De Morgen

Televisiegidsen (15/01/1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De Ha van Humo gaat dit jaar zeker niet naar EuroTV. Een Prijs van de Kijker zit er mogelijk wel in. EuroTV is geen nieuw televisiestation, maar een elektronische Humo of TV Express. U vindt EuroTV op Internet. De dienst is gratis, maar u moet wel over een computer of CD-i speler met Internet-aansluiting beschikken.

U vindt EuroTV op URL http://www.eurotv.com/. URL staat voor Universal Resource Locator, een uniek adres waarmee u informatie op Internet terugvindt. U typt het adres (de URL) in het daartoe voorziene invoerveld van uw Web-browser. Daarna drukt u op Enter om de informatie op te vragen. Maak geen typfouten: één verkeerd karakter en de Web-browser kan de gevraagde informatie niet vinden.

EuroTV publiceert de programmagegevens van tientallen Europese televisiezenders op Internet. U kunt de gegevens via uw Web-browser opvragen, maar u kunt ze ook per elektronische post (e-mail) ontvangen. Binnenkort zal de bezoeker ook kunnen zoeken naar specifieke programma's. Via e-mail geval kunt u wekelijks een gepersonaliseerde tv-gids opvragen, bijvoorbeeld met alle films waarin Sharon Stone optreedt. Deze dienst kost wel 100 BEF per maand.

U vindt de programmagegevens van alle Vlaamse televisiezenders op EuroTV (BRTN TV1, BRTN TV2, VTM, VT4, Kanaal 2, FilmNet, SuperSport). Daarnaast vindt u de gegevens van alle Franse, Britse, Duitse en Nederlandse zenders. EuroTV publiceert eveneens de programmagegevens van verschillende satellietzenders. De Vlaamse en Nederlandse programmagegevens zijn Nederlandstalig, wat mooi is meegenomen op het overwegend Engelstalige Internet.

Schermafdruk EuroTV

EuroTV is niet zo actueel als we wel zouden wensen. Afgelopen woensdag waren bijvoorbeeld nog niet de Vlaamse programmagegevens voor vandaag (zaterdag) beschikbaar. Gelukkig bestaan er alternatieven voor EuroTV. Een overzicht van alle tv-gidsen op Internet vindt u op URL http://www.buttle.com/tv/schedule.htm. Hier vindt u ook verwijzingen naar lijsten van bijvoorbeeld Amerikaanse of Australische televisieprogramma's, interessant als u op vakantie vertrekt naar verre bestemmingen.

NOS-Teletekst kan al meer dan een jaar via Internet worden geraadpleegd. De programmagegevens van de Nederlandse televisie- én radiozenders vindt u op teletekstpagina 200 en volgende. De Amerikaanse satellietzender CNN publiceert zijn programmagegevens eveneens op het Net. Anglofielen en satellietfanaten mogen zeker niet vergeten een bezoek te brengen aan Yearling Personalised Television Listings. Hier kunt een gepersonaliseerde programmagids samenstellen van alle zenders die men kan ontvangen in Groot-Brittaniê. Daar zitten een hele hoop satellietzenders bij (zoals MTV en NBC Super Channel) die men ook bij ons kan ontvangen, via kabel of satelliet. Het gebruik van Yearling is gratis. U moet wel een registratieformulier invullen. De interface van Yearling zit veel beter in elkaar dan die van EuroTV. Yearling stuurt de gepersonaliseerde listing niet via e-mail (u vraagt hem op met uw Web-browser), maar daar staat tegenover dat Yearling, in tegenstelling tot EuroTV, voor deze dienst geen geld vraagt.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium