Internet

Electrokrant (13/04/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Nieuwstikkers spuwen op redacties en de dealing rooms van banken op gezette tijdstippen het laatste nieuws uit. Deze dure technologie is sinds kort voor iedereen beschikbaar. Voor de prijs van een Internet-verbinding (want de nieuwstikkers zelf worden gesubsidieerd via reclame) sta je permanent in verbinding met de actualiteit. Nieuwstikkers stillen de informatiehonger van de moderne mens, hoewel ze het goed gesprek met de buren uiteraard niet vervangen.

De eenvoudigste en gemakkelijkst te gebruiken nieuwstikker is de IBM infoMarket NewsTicker. Hij draait op alle versies van Windows. De IBM nieuwstikker plaatst een klein balkje op je scherm waarin de titels van het binnengekomen nieuws voorbij rollen. In de rechterkant van het balkje verschijnen om de zoveel minuten advertenties. Klik je op een headline dan verschijnt de volledige tekst van het bericht in je webbrowser. IBM infoMarket NewsTicker werkt naar keuze samen met Netscape Navigator, NCSA Mosaic (en de vele afgeleiden daarvan) of Microsoft Internet Explorer. De IBM nieuwstikker werkt samen met Reuters en ESPN (voor Amerikaans sportnieuws). Je kunt zelf instellen in welke nieuwscategorieŽn je bent geÔnteresseerd. Het nieuws wordt om de zoveel minuten ververst. Dat stel je eveneens zelf in. Je hoeft dus niet permanent met Internet verbonden te zijn om het nieuws te ontvangen.

Het Amerikaanse bedrijf PointCast werkte het idee van de Internet-nieuwstikker verder uit. Het zendt via het PointCast Network (PCN) gepersonaliseerd nieuws en informatie naar de gebruiker. De dienst is volledig gratis. Al wat je nodig hebt is de PCN-cliŽnt. Je kunt de bŤtaversie downloaden van de PCN homepage. Hij draait onder Windows 3.1, Windows for Workgroups en Windows 95. Andere versies (MacOS, Unix, Windows NT) zijn in ontwikkeling.

PCN werkt samen met Reuters NewMedia, PR Newswire, AccuWeather, S&P Comstock en andere leveranciers van informatie. De PCN-cliŽnt gebruikt een heel intuÔtieve interfa ce waar de gebruiker zich onmiddellijk thuisvoelt. Links kies je de verschillende nieuwscategorieŽn (actualiteit, bedrijfsnieuws, weer, sport, entertainment, industrienieuws, enz.). Het middenstuk van het scherm is opgesplitst in twee delen. Bovenaan zie je de headlines, onderaan de volledige tekst van de actieve headline. Rechts verschijnen om de zoveel seconden advertenties. Kies je het bedrijfsnieuws dan verschijnt helemaal onderaan een koerstikker waar je de koersgegevens van maximaal 25 bedrijven ziet voorbijglijden. Je kiest deze bedrijven zelf aan de hand van hun ticker-symbool (bijvoorbeeld LHSPF voor Lernout en Hauspie). Deze symbolen kun je trouwsen opzoeken op de Web-pagina van PCN. Dat gebeurt dan weer via de ingebouwde simpele webbrowser. De financiŽle gegevens zijn minimaal 20 minuten uitgesteld.

De PCN-cliŽnt fungeert ook als schermbeschermer. Het scherm wordt zwart gemaakt en in het midden verschijnt een willekeurige selectie uit het laatste nieuws. De onderwerpen worden in toevallige patronen en kleuren op het scherm geplaatst, zodat je computerscherm tegen inbranden wordt beschermd.

Via de Personalize-optie stel je in in welke nieuwsonderwerpen je bent geÔnteresseerd. Sommige onderwerpen zijn alleen itneressant voor een Amerikaanse publiek. Dat is bijvoorbeeld het geval met de weersinformatie. Die is alleen beschikbaar voor de belangrijkste Amerikaanse steden. Spijtig, want de getoonde informatie is heel bruikbaar. Zo krijg je ook een hele hoop satellietbeelden van het Amerikaanse subcontinent waarmee je zťlf voor George Custer kunt spelen. PointCast heeft voorlopig geen plannen om meer specifiek Europese weersinformatie aan te bieden.

Je hoeft niet permanent op Internet te zitten om het nieuws binnen te krijgen. Je bepaalt zelf om de hoeveel minuten of uren er vers nieuws wordt binnengehaald.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium