Internet

Voor de kleinsten (18/05/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Klikken en wegwezen: ook de kleinsten kun je boeien met Internet. Gezinnen met een CD-i Internet-kit of een multimedia-PC mét Internet in de woonkamer of, waarom niet, in de keuken kunnen voor educatieve of gewoon plezante programma's ook terecht op het Net. ( Carlos' Coloring Book Home) is een interactief elektronisch kleurboek. Kinderen kunnen hun creatieve lusten botvieren op zes tekeningen (waaronder een paasei en een appel). Ze kiezen een pen, een kleur en klikken het deel van de tekening aan dat ze willen verfraaien. Het Internet kleurboek heeft zelfs een "undo"-optie waarmee je vergissingen kunt rechtzetten. Dit is tegelijk een knappe illustratie van wat je op het Web met vrij eenvoudige programmeertechnieken kunt bereiken.

( String Figures from Around the World) verzoent het heel oude met het heel nieuwe. Touwfiguren zijn zo oud als de mensheid. Je maakt een touwfiguur door een stukje touw of draad te manipuleren met je beide handen. De Navajo indianen deden het al en niet alleen de allerkleinsten kunnen er vandaag nog een hele hoop plezier aan beleven. Deze Web-pagina vertelt je hoe je eenvoudige en moeilijke touwfiguren kunt maken (tot en met driedimensionele figuren). De verschillende technieken worden geïlustreerd met zwart/wit tekeningen, maar de uitleg is in het Engels. De allerkleinsten kunnen deze site dus alleen bezoeken onder beleiding van iemand die voldoende Engels kent.

Jonge componisten die thuis over een MIDI-kaart beschikken, kunnen hun muziekstukken op Internet publiceren. Op de ( CyberKids Composer pagina posers.html) staan MIDI-composities van wizz kids van 9 tot 16 jaar. Die kun je beluisteren op een computer met een correct geïnstalleerde geluidskaart. (CyberKids) bevat verder nog een kunstgalerij met jeugdige kunstwerkjes, een jeugdmagazine en interactieve spelletjes, waarvan één, een interactief (maar uiteraard Engelstalig) kruiswoordraadsel, geschreven is in Java. Om hiermee te spelen dient je Web- browser de Internet-programmeertaal Java te ondersteunen (bijvoorbeeld Netscape Navigator 2.0 of hoger). Ben je trouwens een kruiswoordraadselfanaat dan vind je op URL http://www.cogix.com/ nog een hele hoop andere hoofdbrekers. Daar kun je ook een programma bestellen om zelf je eigen kruiswoordraadsels op het Web te publiceren.

( I Spy) is een eenvoudig spel voor ouders "onder begeleiding van hun kinderen". Het is een patroonherkenningsspel voor jonge kinderen. De pagina bevat een hele hoop kleurrijke patronen waarin bepaalde afbeeldingen zitten verscholen. De kinderen moeten ontdekken wat er in de patronen verborgen zit. Als ouder zeg je bijvoorbeeld: "Ik zie wat jij niet ziet. Het is groen." of "Hoeveel groenten zie je?" Het kind gaat dan op zoek naar de verborgen voorwerpen. Sommige afbeeldingen zijn redelijk groot en nemen nogal wat tijd in beslag om te laden. Als je een kleurenprinter bezit, kun je de afbeeldingen ook afdrukken, bijvoorbeeld om ze te gebruiken in de klas.

( The Why Files) is een site waarvan iemand eens dringend een Nederlandstalige kopie van moet maken. Het is de Internet-versie van de populaire Hoe en Waarom jeugdboeken. Hier kan iedereen, maar vooral de jeugd terecht met vragen over prangende vragen zoals "Bestaat er een relatie tussen gezichtsvermogen en dieet" of "Is vlees van gekke koeien echt gevaarlijk?". Specialisten van de Amerikaanse National Science Foundation beantwoorden de vragen in begrijpelijk Engels.


Bijgewerkt op 2/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium