Internet

Ultra zoeken (7/12/96)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

Jozef Schildermans

Begin dit jaar sprak ik in deze rubriek over het opzoeken van informatie op Internet. Die drie stukjes (Zoeken op het web; De speld en de hooiberg; en Zoeken met George Boole) kunt u nalezen op het wereldwijde web (de URL vindt u onderaan). Sinds die tijd veranderde er weer ‘t een en ander. Eén van de beste zoekmachines, Alta Vista, is sinds kort ook beschikbaar in een Nederlandstalige versie. Die versie bevindt zich bovendien op een Europese server, zodat het opzoeken van informatie voor Europese gebruikers iets vlotter zou moeten verlopen. Alta Vista indexeert momenteel dertig miljoen webpagina’s verspreid over bijna driehonderdduizend servers en drie miljoen berichten in achtduizend Usenet-nieuwsgroepen. Deze door Digital ontwikkelde zoekmachine wordt elke dag zo’n 23 miljoen keer geraadpleegd.

Alta Vista kreeg er onlangs een te duchten concurrent bij in de vorm van Infoseek Ultraseek. Deze nieuwe zoekmachine is minstens even snel als Alta Vista, maar de resultaten die je terugkrijgt stemmen meestal beter overeen met je zoekvraag. Ultraseek is gebaseerd op taaltechnologie ontwikkeld door PARC, het onderzoeksinstituut van Xerox in Palo Alto, Californië waar zoveel nieuwe computertechnologieën werden uitgevonden (zoals bijvoorbeeld het concept van een grafisch besturingssysteem). Xerox Linguistic Technology (XLT) slaat een half miljoen Engelse of 5,7 miljoen Franse woorden op in 250 kilobyte (de inhoud van twee diskettes). XLT is niet alleen compact, maar ook efficiënt. XLT herkent bijvoorbeeld automatisch in welke taal een document is geschreven en vat de essentie ervan in real time ("echte tijd") samen. Ultraseek claimt dat het vijftig miljoen webdocumenten indexeert (twintig miljoen meer dan Alta Vista) en dat het een complexe zoekoperatie ongeveer 25 keer sneller uitvoert dan zijn naaste concurrent. Nog een voordeel van Ultraseek is dat het niet alleen het web en Usenet indexeert, maar ook alle FAQs (lijsten met veelgestelde vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen), plus recente nieuwsberichten, e-mailadressen (ik vond ook mijn eigen e-mail adressen terug op die manier) en voornamelijk Amerikaanse bedrijfsprofielen. Enig nadeel is dat Ultraseek alleen beschikbaar is in het Engels. Maar je kunt wel perfect zoeken naar Nederlandstalige pagina’s, want die worden gewoon ge ndexeerd.

Mensen die vaak iets moeten zoeken op het web zullen al wel gemerkt hebben dat verschillende zoekmachines verschillende resultaten geven. Bij moeilijke zoektochten ben je eigenlijk verplicht verschillende zoekmachines te proberen. Je krijgt dan wel heel wat overlappingen, zodat je nogal wat tijd verliest met het scheiden van kaf en koren. Voor die mensen is er nu Symantec Internet FastFind. Het onderdeel WebFind ondervraagt in één keer verschillende zoekmachines (waaronder Alta Vista en Ultraseek), sorteert de resultaten en controleert welke pagina’s nog actief zijn. WebFind toont de resultaten daarna in de webbrowser van je keuze. Internet FastFind is zijn geld alleen al omwille van WebFind meer dan waard. Maar je krijgt nog een heleboel extra’s, zoals een intelligente Archie-cliënt (NetFileFind), waarmee je snel bestanden op Internet terugvindt, of PatchConnect, een programma dat je computer doorzoekt naar ge nstalleerde hard- en software en dan automatisch verbindingen legt met de web- of ftp-sites van de fabrikanten, zodat je snel updates kunt binnenhalen. Ook interessant zijn de onderdelen EasyZIP en EasyFTP, die het bewerken van zip-archieven of het openen van ftp-sites volledig integreren met de Windows Explorer. Enig nadeel van Internet FastFind: het draait uitsluitend op Windows 95 of Windows NT 4.0. Van de Symantec website kun je een versie downloaden die dertig dagen lang blijft werken.

URL

Nederlandstalige Alta Vista: http://www.altavista.telia.com/cgi-bin/telia?country=be&lang=nl

Infoseek Ultraseek: http://www.infoseek.com/Home?pg=ultra_home.html

Xerox Linguistic Technology: http://www.xsoft.com/XSoft/lexdemo/xlt_welcome.html

Symantec: http://www.symantec.com


Bijgewerkt op 07/06/99 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1997 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium