Internet

Post van God@heaven (23/11/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

door Ludo Meyvis en Jozef Schildermans

Internet is méér dan het wereldwijde web alleen. Honderdduizenden mensen wisselen dagelijks tienduizenden berichten uit in meer dan 26.000 Usenet-nieuwsgroepen. Het Usenet Info Center Launch Pad is het ideale vertrekpunt voor alles wat men wil weten over Usenet. Het Launch Pad is zo populair dat je er op sommige uren van de dag niet binnenraakt. Via de optie "Search for a Usenet Group" kun je zoeken naar nieuwsgroepen volgens titel, beschrijving, onderwerp, moderators en inhoud van de FAQs. FAQs zijn vraag- en antwoordlijsten met informatie over de verschillende nieuwsgroepen.

Nieuwsgroepen lees je met een zogenaamde nieuwslezer. Die bestaan in zelfstandige vorm (één van de goeie is Free Agent), maar de meeste browsers kunnen standaard ook overweg met Usenet. In Microsoft Internet Explorer start je de nieuwslezer bijvoorbeeld via het menu Go, Read News.

Je vindt nieuwsgroepen over alle denkbare en ondenkbare onderwerpen. Om je een idee te geven wat er allemaal omgaat op Usenet gebruikten we het onderwerp religie als voorbeeld. Religie mag dan misschien niet meer de dominante factor in ons dagelijks leven zijn, maar dat neemt niet weg dat de religieuze invalshoek op Usenet nog heel reëel is.

In de soc.*- en alt.*-hiërarchie vind je enkele tientallen religieuze nieuwsgroepen, variërend van de doorgaans zeer ernstige alt.religion.christian tot koldergroepen als alt.religion.barfing-yak. De meer onwaarschijnlijke groepsnamen wijzen normaliter op een vrij zieltogend bestaan, maar sommige normalere nieuwsgroepen krijgen een heuse dagelijkse stortvloed aan boodschappen. In de alt-reeks was alt.religion.scientology de aanvoerder, met een goeie 6.000 boodschappen, terwijl de soc.*-hiërarchie aangevoerd werd door soc.religion.islam, met bijna 8.000. De christelijk geïnspireerde groepen hadden slechts een fractie van deze belangstelling.

Waarover wordt er gedebatteerd? Bereid je voor op een flinke portie ongenadige spot en een haast even grote hoeveelheid klinkklare onzin (tot en met ene Chris Williams, die in alt.religion.christian meedeelt dat God al sinds 1988 bij monde van hemzelf spreekt, en dat je Zijn woorden kunt vernemen via zijn (let op de hoofdletters) e-mail).

Verder, en dat is interessanter, zijn er de echte discussies, soms over bizarre problemen, soms over nogal voor de hand liggende onderwerpen. Zo leidt een boodschap over "Why there is no God" tot een thread (een reeks reacties) van maar liefst 109 boodschappen op vijf dagen, variërend van "jij smerige heidense hond" tot ernstige pogingen tot weerlegging. Je vindt hier ook de geëxalteerde uitingen van religieuze emotie, wat sommigen noopt tot het verspreiden van vervaarlijk opgetogen pseudo-poëzie. Dit is ook de plaats waar je moet wezen voor koddige twistgesprekken tussen evolutionisten en creationisten. Het is die laatste groep die beweert dat God er indertijd een druk weekje van gemaakt heeft, en maar in één moeite tegelijk alle soorten en variaties op deze wereld gezet heeft, zowat 4.000 jaar geleden.

Ook de moeite waard is een reeks "ooggetuigenverslagen" over het uiterlijk van Christus (voor wie het interesseert: een grote gestalte, golden haar, blauwe ogen, gebronsd).

In soc.religion.hindu vind je uiteraard vooral de Indiase aanwezigheid. De vele vormen van het hindoeïsme en zijn talloze repercussies op het sociale leven passeren hier de revue. Wat is de exacte betekenis van jati (de weduwenverbranding)? Wat zegt deze of gene guru over dit of dat probleem? Hoe vind ik een Hindi vertaling van een Sanskrit huwelijksritueel? De discussies zijn in het algemeen heel wat beleefder dan die in alt.religion.christian of alt.religion.islam. Zou dat te maken hebben met het assimilatie-vermogen van het hindoeïsme?

Soc.religion.islam is een nieuwsgroep met uiterst druk verkeer. Het heeft weinig zin te proberen hier een min of meer samenhangende typering van te geven. Slechts enkele actuele thema’s moeten volstaan. Hoe zit het met de hijab- of sluier-verplichting, waarop is die gebaseerd en hoe absoluut is de verplichting? Verder discussies tussen christenen en moslims over de respectieve waarheid van de Bijbel en de Quran - de ene verwijt de andere een cirkelredenering te maken. En dan zijn er uiteraard ook de merkwaardige pogingen om "moeilijke" punten uit de Qur’an (bijv. de leeftijd van Muhammad’s vrouw Aicha ten tijde van hun huwelijk, die op soms op 6, soms op 9 jaar begroot wordt) te "verhelderen" met andere teksten (waaruit dan zou blijken dat ze 18 was toen het huwelijk geconsumeerd werd). Andere threads proberen dan weer het omgekeerde, namelijk (min of meer) harde feiten weerleggen met behulp van heilige teksten. Moeilijk, héél moeilijk.

En dan was er nog dat oude Chinese spreekwoord dat zegt dat het de Berg niet kan schelen langs welke kant je Hem beklimt.

URLs

Usenet Info Center Launch Pad: http://sunsite.unc.edu/useneti/home.html

Free Agent thuispagina: http://www.forteinc.com/agent/index.htm


Bijgewerkt op 31/10/01 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1996 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium