Internet

Hier Spreekt Men Nederlands (09/06/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De Angelsaksers zwaaien nog altijd de plak op het World Wide Web. Gelukkig komen er elke dag goeie Nederlandstalige Web-sites bij. Voor het Nederlandse maandblad Computer!Totaal maakte ik een overzicht van de beste Nederlandstalige Web-sites. Je vind dit overzicht op IDG Web Wereld . Na de registratie (die gratis is) krijg je er toegang toe. Klik op Computer!Totaal en daarna op Abel. Ben je eenmaal geregistreerd dan kun je het overzicht direct oproepen door URL http://www.idg.nl/ct/abel.html te typen in je Web-browser. Het overzicht bevat tientallen verwijzingen naar uitstekende Nederlandstalige Web-pagina's. Hieronder vind je een overzicht van enkele toppers.

Peter Crombecq's Benelux Biergids is een hele verfrissende Web-site. Crombecq is BelgiŽ's bekendste bierspecialist en oprichter van de Objectieve Bierproevers. Hij is auteur van een jaarlijks bierboek, waarvan dit de digitale versie is. Je vindt hier onder andere een lijst van Belgische en Nederlandse bieren, een overzicht van alle dingen bier en een hoop biernieuws. De Biergids werd onlangs flink aangepast en vernieuwd. Nieuw in versie 4.4 zijn een pagina met een overzicht van seizoensbieren, een nieuwe onderverdeling van Benelux bieren in soorten, een agenda van bierfestivals en een becommentarieerde lijst van andere bierpagina's op het Net. Jacques Bertens' Bierbrouwpagina bevat een hoop bruikbare informatie voor iedereen die zelf bier wil brouwen. De pagina is speciaal gericht op de amateur-bierbrouwers in Nederland en BelgiŽ. Ze bevat een cursus bierbrouwen met verbindingen naar andere cursussen; de adressen van alle clubs voor amateur-bierbrouwers in Nederland en BelgiŽ; recepten voor het zelfbrouwen van bier; hulp bij het omrekenen van buitenlandse recepten naar het metrieke systeem (die helaas niet interactief is); en verwijzingen naar andere sites met bierbrouwinformatie.

De Nederlandse Boekverkoper Piet Wesselman bouwde een Web-site die literatuurliefhebbers niet links kunnen laten liggen.De Nederlandse Letteren geeft een overzicht van alles wat er op Internet te vinden is aan Nederlandse literatuur. En dat is heel wat meer dan je zou verwachten. De site is beschikbaar in twee versies: een voor Netscape Navigator en een voor minder geavanceerde browsers. Een werkelijk uitstekende site die dringend meer moet worden bezocht.

Wesselman is zťlf vol over Paul van Ostaijen 10, een inderdaad heel mooie en informatieve pagina over de Vlaamse expressionistische dichter die honderd jaar geleden werd geboren. Deze site ziet er het mooist uit als je ze bekijkt met Netscape 2.0 of hoger.

Disney heeft het, dus waarom de Efteling niet? Het meest romantische pretpark van de Lage Landen heeft sinds kort een eigen Web-site die mag worden gezien. Je vindt er niet alleen de gebruikelijke informatie (openingsuren, toegangsprijzen, hotels, etc.) maar ook een heleboel plezierige pagina's die de sfeer van de Efteling op je computer oproepen. Volgens de Lavendokter is het verstandig om de Zenuwentest te doen voor je in het park het Spookslot bezoekt. Dat kun je dus gelijk doen op de Web-site. De attracties kun je vooraf virtueel bezoeken op de Webtelingse weg. En je kunt zelfs je eigen Anton Pieck-achtige ontwerpen voor nieuwe attracties opsturen: die verschijnen dan misschien op de Web-site of, wie weet, in het park zelf.

De Interne-bijdragen in Ter Zake staan op het Web met klikbare verwijzingen.


Bijgewerkt op 11/06/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium