Internet

Het jaar 2000 (juli 1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

De "Vlaanderen 2002" aftel-klok in Antwerpen werd onlangs een dag te vroeg opgestart. De initiatiefnemers hielden er geen rekening mee dat het jaar 2000 wel degelijk een schrikkeljaar is, ondanks het feit dat het eindigt op twee nullen. Een bezoek aan de Web-pagina Leap Day had de Vlaamse Gemeenschap heel wat gezichtsverlies kunnen besparen. Daar staat het zwart op wit: schrikkeljaren komen elke vier jaar voor, behalve in jaren eindigend op 00, tenzij ze deelbaar zijn door 400. Tweeduizend is deelbaar door vierhonderd en is dus een schrikkeljaar.

Het jaar 2000 (of, bij ons, 2002, want in Vlaanderen gebeurt alles net een ietsje later) fascineert ons allemaal en op Internet vind je daar de bewijzen van. Talk 200 is een Internet-forum over alles wat te maken heeft met het "millennial year". Voor informatie over de folklore, de festiviteiten en de impact van 2000 kun je hier terecht. Overigens zoek je een zoekmachine zoals Alta Vista best niet op "millennial", want dat levert te veel verwijzingen op. Het millennianisme is immers een populaire stroming in het Amerikaanse cultuurleven; de meeste verwijzingen hebben dan ook niet te maken met 31/12/1999. Als je eens wilt lachen, moet je een bezoekje brengen aan de First Millennial Foundation. Dan weet je ongeveer wat voor crackpots allemaal onder de noemer "millennianisme" thuishoren. Planetnews, het elektronische magazine van de Journalistiek-afdeling van San Francisco State University, heeft bijzonder interessante speciale rubriek over Nieuwjaar 999. Hier verneem je onder meer dat de meerderheid van de 21500 kamers in Walt Disney World reeds zijn geboekt voor de laatste oudejaarsavond van het huidige millenium. Je kunt er ook meehelpen plannen voor het wereldfeestje (World Party) dat de studenten over ruwweg 1300 dagen willen bouwen.

In het jaar 2000 dreigen heel wat computers en programma's niet meer te zullen werken (zoals u eerder al kon lezen in deze krant). Year 200 bevat daarover alle denkbare informatie. Hier draait ook een aftelklok tot 2000: nog drie jaar en 155 nachtjes slapen en we zwaaien het huidige millenium vaarwel. Wil je zelf een aftelklok tot 2000 op je thuispagina dan kun je die binnenhalen van URL http://worldwidemart.com/scripts/cgi-bin/demos/countdown.cgi?1999,12,31,0,0,0. De aftelklok is uitgevoerd als een CGI-script. Sommige Internet-aanbieders staan toe dat je dergelijke scripts op je thuispagina toepast.

De URL van Privacy in Belgium die we vorige week vermelden, bevatte een fout: de zetduivel liet de tilde (~) uit het adres weg. Het juiste adres is http:\\www.innet.be\~jschild\Privacy\privacy.htm.


Bijgewerkt op 09/09/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium