Internet

Koopjes (25/05/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Is het einde van de Streekkrant, de Koopjeskrant en andere advertentiebladen nabij? In de Verenigde Staten, waar Internet veel meer in zwang is dan bij ons, gebruiken gewone consumenten het Net meer en meer voor het plaatsen van allerlei zoekertjes. Een Internet-zoekertje is meestal volledig gratis. De respons ligt dikwijls verrassend hoog, zeker als het zoekertje van ver of nabij iets te maken heeft met computers of Internet. Een idee van de omvang van sommige "classifieds" diensten krijg je als je een bezoek brengt aan CyberPages. In de VS zijn er teveel advertentiepagina's om op te noemen. Voor een bijna compleet overzicht kun je terecht op Yahoo (Yahoo.

Bij ons is het fenomeen van de cyber-zoekertjes nog niet in dezelfde mate doorgebroken. Toch kun je ook in BelgiŽ op verschillende sites gratis adverteren met je oude sofa, versleten wagen of vermoeiende schoonmoeder.

De Brussels Computer Club heeft een zoekertjespagina voor alles wat te maken heeft met computer hardware en software. Alma, het studentenrestaurant van de K.U. Leuven, sponsort een uitgebreide algemene zoekertjesdienst. Je vindt er de categorieŽn Te Koop, Te Koop gevraagd, Te Huur, Te Huur Gevraagd, Ruil, Mensen Gezocht, Reizen & Toerisme en Varia. De zoekertjes worden per rubriek alfabetisch gerangschikt. Ze blijven in principe een week online staan.

Bij de gratis zoekertjesdienst van Belgium Online worden de zoekertjes een maand lang opgeslagen in een Sybase-database. Sybase is niet geheel toevallig de sponsor van deze dienst. Nadeel hier is wel dat de verschillende categorieŽn alleen worden weergegeven in de vorm van pictogrammen. Het is soms moeilijk om te weten te komen wat een bepaald pictogram precies betekent. De makers van deze site zouden bij elk pictogram beter ook een korte omschrijving plaatsen. Nog een nadeel is dat je altijd een zoekopdracht moet invoeren; er staat nergens een algemene overzichtslijst van alle zoekertjes waarin je kunt bladeren. CyberAds is een gratis, interactieve advertentiedienst. CyberAds is niet alleen actief in BelgiŽ, maar ook in Nederland, Duitsland, AustraliŽ, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en New York. De Belgische editie kent naast het Engels ook het Nederlands en Frans als voertaal. Tijdens ons bezoek stonden er 628 Belgische advertenties on-line in verschillende categorieŽn, van "Audio/Video" tot "Vastgoed". Elke categorie is onderverdeeld in vraag en aanbod. Speciaal aan CyberAds is het Job Centrum waar je zowel vacatures als c.v.'s vindt. Vind je niet je gading op het World Wide Web dan kun je ook terecht op Usenet. De nieuwsgroepen be.forsale, be.jobs en fido.belg.ned.handel zijn allemaal gespecialiseerd in zoekertjes. Voor degenen die het niet mochten weten: nieuwsgroepen bezoek je met je browser (Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer) of met een speciaal daarvoor gemaakte nieuwslezer. Van de gespecialiseerde nieuwslezers is FortťFreeAgent de beste.


Bijgewerkt op 11/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium