De Morgen

Zakelijk nieuwe (27/01/1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De Wall Street Journal was één van de eerste uitgeverijen met een volwaardige publicatie op Internet. De gebruikers moesten er aanvankelijk voor betalen. Ze haakten massaal af na afloop van de gratis proefperiode. De Amerikaanse zakenkrant gooide het roer vorige zomer radicaal om. De site werd vernieuwd, kreeg een nieuwe naam en werd gratis toegankelijk. Bezoekers dienen eenmaal een registratieformulier in te vullen. Ze krijgen dan een gebruikersnaam en een wachtwoord waarmee ze elke dag gratis het laatste internationale financiële nieuwe kunnen binnenhalen.

De Wall Street Journal Money & Investment Update wordt volledig gefinancierd door de adverteerders. De advertenties storen niet: ze bestaan uit kleine vignetten op de rechterkant van de pagina's met artikels. Elk vignet is actief: als de bezoeker erop klikt, verschijnt de Web-site van de adverteerder. De nieuwe koers heeft succes: Money & Investment Update is één van de druktst bezochte zakelijke Internet-sites.

De gratis Internet-publicatie van de Financial Times staat niet op hetzelfde niveau als die van de Wall Street Journal. Doch hier vind je wel meer Europees nieuws.

Schermafdruk M&I Update

Het Oostenrijkse zakelijke maandblad WirtschaftsWoche zet sinds december elke maand zowat het complete nummer op Internet. Uitgever Christian S. Ortner (die wij aan de hand van zijn foto ongeveer op dertig jaar schatten) verwelkomt de bezoeker met een speciaal Internet-editoriaal. De Internet-versie van Fortune steekt grafisch én inhoudelijk knap in elkaar, hoewel het meer een aanvulling is op de papieren versie. Het nummer van 5 februari bevat een pittig (zeg maar gerust vijandig) achtergrondverhaal over Steve Forbes, presidentkandidaat en uitgever van het concurrerende Forbes. Forbes Magazine zit niet op Internet maar de complete tekst van Steve Forbes Presidential Announcement wél.

PR Newswire verspreidt al sinds 1954 onbewerkte bedrijfsinformatie van voornamelijk Amerikaanse bedrijven. Deze site is vooral interessant als u werkt in de computer- of hightech-sector, waar Amerikaanse multinationals de eerste viool spelen.

In België is de oogst aan bruikbare zakelijke informatie voorlopig mager. Internet Business Summary is een dagelijkse, Nederlandstalige nieuwsbrief over de zakelijke toepassingen van en op Internet. De toegang is gratis (zelfs registratie hoeft voorlopig niet). De site wordt gefinancierd met advertenties. De kwaliteit van IBS valt reuze mee. Oordeel zelf: lees het artikel over de recente perikelen rond encryptie in België. Het is een mooie illustratie van de toegevoegde waarde van Internet: het artikel bevat een hoop actieve verwijzingen naar andere informatiebronnen over encryptie encryptie. Wilt u dieper ingaan op een bepaald onderwerp dan haalt u de informatie met een simpele klik binnen. Storend is wel dat de artikels in IBS niet zijn ondertekend.

De codes die in dit stukje tussen haakjes staan, zijn URLs: universele adressen voor het terugvinden van informatie op Internet. U kunt de adressen gewoon typen in het dialoogvenster van uw Web-browser. Druk op Enter en de informatie verschijnt op uw scherm.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium