Internet

Windows zonder grenzen (28/09/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Jozef Schildermans

Met WinFrame van Citrix (http://www.citrix.com) kun je bestaande 16-bits en 32-bits DOS- en Windows-applicatie over Internet draaien zonder dat je zelf over een Windows-computer hoeft te beschikken. Je computer moet alleen het door Citrix ontwikkelde ICA (Intelligent Console Architecture) protocol herkennen. Er zijn ICA-clientprogramma=s voor Unix, Macintosh, OS/2, Adomme@ terminals, NC=s (netwerkcomputers) en natuurlijk Windows zelf. Windows NT dient de Windows-applicaties die je via Internet wilt verspreiden, te ondersteunen, want WinFrame is eigenlijk een gewijzigde versie van Windows NT Server.

Vooral binnen het bedrijfsleven krijgt de WinFrame-technologie veel aandacht. Thuiswerkers kunnen thuis via een Internet-verbinding bedrijfsprogramma=s gebruiken (bijvoorbeeld een rapporteer- of een boekhoudprogramma). Bedrijven die de Internet-technologie op hun interne netwerk gebruiken (in een zogenaamd Intranet) kunnen Windows-applicaties beschikbaar stellen voor iedereen, zelfs voor werknemers die zélf niet met Windows werken. Niet toevallig steeg het aandeel van Citrix op de Amerikaanse beurs op enkele maanden tijd spectaculair.

Overigens zal deze technologie mogelijk ook in de huiskamer worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat toekomstige bezitters van een Web-televisie (zoals de Philips WebTV die voorlopig alleen in de VS verkrijgbaar is) af en toe eens een Windows-applicatie willen gebruiken (al was het maar een spelletje). Dat zou met deze technologie perfect kunnen (zeker over de snellere kabelverbindingen van de Web-tv).

Niet iedere Windows-gebruiker zou in de toekomst dus nog een Windows-machine hoeven te bezitten. Bovendien is Windows als besturingssysteem voor heel wat mensen té ingewikkeld. Een terminal (zoals een Web-tv of een netwerkcomputer) met een simpelere interface zou met behulp van WinFrame nog altijd Windows-applicaties (zoals Word of Solitaire) kunnen draaien.

Beschik je over Internet Explorer 3.0 of over Netscape Navigator 2.0 of hoger (of over een browser die Netscape plug-ins ondersteunt) dan kun je deze nieuwe technologie zélf uittesten in de WinFrame Demo Room (http://www.citrix.com/hotspot.htm). Reis je daarnaar toe met Internet Explorer 3.0 dan wordt de benodigde software (in de vorm van een ActiveX control) automatisch geïnstalleerd. Gebruik je Netscape dan dien je de WinFrame cliënt plug-in eerst te downloaden en te installeren. Daarna kun je via Internet spelen met demo=s van Lotus Notes, MS-Access, Taxi, C/S+ en kleinere Windows-applicaties zoals MineSweeper en Solitaire. Hoewel de demoserver zich in Amerika bevindt, kun je bijvoorbeeld heel goed Solitaire spelen. De snelheid is aanvaardbaar, zelfs op het trage Internet. Locaal hebben we deze technologie ook kunnen uittesten en dan blijkt de schermafhandeling van remote Windows-applicaties op bijvoorbeeld een Unix-client even snel te zijn als op een echte Windows-machine. Traditionele remote access software zoals pcAnywhere werkt veel trager en heeft bovendien niet de multiplatform voordelen van WinFrame.

Het ICA-protocol verstuurt alleen de gebruikersinterface, de toetsaanslagen en de muisbewegingen tussen de cliënt en de server. Op die manier wordt het netwerk minimaal belast. ICA draait trouwens niet alleen over Internet maar ook over andere netwerkarchitecturen, zoals Novell NetWare, en zelfs over modem- en ISDN-verbindingen. De programma=s worden dus op één locatie uitgevoerd (de server, en dat kan een supersnelle machine zijn), terwijl de gebruikersinterface op een andere machine draait (de client, en dat kan een vrij trage, dus goedkope, machine zijn). De technologie achter ICA is eigenlijk al vrij oud en wordt in de Unix-wereld al lange tijd gebruikt in X-Windows-omgevingen.

Voor Microsoft is de uitvinding van WinFrame en ICA alleszins een geschenk uit de hemel. De bedrijfswereld wordt al een tijdje opgeschrikt door de heisa rond de netwerkcomputer. Die zou de hegemonie van Microsoft in de desktopcomputermarkt doorbreken. De NC is een simpele computer (eigenlijk meer een terminal) die al zijn intelligentie en programma=s van het netwerk (meestal Internet of Intranet) haalt. Webbrowsers en de Internet-programmeertaal Java fungeren daarbij als een soort besturingssysteem. Het probleem is dat er nog niet veel Java-programma=s bestaan die je via Internet zou kunnen draaien op een NC. Windows-programma=s daarentegen bestaan er bij de duizenden. WinFrame en ICA staan er borg voor dat zowat elke computer op aarde (van NC tot PC) Windows-programma=s kan draaien. De behoefte aan speciaal geschreven Java-programma=s is daarom niet erg groot meer. En hetzelfde kan worden gezegd van de bedreiging die voor Microsoft uitgaat van de netwerkcomputer. Door WinFrame valt die bedreiging weg en zal Windows ook in de nieuwe Internet/Intranet-wereld dominant blijven.


Bijgewerkt op 07 jun 1999 18:00:58 +0200 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1996 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium