Internet

Trains, plains and automobiles (27/04/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Er bestaan een hele hoop gespecialiseerde Web-indexen voor reizigers die graag een stapje zetten in de ťchte wereld. InfoHub noemt zichzelf de "meest uitgebreide" reisgids op het World Wide Web. Je vindt hier een hele hoop nuttige informatie, maar wel nogal Amerikaans geŲriŽnteerd. Toeristische sites staan dikwijls vol plaatjes en komen daarom nogal langzaam door. InfoHub lijdt niet aan dat euvel en gebruikt voornamelijk tekstmenu's en kleine plaatjes. De interessantste onderdelen van deze site zijn Virtual Traveller, Virtual Adventurer en Traveller's Aid. De speciale sectie over de Olympische Spelen in Atlanta is handig voor reizigers die de Spelen "levend" wensen mee te maken. InfoHub deelt de informatie over mogelijke bestemmingen in per continent en vervolgens per land. InfoHub biedt overzichtspagina's aan over zowat alle denkbare landen. Bij InfoHub Traveller's Aid vind je verwijzingen naar informatie die elke reiziger nodig heeft, zoals wisselkoersomzetters, online kaarten, reismagazines, weersinformatie, en adressen van ambassades en consulaten.

Bruikbare informatie over een stad of streek vind je meestal bij de plaatselijke VVV. CheckIn heeft een wereldwijde database van officiŽle tourismebureau's. Daar kun je meestal wel de gegevens krijgen over plaatselijke VVV's. Veel VVV's zitten trouwens op Internet. Plan je een bezoek aan een stad of streek dan kun je altijd eens proberen of Alta Vista geen verwijzingen oplevert. Bedenk dat het fenomeen "digitale stad" ook buiten BelgiŽ wordt aangetroffen. De digitale steden bieden meestal een schat aan locale toeristische informatie.

City.net is een dagelijks bijgewerkte index met informatie over 2025 steden en 740 andere bestemmingen. Hij wordt gemaakt door hetzelfde bedrijf dat instaat voor de zoekmachine Excite. De kwaliteit van de verwijzingen ligt erg hoog. InfoHub beweert dan wel de meest uitgebreide tourisme-index te zijn, maar City.net doet het toch een stuk beter.

Virtual Tourist II is een kaartgebaseerde interface voor City.net. Je begint met een klikbare wereldkaart en klikt dan tot je je bestemming hebt gevonden. De grafische interface is vooral interessant voor gebruikers met een snelle Internet-verbinding.

Internet Airlines specialiseert zich in informatie voor de zakelijke reiziger. De World Travel Guide en Destination Index is ingedeeld per continent en per land. Helaas bevatten niet alle lemma's informatie. Internet Airlines is vooral interessant omdat het verwijzingen bevat naar de sites van alle luchtvaartmaatschappijen met een Web-pagina. Sommige maatschappijen (zoals Air Lingus en Aloha Air) aanvaarden zelfs al online reservaties! Internet Airlines biedt een gelijkaardige overzichtspagina aan van zeecruises.

Een uitgebreidere overzichtspagina van luchtvaartmaatschappijen vind je op URL http://haas.berkeley.edu/~seidel/airline.html. Hier vind je ook allerlei andere informatie in verband met het luchtvaartwezen (zoals verwijzingen naar de programma's voor trouwe vliegers of de beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen). Trains, Planes and Automobiles geeft niet alleen een overzicht van luchtvaartmaatschappijen maar ook van treinen, metro's, ferries en zelfs taxi's. Je staat ervan te kijken hoeveel spoor- en ferrytabellen er op het Net zijn te vinden, zowel van verre bestemming (VS, AustraliŽ), als dichter bij huis. De (helaas erg trage) Italiaanse Mercurio-server bevat een schat aan Europese spoorinformatie. Dichter bij huis geeft Twan Laan heel wat informatie over het openbaar vervoer.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium