De Morgen

Virtueel konijn (18/01/1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Deze krant, maandag: tienduizend konijnen sterven jaarlijks een nutteloze dood in het onderwijs. In veel scholen vallen daarnaast ook kikkers en duiven op het educatieve veld van eer. De levende en interactieve dissectie vervangen door een videofilm, zoals in de middenschool van Keerbergen, is niet de ideale oplossing. De leerlingen missen dan de broodnodige "hands-on" ervaring waar het de opstellers van het leerplan eigenlijk om te doen is.

Doe-ervaring is wél beschikbaar bij The Interactive Frog Dissection op Internet. Leerlingen leren stapsgewijs alles over de binnenkant van een kikker. De interactieve én virtuele kikker bestaat uit een combinatie van foto's en videofilmpjes. Leerlingen moeten ook zelf aangeven hoe bepaalde dissecties dienen te worden uitgevoerd. Voor het interactieve gedeelte volstaat een 28.800 bits per seconde (bps) modemverbinding met Internet. Wil men de filmpjes binnenhalen dan is een snellere verbinding geen overbodige luxe.

Interactive Frog Dissection bestaat alleen in een Engelstalige uitvoering. Het Lawrence Berkeley Laboratorium maakte een gelijkaardig programma, Virtual Frog Dissection Kit, dat ook in een Nederlandse uitvoering bestaat. Nadeel van deze versie is wel dat ze alleen tekeningen gebruikt en geen foto's. Maar het principe is verder hetzelfde: de leerling leert stapsgewijs een kikker te ontleden zonder dat een echte kikker er onder lijdt. In plaats van een kikker te ontleden, kunt u er ook een bouwen met het Virtual Frog Builder Game. Dit is in feite de omgekeerde versie van de Virtual Frog Dissection Kit. De leerling begint met een tekening van het zenuwstelsel van een kikker en maakt er een compleet groen springbeest van.

Schermafdruk interact. kikker

Opengesneden duiven en konijnen heb ik op Internet niet gevonden, een koeie-oog wel.A Step-by-Step Guide to Dissecting a Cow's Eye geeft stapsgewijs aan hoe je een koeie-oog dissecteert. Daarbij worden ook geluidsfragmenten gebruikt die u kunt afspelen met deRealAudio Player. Deze pagina bevat verder alle mogelijke informatie over de werking van een koeie-oog.

Een goed overzicht van biologische informatie op Internet staat op de biologiepagina van de milieu-organisatie Planet Earth. Interessant is bijvoorbeeld de verwijzing naar de Elektronische Zoo, een index van alle denkbare beesteninformatie op Internet.

Het Visible Human Project van de Amerikaanse National Library of Medicine is een driedimensionele weergave van een mannelijk en een vrouwelijk mensenlichaam met alle anatomische details. Deze informatie vormt onder meer de basis voor The Dissectable Human, een elektronische dissecteerbare mens die wordt verspreid op CD-ROM. Een bruikbare demo van het produkt staat op de Web-pagina van de Dissectable Human. De virtuele kikker en mens geven een goed idee van wat de toekomst zal brengen in educatieve cyberspace.

Een klikbare versie van deze Internet-column staat op URL http://www.innet.net/~jschild/demorgen.htm. URLs zijn universele adressen voor het terugvinden van informatie op Internet. U kunt de adressen gewoon typen in het dialoogvenster van uw Web-browser. Druk op Enter en de informatie verschijnt op uw scherm.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium