinigheden. Een en ander is heel gebruiksvriendelijk. Je wordt echt bij het handje genomen. Het kan ook zijn dat Windows wel op de harde schijf staat, maar in verschillende taalversies. In dat geval krijg je een menu voorgeschoteld waaruit je je keuze maakt. Windows zal zich daarna volledig automatisch installeren. Om harde schijfruimte vrij te maken, worden de andere taalversies van Windows op het einde van de installatie gewist. Je keuze is dus definitief. In dit geval moet je natuurlijk wat langer geduld oefenen voordat je met je nieuw speelgoed aan de gang kunt gaan.

[Top] [Home]