Internet

De elektronische winkel (24/06/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Onze middenstand zal het niet graag horen, maar het Web is flink op weg een waar shoppers-paradijs te worden. Cds, boeken, software en computermateriaal kun je in tientallen, meestal Amerikaanse, cybershops kopen. Wat je nodig hebt is een kredietkaart, een beveiligde Web-browser (zoals Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer) en een hoop zelfdiscipline (of een diepe beurs).

Elektronisch winkelen heeft een aantal belangrijke voordelen. Het aanbod is groter, de prijzen liggen lager en de meeste winkels bieden een hoop extra-informatie aan over de produkten die ze verkopen. Die extra's vind je in een gewone winkel meestal niet. Bovendien kun je je aankopen zeven dagen op zeven doen vanuit je luie zetel.

Er zijn ook nadelen. Zo duurt het enkele dagen tot enkele weken voor de gekochte goederen bij je thuis arriveren. Goederen waar iets mis mee is moet je op eigen kosten terugsturen naar een ver en vreemd adres, waarbij je maar moet afwachten hoe goed de naverkoopdienst presteert. Omdat een cybershop per definitie een compleet aanbod heeft van de goederen waarin hij is gespecialiseerd staat er ook geen beperking op je aankopen. In een gewone winkel gebeurt het wel eens dat een CD of een boek niet beschikbaar is. Dikwijls gaat de aankoop dan niet door. Op die manier wordt de koopwoede van de meeste consumenten op een natuurlijke wijze getemperd. In een elektronische winkel vind je altijd alles wat je zoekt en geef je dus meestal meer geld uit dan in een gewone winkel.

Ook de Staat mag zich zorgen beginnen maken over de groei van het elektronisch winkelen. De douane kan onmogelijk elk pakje uit Amerika openen om er BTW en invoerbelasting op te heffen. Kleine bestellingen glippen negen kansen op tien onbelast door de controle. Daardooor kosten bijvoorbeeld in Amerika gekochte fulle price Cds gemiddeld 530 frank in plaats van 799 frank, zelfs als je de kosten van een expresse verzending in de prijs verrekent. Koop je jaarlijks tientallen Cds dan ontduik je op die manier heel wat belasting op de toegevoegde waarde.

Wij deden de test en kochten een aantal Cds bij vier verschillende Amerikaanse cybershops. Bij Music Boulevard bestelden we drie Cds op 8 februari van dit jaar. We kozen de goedkoopste verzendoptie (14 dollar). Vandaag hebben we onze bestelling nog altijd niet gezien. Gelukkig werd onze kredietkaart ook nog niet gedebiteerd. Bij CDWorld bestelden we op dezelfde dag twee Cds. Ook hier kozen we de goedkoopste verzendoptie (14,30 dollar). De Cds arriveerden pas eind juni. Eén Cd bleek niet meegeleverd te zijn, zodat het plaatje dat wel werd geleverd uiteindelijk 28 dollar (840 frank) kostte! Nog een geluk dat het door de douane was geglipt. Onze volgende bestelling (van vier Cds) plaatsten we bij The Entertainment Connection. Ditmaal kozen we voor verzending via Federal Express (25 dollar). We hadden onze bestelling binnen de week in handen en betaalden met inbegrip van de FedEx-kosten 531 frank per plaatje. Zelfs als we BTW hadden moeten betalen zouden we met 643 frank per full price Cd goedkoper zijn uitgeweest dan in België zelf. Onze laatste bestelling vertrouwden we toe aan CD Universe. We bestelden negen Cds in één keer en kozen voor Express Mail (41,50 dollar kosten). Ook deze keer hadden we onze bestelling binnen de week in handen. Omgerekend betaalden we 533 frank per full price Cd (rekening houdend met de verzendkosten). Met BTW zou dat nog altijd maar 645 frank zijn geweest: een stuk goedkoper dan in België zelf.

Opmerking: In België geldt ook nog een invoerheffing van vier procent op CD's. Als de douane de bestelling tegenhoudt komt er dus 21+4 procent, dus 25 procent bij.


Bijgewerkt op 05/07/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium