Internet

Vuile streken (09/03/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1996 zijn de eerste die mede op Internet worden uitgevochten. De dirty tricks (vuile streken van tegenstanders) waar de Amerikanen zo dol op zijn, worden nu ook uitgehaald op het World Wide Web. President Clinton heeft geen tegenkandidaten in zijn eigen Democratische partij. Het nieuws is voorlopig dus alleen afkomstig van de Republikeinen.

De drie belangrijkste Republikeinse kandidaten hebben allemaal één of meerdere eigen Web-sites. Frontrunner Bob Dole heeft een officiële én een officieuze thuispagina. Op de officiële site lezen we in koeien van letters: meer dan drie miljoen hits (en het zullen er ongetwijfeld meer zijn tegen dat u dit leest). Een parodie is dan al niet meer nodig, zou je zo denken, maar dat is gerekend zonder de parodieën Bob Dole-o-Rama en Dolesville.

Pat Buchanan is te vinden op URL http://www.buchanan.org/, maar hij zou dringend moeten uitkijken naar een snellere server of wat meer bandbreedte, want de responstijd van zijn pagina's is niet denderend. Ook hij is het slachtoffer van een parodie, die zelfs een loopje neemt met de officiële Internet-domeinnaam van Buchanan. Een voorbeeldje van dirty tricks op het Net? En de man die wat ons betreft geen parodie nodig heeft, de steenrijke uitgever Steve Forbes, ontsnapt er toch niet aan. Ook hier hebben de mannen van de vuile streken hun werk goed gedaan, want de URL van de officiële Forbes-site is bijna niet te onderscheiden van die van de parodie. Een typfoutje is zo gemaakt en dan komt de nietsvermoedende Forbes' fan terecht op een pagina met vitriool en satire. Vergeet op de officiële Forbes-site zeker niet het familie-album van de Forbessen te bezoeken. Begrijpt u nu waarom een parodie niet nodig is?

De presidentsverkiezingen worden eerst uitgevochten in de primaries, voorverkiezingen waarin de kiesmannen voor de Republikeinse conventie worden aangeduid. (Er zijn dit jaar geen Democratische primaries). Een grafisch overzicht van alle primaries vindt u op URL http://cyberhighway.net/~gravity/primaries.html. Hier ziet u met één oogopslag welke kandidaat het in welke deelstaat heeft gehaald. U kunt op de kaart klikken om gedetailleerde informatie op te vragen van elke primary. De kiesmannen verkiezen uiteindelijk de presidentskandidaat op de Republikeinse Conventie, die dit jaar plaatsvindt in San Diego.

Alle grote televisiezenders en kranten besteden aandacht aan de presidentsverkiezingen. Eén van de betere sites is die van Time-Warner en CNN, die de handen in elkaar hebben geslagen en gezamenlijk verslag uitbrengen op URL http://allpolitics.com/index.html. Leuk is de Flat Tax E-Valuator van Money Magazine (concurrent van Forbes), waar de Amerikaanse burger interactief kan nagaan wat de belastingsplannen van Forbes, Buchanan en Amery betekenen voor hun persoonlijk inkomen. Een kleine test leert dat vooral Steve Forbes zélf beter wordt van zijn eigen belastingshervorming. Eveneens interactief is President'96, een simulatiespel waarin u meedingt in de race voor het Witte Huis. De kandidaten zijn fictief, maar de discussie-onderwerpen werden ontleend aan de echte verkiezingen. Voor u kunt meedingen in de strijd om het Witte Huis moet u zich eerst registreren. U krijgt dan per kerende e-mail instructies hoe u meedoet.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium