Internet

De klassieken (juli 1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Internet mag dan al ideaal zijn voor het publiceren van de wereldliteratuur in elektronische vorm, maar omwille van copyrightproblemen vind je er weinig moderne literaire teksten. Het weinige wat er is, vind je terug op De Nederlandse Letteren, een uitstekend overzicht van Nederlandstalige literatuur en literaire informatie. Book Lovers van dezelfde auteur, antikwaar Piet Wesselman, doet hetzelfde voor de internationale literatuur.

Teksten waarvan het copyright is verlopen, kunnen wťl op het Net. Het verwondert dan ook niet dat je op Internet vooral de Klassieken aantreft. Dat is niet alleen gemakkelijk voor studenten (die op Internet dikwijls hulp vinden als ze een Klassieke auteur moeten bestuderen of vertalen), maar fascinerend voor lezers met of zonder Klassieke opvoeding. Op het Net maak je voor geen geld kennis met alle grote auteurs uit het oude Griekenland en Rome. Je kunt via Internet zelfs een elektronische cursus Latijn volgen. Repositories of Classical Texts or Publications geeft een uitgebreid overzicht van Klassieke informatie op het Net. Hier vind je bijvoorbeeld de URL van de Cicero-thuispagina, of de daarnet genoemde elektronische cursus Latijn, of een verwijzing naar het Klassieken-archief van het MIT. Deze laatste verwijzing is een echte vondst: meer dan vierhonderd Griekse en Romeinse teksten in Engelse vertaling, die je ook nog eens kunt doorzoeken. Hier vind je onder (veel) meer de volledige Iliad van Homeros, de Republiek van Plato, de Antigones van Sophocles en de HistoriŽn van Herodotus en Thycydides in vertaling. Het MIT geeft ook een hoop verwijzingen naar andere Klassieken op het Net, zoals Project Gutenberg, dat ook een aantal Klassieken bevat.

De Engelse vertaling van Virgilius' AeneÔs vind je op URL http://darkwing.uoregon.edu/~joelja/aeneid.html. Ze beslaat wel 621KB!

De Online Medieval and Classical Library bevat vooral Middeleeuwse teksten, maar je vindt er ook in het Engels vertaalde fragmenten van Hesiodus, Homeros en andere Klassieken. Project (Libellusl) is een on-line bibliotheek van Latijnse en Griekse teksten. De teksten zijn beschikbaar in de formaten TeX, ASCII en RTF. Hier zitten niet alleen vertalingen, maar ook originele teksten bij. Op deze site staan ook verwijzingen naar andere on-line teksten uit de Klassieke Oudheid.


Bijgewerkt op 09/09/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium