Internet

Sporen in Cyberspace (23/03/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De NMBS heeft Internet (nog) niet ontdekt. Doch dat weerhoudt enkele overtuigde gebruikers van het openbaar vervoer er niet van om spoorinformatie op het Net te zetten. De Nederlander Twan Laan zette het rittenschema 995-1996 van de NMBS op het Net. Aan de universiteit van Gent staat een kopie (mirror) van deze pagina's. Ze zijn helaas wel in het Engels.

De spoorwegkaart van BelgiŽ kun je downloaden op de K.U. Leuven. De afbeelding neemt 620 KB in beslag. Ze werd op het Net gezet door Kees Smilde, die ook een uitgebreide pagina aanbiedt met informatie over internationale treinen van en naar BelgiŽ. De pagina bevat verder verwijzingen naar verschillende spoorwegmaatschappijen die een Web-pagina bezitten (zoals ScotRail, Amtrak, Via Rail, SNCF, en DBAG).

Stefan Nicolai heeft een "officieuze" NMBS-pagina. Je kunt kiezen tussen een Engelse en een Nederlandse versie. Hier vind je verwijzingen naar een hoop spoorweggerelateerde informatie. Zo staan er foto's van een aantal treinstellen on-line, maar ook een verwijzing naar de officiŽle Eurostar-pagina's. Deze zijn beschikbaar in vijf talen: Engels, Frans, Duits, Nederlands en ... Japans. Tenminste, dat is de bedoeling. Voorlopig werkt alleen de Engelse versie. Je vindt er het rittenschema maar ook de tarieven en speciale aanbiedingen. Een kaartje naar Londen of Parijs boeken kan nog niet via het Net, maar de pagina geeft wel de telefoonnummers die je kunt bellen voor een Eurostar-kaartje. De Eurostar HotLink-pagina verwijst naar toeristische informatie over Londen, Parijs, Brussel en andere bestemmingen van de Eurostar.

Technische informatie over Eurostar vind je op de TGV-pagina's van Clem Tillier. Deze pagina's staan op een server in ItaliŽ en reageren niet altijd even snel.

Thalys is de derde hogesnelheidstrein die (vanaf juni) over het Belgische grondgebied zal razen (na de TGV en de Eurostar). Informatie over het Thalys-project vind je op URL http://alt-www.uia.ac.be/u/nicolai/nmbs/THALYS.html. Thalys spoort tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Het rittenschema vind je op URL http://www.win.tue.nl/win/cs/fm/laan/nmbs/thalys.html.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium