Internet

Onontplofte bommen (30/03/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De relaties tussen BelgiŽ en Spanje in verband met de Basken-kwestie dreigen binnenkort verder te verzuren. De Gentse provider Knooppunt (http://www.knooppunt.be) zet Web-pagina's op het Net met informatie van de Baskische actiegroep Euskadi Koordination. De pagina's waren eerder al bereikbaar op een Zwitserse server. Ze verdwenen nadat hackers de Zwitserse server onklaar maakten.

Knooppunt is lid van APC, de Association for Progressive Communications (http://www.igc.apc.org/apc/), een organisatie die alternatief en progressief nieuws verspreid via elektronische weg.

De Web-site van Euskadi Koordination was in de lucht sinds oktober 1995. Ze bevatte nieuws en achtergrondinformatie over de toestand in Baskenland bekeken door een linksradicale bril. Euskadi Koordination leunt dicht aan bij de Baskische politieke partij Herri Batasuna. De partij ijvert voor de onafhankelijkheid van Baskenland en zou de politieke arm van de afscheidingsbeweging ETA zijn. De partij haalt tussen de 15 en 20 procent van de stemmen in Baskenland. De Web-
site bevatte ondermeer artikels uit Herria Eginez, het maandblad van de partij.

Na een hele reeks artikels in de Spaanse pers waarin de Web-site in verband werd gebracht met het terrorisme van de ETA slaagde een anonieme hacker erin om in te breken bij Internet Access AG (http://www.access.ch), de Zwitserse Internet provider waarop de pagina's stonden. De onbekende inbrekers wijzigden verschillende teksten en afbeeldingen.

In de nieuwsgroepen soc.culture.spain en es.talk.politica discussieerde men openlijk over de mogelijkheid om de Zwitserse server op de knieŽn te krijgen door middel van een e-mail bomcampagne. Een e-mailbom is het overspoelen van een Internet server met anonieme berichten tot de harde schijf van de server vol zit en uitvalt. Op 15 februari was het zover: honderden e-mailberichten uit Spanje en, merkwaardig genoeg, de Verenigde Staten overspoelden Internet Access AG. De Zwitserse Internet provider haalde de Euskadi Web-site nog dezelfde dag uit de lucht. De provider wiste eveneens het e-mailadres van Euskadi Koordination. Met spijt in het hart, want de informatie brak geen enkele Zwitserse wet. Wie nu de oorspronkelijke URL van de Baskische site bezoekt (http://www.access.ch/euskadi/welcome.html) ziet een zwarte pagina met een korte uitleg over de mailbom. Het is de eerste keer dat een politieke Internet-site met succes werd uitgeschakeld door politieke tegenstanders.

Dezelfde pagina's die zo'n ophef maakten in de Spaanse pers (sommige artikels suggereerden zelfs dat ETA-
terroristen geŽncrypteerde e-mailberichten uitwisselden om nieuwe bomaanslagen te plannen) staan nu op een Belgische server. U kunt zelf het "terroristische" gehalte van de informatie van Euskadi Koordination nagaan op URL http://www.knooppunt.be/euskadi/welcome.html. De pagina blijft tot 10 april in de lucht en krijgt dan een ander adres. Het nieuwe adres wordt op die dag meegedeeld op een persconferentie in Brussel.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium