Internet

Radio Vlaanderen (01/06/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Internet is een netwerk. Een mondiaal netwerk, maar niettemin een netwerk. Over een netwerk kun je alle soorten digitale informatie versturen, niet alleen teksten en plaatjes, maar ook geluid en video. De beschikbare bandbreedte (zeg maar: de snelheid van het netwerk) vormt echter een beperkende factor. In theorie zouden BRTN, VTM en VT4 morgen televisie-uitzendingen via Internet kunnen beginnen. In de praktijk kan dat niet omdat de grote meerderheid van de gebruikers aan 28.800 tekens per seconde met Internet is verbonden. Dat is wél voldoende om geluid met dezelfde kwaliteit als een middengolf (AM) radiozender te ontvangen. Sinds kort bestaan er programma's die dit soort geluid in "echte tijd" kunnen versturen en ontvangen. Verschillende radiostations zenden hun programma's nu ook uit via Internet. Er bestaan zelfs radiostations die uitsluitend op Internet uitzenden.

Internet werd oorspronkelijk niet ontworpen voor de transmissie van tijdsonafhankelijke data zoals (bijna) realtime video en audio. Toch wil iedereen plotseling in echte tijd Internet videoconferenties houden, Internet radio-uitzendingen beluisteren en Internet telefoongesprekken voeren. DeInternet Conferencing pagina geeft een beknopt, maar actueel overzicht van de mogelijkheden op dit gebied.

De meeste radiostations die op het Net uitzenden gebruiken deRealAudio technologie. Om de uitzendingen te beluisteren dient u de RealAudio Player binnen te halen. Gebruikers van Microsoft Internet Verkenner (Explorer) beschikken standaard al over deze player, maar het is wel de oude versie. Haal versie 2.0 van de RealAudio Web-site binnen om alle uitzendingen optimaal te kunnen beluisteren. Timecast geeft een uitgebreid overzicht van alle mogelijk radio-uitzendingen. Momenteel zenden tientallen, voornamelijk Amerikaanse, stations live uit op het Net. Andere stations plaatsen een deel van hun aanbod op Internet. Je kunt bijvoorbeeld elk uur de nieuwsuitzendingen beluisteren van de Amerikaanse zender ABC of de Canadese zender CBC. World Radio Network is een nieuws- en informatienetwerk met programma's van 25 publieke omroepen, waaronder ook Radio Vlaanderen Internationaal. WRN zet de nieuwsuitzendingen van zijn leden in RealAudio-formaat op het Net. De dagelijkse nieuwsuitzendingen vanRadio Vlaanderen Internationaal vind je op URL http://www.wrn.org/stations/rvi.html. Ze staan beschikbaar in het Engels en in het Nederlands. Op de eigen web-site van RVI vind je merkwaardig genoeg alleen een verwijzing naar de Engelstalige uitzending op Internet. Ook Radio Nederland is lid van WRN.

De RealAudio player wordt ook gebruikt door Internet-winkels die geluidsfragmenten of zelfs hele CD's op het Net zet. De Internet Jukebox van CDNow bevat de RealAudio-versie van volledige CD's in allerlei muziekgenres. Je hoeft niets te kopen om de CD's te kunnen beluisteren. De kwaliteit is natuurlijk niet optimaal, maar je maakt wel in je luie zetel kennis met de nieuwste CD's. Waar je die dan uiteindelijk koopt beslis je zelf.

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan het Internet Underground Music Archive (als u nog niet geregistreerd bent, moet u dat eerst doen op URL http://www.iuma.com/IUMA-2.0/pages/registration/registration.html). Daar vind je de muziek (in MPEG-formaat) van 800 onafhankelijke bands die je niet gauw in een gewone platenwinkel tegenkomt.


Bijgewerkt op 11/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium