Internet

De vakantie wenkt (20/04/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Waarom uw vakantie dit jaar niet via Internet plannen? Het Net bevat honderdduizenden Web-pagina's en tientallen Usenet-nieuwsgroepen met toeristische informatie. De Regional Travel index van Yahoo is een uitstekend vertrekpunt voor zo'n zoektocht. Yahoo's landenindex met toeristische informatie bevat meer dan 800 verwijzingen, van Andorra tot Zimbabwe. Het lemma Frankrijk (om een populaire bestemming te kiezen) bevat veertien verwijzingen. We overlopen de interessantste verwijzingen, zodat u een idee krijgt van het soort toeristische informatie dat u op het Net kunt verwachten.

Voor de avontuurlijke reizigers met een klein budget is er de dienst Autostop, die lifters en chauffeurs gratis met elkaar in contact brengt. Hier kun je een zoekertje achterlaten of een aanbieding plaatsen. Dat moet wel in het Frans gebeuren: Autostop kent geen andere taal. Dikwijls leidt de ene verwijzing naar de andere en dat is ook hier het geval. Autostop biedt een overzichtspagina aan van vergelijkbare sites op het Web. Lifters kunnen een beroep doen op gelijkaardige diensten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

FranceScape helpt Noord-Amerikaanse reizigers die een trip plannen naar Frankrijk. Deze Engelstalige site is opgezet door het Franse toerismebureau in de Verenigde Staten maar bevat ook heel bruikbare informatie voor Belg die een bezoek aan Frankrijk plant. Discover is FranceScape's geïllustreerde bezoek aan de belangrijkste streken en steden van Frankrijk. De informatie die je hier vindt, is ook beschikbaar in de vorm van papieren brochures die je kunt aanvragen bij het Franse toerismebureau. Je vindt er ook een overzicht van de belangrijkste evenementen en festivals en van de transportmogelijkheden van en naar Frankrijk.

French Mediterranean Tourism is een gezamenlijk (Engelstalig) initiatief van de Franse badplaatsen in Rousillion. Je vindt er informatie over kustplaatsen zoals Cap d'Agde, Narbonne en Leucate achter een klikbare overzichtskaart van de streek.

Webfoot's Guide to France is een uitgebreide overzichtspagina voor de bezoeker van Frankrijk. Hier vind je koersinformatie, het weer, een Engels/Frans woordenboek, een kaart, informatiepagina's van de Franse overheid en verschillende Franse streken en steden, informatie over het transportsysteem in de belangrijkste Franse steden, een overzicht van de Franse geschiedenis, enzovoort. Er bestaan vergelijkbare Webfoot-gidsen voor British Virgin Islands, Duitsland, Hawaï, Italië, Oostenrijk, Spanje, en Vatikaanstad. De nodige verwijzingen vind je op de Webfoot thuispagina.

Heel wat toeristen zetten hun reisverslagen op het Web, dikwijls compleet met foto's en zelfs geluidsopnames. De Webfoot-gidsen bevatten verwijzingen naar die reisverslagen, maar een nog uitgebreider overzicht vind je in de archieven van de Usenet nieuwsgroep rec.travel, de Rec.Travel Library. Persoonlijke reisverslagen bevatten dikwijls tips en informatie die je nergens anders terugvindt. Hetzelfde geldt trouwens voor de rec.travel nieuwsgroepen zelf. Daar kun je terecht met heel specifieke reisvragen. Je vindt er meestal ook FAQ's (lijst met veelgestelde vragen en de antwoorden erop) over allerlei reisbestemming en manieren van reizen. Een lijst van alle rec.travel nieuwsgroepen roep je op met de zoekoptie van het Usenet Center Info Launch Pad. Je kunt ook direct de rec.travel informatiepagina opvragen. Met je vragen over Europese bestemmingen (zoals Frankrijk) kun je terecht in rec.travel.europe.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium