Internet

Web in België: Sire, geef me 130 dagen (02/02/1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

World Wide Web, kortweg het Web, is het snelstgroeiende onderdeel van Internet. Wereldwijd bestaan er meer dan twaalf miljoen Web-pagina's met hyperlinks (verwijzingen naar informatie op andere pagina's waar je met een muisklik naar toe springt). "Hoe vinden we straks nog ooit onze weg tussen de miljarden mensen en miljoenen computers?" vroeg SF-schrijver Arther C. Clarke zich deze week af in Het Parool. In de komende weken geef ik u daarom enkele tips over hoe u informatie vindt op Internet en op het Web in het biezonder.

Particulieren en bedrijven hebben in Belgiê nog niet veel langer dan een jaar gemakkelijk toegang tot Internet. Dat zou je echter niet zeggen als je de groei van het Web in Belgiê bekijkt. Het Universitair Rekencentrum van de K.U.Leuven stuurt regelmatig een programma het net op (een zogenaamde robot) om het aantal URLs te tellen. Elke Web-pagina heeft een uniek adres, de URL oftewel Universal Resource Locator. In augustus van vorig jaar telde de robot 87.993 unieke URLs. Op 13 januari 1996 - dus op minder dan een half jaar tijd - was dat aantal meer dan verdubbeld tot 173.274 URLs. Het duurt gemiddeld vijf seconden om een nog nooit eerder bezochte Web-pagina op te vragen. Iemand die alle Belgische Web-pagina's opvraagt en ze een minuut lang bekijkt is daar honderddertig dagen (vier maanden) mee bezig. Die iemand mag dan in al die tijd geen minuut pauze nemen!

Gelukkig bestaan er indexen van het Web. Die indexen zijn thematisch ingedeeld, maar je kunt ze ook doorzoeken op steekwoorden. Een goed startpunt voor het vinden van Belgische Web-pagina's zijn de Belgian Yellow Pages, een elektronische gouden gids van het Belgische Internet. Je kunt de index doorbladeren of doorzoeken. Zoeken op "De Morgen" levert bijvoorbeeld twee pagina's op (onder andere de elektronische versie van deze column, te vinden op URL http://www.innet.net/~jschild/demorgen.htm). Misschien hebt u een eigen Web-pagina die nog niet in de index is opgenomen? U kunt dan via de optie "Submit" uw eigen informatie in de index zetten. Bent u op zoek naar informatie over bedrijven dan kunt u terecht bij The WebGuides, die de gegevens van 50.000 Belgische bedrijven bevat en de c.v.'s van achtduizend Belgische top managers. Benelux Computer Online bevat verwijzingen naar de Web-pagina's van meer dan vierhonderd bedrijven uit de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse computersector.

De pagina over België van City Net, een index van landgebonden informatie op Internet, bevat verwijzingen naar het steeds toenemende aantal digitale steden bij ons. Hier vind je ook informatie over de economie, politiek, cultuur en taal van ons land. U kunt er zelfs de dagkoers van de Belgische frank opvragen of een kaart van Belgiê bekijken. City Net Belgium bevat ook een verwijzing naar de viertalige Web-pagina van de federale overheid, met een hele hoop politieke infor matie (zoals de volledige tekst van het regeerprogramma van Dehaene II).

De gratis toegankelijke database van Infobel bevat vier miljoen zakelijke en privé-adressen. Dit is eigenlijk de elektronische versie van alle telefoonboeken van Belgiê. U kunt zoeken op naam of op telefoonnummer. U moet wel de woonplaats kennen. Bent u op zoek naar het e-mail adres van een Belg dan kunt u terecht bij de Belgium White Pages. Deze database bevat meer dan vierduizend namen. Hebt u zelf een e-mail adres dan kunt u zich hier gratis registreren.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium