Internet

Medische informatie (augustus 1996)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Ons gezondheid ligt ons allemaal nauw aan het hart. Dat merk je ook op Internet, waar het aantal pagina's met medische informatie explosief toeneemt. Achoo is een Yahoo-achtige index (wat al te merken is aan de niet zo originele naam) gespecialiseerd in medische informatie. Hij bevat ondertussen meer dan 6400 verwijzingen naar medische pagina's op het Net. Je vindt er ook een overzicht van de talrijke medische nieuwsgroepen op Usenet en een link naar de medische nieuwsdienst Healthcare Headline News. Yahoo zélf bevat trouwens ook een hele hoop verwijzingen in verband met gezondheid.

De Geneeskunde-pagina van de WWW Virtual Library bevat 84 kilobytes aan medische verwijzingen. Men werkt eraan om dit overzicht overzichtelijker en doorzoekbaar te maken. Ook in Nederland bestaat er een goede en nog steeds groeiende medische overzichtspagina: d e Nederlandse Pagina van de Verpleging. De Vlaamse medische overzichtspagina ProMed is (nog?) niet zo uitgebreid, maar is wel een goed vertrekpunt als je op zoek bent naar typisch Belgische informatie. Ze bevat bijvoorbeeld een verwijzing naar het Belgian Orthoweb, een informatiedienst over orthopedie die, hoewel publiek toegankelijk, vooral bedoeld is voor geneesheren gespecialiseerd in het menselijk bewegingsstelsel. OrthoWeb krijgt binnenkort een andere URL: www.belgianorthoweb.be.

De telefoonmaatschappij AT&T sponsort een uitgebreide Web-site over gezondheid. De AT&T HealthSite is nog in volle opbouw, maar ziet er veelbelovend uit. Deze site richt zich op een algemeen publiek. Je kunt ze vergelijken met een on-line medische encyclopedie. Registratie is verplicht, maar gratis. Er is wel een probleem met Microsoft Internet Explorer 3.0: die herkent het beveiligingscertificaat van AT&T niet en weigert de informatie in te laden. Je kunt HealthSite wel succesvol bezoeken met Netscape Navigator.

Opmerking: AT&T besliste eind augustus om zijn HealthSite niet op te starten.

MedLine is een database met samenvattingen van medische artikels over allerlei onderwerpen. Normaliter moet je betalen om deze database te doorzoeken. Amerikanen kunnen de database echter gratis doorzoeken via HealthGate. Met een trucje lukt dat ook van bij ons. Je liegt gewoon tijdens het registratieproces (nood breekt wet zullen we maar zeggen). Niemand controleert of je echt in de VS woont. Je krijgt een wachtwoord en kunt de database onmiddellijk doorzoeken. Hier vind je een schat aan wetenschappellijke artikels over alle mogelijke medische onderwerpen. De informatie is wel gericht op professionelen uit de medische sector: leken zullen het soms moeilijk hebben om ze naar waarde te kunnen interpreteren.

Deze en alle vorige Internet-bijdragen in Ter Zake kun je interactief lezen op het Web. De Internet-bijdrage zal wegens vakantie enkele weken niet verschijnen. We zijn er terug de eerste week van september.


Bijgewerkt op 09/09/96 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium