Internet

Jagen op jobs (06/07/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Dezer dagen jagen de meeste schoolverlaters op een job. Tegenwoordig kun je daarvoor ook terecht op Internet. Daar vind je niet alleen een hoop munitie die je kan helpen bij een solicitatie, maar ook heuse jobaanbiedingen.

Kennis is macht. Een solicitant die beslagen op het ijs komt, maakt indruk en dus meer kans op een interessante job. Gebruik Internet daarom als onderzoeksinstrument. Je vindt er ongetwijfeld een hoop achtergrondinformtie over het bedrijf waar je soliciteert. Misschien heeft het bedrijf wel een eigen pagina op het Web. Dan maak je beslist een goeie indruk als tijdens je solicitatiegesprek blijkt dat je daaraan een bezoek bracht. Mogelijkerwijze ben je een van de gelukkigen die kan kiezen uit meerdere jobs. Dan kan Internet je helpen om het juiste bedrijf te kiezen. Je vindt er cijfergegevens, persartikelen en achtergrondgegevens over een hele hoop nationale en internationale bedrijven.

Begin je zoektocht bij Alta Vista. Deze zoekmachine indexeert alle Web-pagina's (ondertussen al meer dan 30 miljoen wereldwijd). Als het bedrijf waarin je geļnteresseerd bent ergens op het Web wordt vermeld, vind je bij Alta Vista een verwijzing. Volg de verwijzingen en binnen de kortste keren weet je waarschijnlijk meer over een bedrijf dan je lief is. Informatie over Belgische bedrijven vind je in de Belgian Yellow Pages, bij InfoBel, TijdWeb en in de databases van WebRider. In Nederland kun je terecht bij de Internet Gids en Holland ExxPO. Probeer Eurolink en BusinessMonitor voor informatie over Europese bedrijven.

De koersgegevens van op de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven vind je (met 20 minuten vertraging) bij het Internet StockCenter. Je kunt ze ook binnenhalen via het PointCast Network. PCN heeft nog een voordeel: je ontvangt op gezette tijdstippen het laatste nieuws over door jouw geselecteerde bedrijven en/of sectoren. Mercury Mail biedt een gelijkaardige dienst aan via e-mail. Ben je op zoek naar de Web-site van een bedrijf uit de informaticasector dan vind je die in de ZDNet Tech Locator. Het Wall Street Research Net bevat 95.000 verwijzingen met achtergrondinformatie over multinationals. Nog een belangrijke site met internationaal zakelijk nieuws is het AT&T Business Network. Vergeet ook niet de Internet-editie van The Wall Street Journal te bezoeken.

Sommige bedrijven plaatsen werkaanbiedingen op hun Web-site. Het gaat meestal om jobs die iets te maken hebben met informatica en/of Internet. Ben je in zoiets geļnteresseerd dan doe je er goed aan de Web-sites van deze bedrijven regelmatig te bezoeken. Job-aanbiedingen duiken ook regelmatig op in nieuwsgroepen als soc.culture.belgium, be.jobs en fido.belg.jobs.

Ben je op zoek naar werk in de informatica dan bezoek je best regelmatig Job Square. Is een verkoops- of marketingfunctie meer jouw stijl dan neem je een kijkje bij Egosearch Executive Search. EuroJobs heeft tal van aanbiedingen in Belgiė en Europa.

Een interessante interimjob vind je misschien bij Interlabor Interim, Randstad Interim of Unique Interim. Zelfs de VDAB is tegenwoordig aanwezig op Internet!

Nieuw is het World Careers Network met diverse jobaanbiedingen van een hele hoop internationale bedrijven. Deze server richt zich op universiteitsstudenten die na registratie gratis toegang krijgen. WCN heeft een Europese mirror op URL http://www.wcn.co.uk. Pik de server eruit die het snelste reageert (een en ander hangt af van je Internet provider). Je vindt er niet alleen jobaanbiedingen, maar ook een carričreregister waarin je jezelf kunt aanprijzen, alsook achtergrondinformatie over bedrijven die recruteren.

Vorige afleveringen van deze Internet-bijdrage (met onder andere meer informatie over PointCast Network) kun je online lezen op URL http://www.innet.be/demorgen.htm.


Bijgewerkt op 05/07/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium