Internet

Het einde van de PC? (06/04/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De grote bazen van Digital, IBM en Sun voorspellen het einde van de PC. Gebruikers zullen, althans volgens deze heren, binnenkort massaal overstappen op goedkope Internet-terminals met veel geheugen maar geen noemenwaardige locale opslagruimte. Deze terminals gebruiken Internet als harde schijf. Gebruikers zullen in de toekomst hun software starten van Internet. Of de heren gelijk krijgen weet ik niet. Voorlopig kun je niet even een tekstverwerker of een rekenblad opstarten van Internet. Doch nu al draaien er verschillende handige hulpprogramma's en spelletjes op Internet. En wie weet kun je binnenkort ook heuse kantoorapplicaties via het Net gebruiken.

Voorlopig moeten we het stellen met speelsere programma's. Neem nou The Longevity Game, gesponsord door de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Northwestern Mutual Life. Dit gaat na welk uw levensverwachting is. U beantwoordt allerlei vragen over uw eet- en leefgewoonten en het programma voorspelt hoe lang u zult leven. Leuk en ontspannend, maar u moet niet te veel belang hechten aan de resultaten. Het blijft tenslotte een spel. Tussen haakjes: de voorspelde levensverwachting van ondergetekende bedraagt 81 jaar: de voordelen van een celibatair journalistenleven, met veel lichaamsbeweging, gezond eten en af en toe een borrel.

Spelen tegen de computer kan tegenwoordig ook op Internet. Het aanbod is overweldigend. Online Games is een goed vertrekpunt bij een speurtocht naar de online versies van eenentwintigen, schaak, vier-op-een-rij, dammen, yahtzee enz.

Ghost is een woordspel voor twee personen dat in echte tijd wordt gespeeld tegen een andere tegenstander ergens op het Web. Van dezelfde auteur is Mozart's Musikalisches Wurfelspiel. Deze site is gebaseerd op een idee dat Mozart in 1787 publiceerde voor een musikaal dobbelspel. Het is de bedoeling op basis van toevallige nummers een menuet en trio te "componeren". De muziek komt over het Net in de vorm van een MIDI-bestand, dus uw computer moet die wel kunnen afspelen. U kunt de toevallige nummers eventueel creŽren met behulp van de Test Fractal Generator. Beide programma's werken immers optioneel samen (volg hiervoor de link op de Mozart-pagina en klik het juiste vakje aan in de Fractal Generator). Gebruikt u Internet Explorer dan weerklinkt de muziek automatisch; in de andere gevallen moet u een MIDI-afspeler configureren voor uw browser.

Serieuzer is het programma-aanbod van de Zwitserse financiŽle firma Olsen & Associates. O&A ontwikkelde programma's die wisselkoersen, intrestniveau's en marktindices analyseren en voorspellen. Het Olsen & Associates Information System (OIS) is een hulpprogramma dat in echte tijd het gedrag van 84 vreemde munten analyseert. Een deel van de OIS-cijfers zijn nu gratis via Internet beschikbaar. U dient zich eerst wel te registreren, maar daarna kunt u de cijfers opvragen op URL http://www.olsen.ch/foreign/websvcs.html. O&A heeft ook een muntconversieprogramma draaien dat bereikbaar is zonder registratie. U kunt niet alleen de koersen van de dag opvragen maar ook historische koersen. Andere muntconversieprogramma's op Internet, zoals de GNN Koblas Currency Convertor en de MarketNet Currency Convertor, bieden minder mogelijkheden dan de O&A Currency Converter. De server van O&A is wel druk bezet: u oefent best enig geduld als u de informatie probeert op te vragen.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium