Internet

Amazone (week 1, 97)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

Jozef Schildermans

Amazone is het nationaal centrum voor vrouwen dat in 1995 werd opgericht door minister Miet Smet. Amazone ondersteunt diverse vrouwenorganisaties en fungeert als draaischijf van informatie over gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Internet is zo een van die typische mannenvestigingen die Amazone wil helpen slechten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen veel minder de weg naar en in cyberspace vinden dan mannen. Toch is het voor vrouwen gelukkig niet allemaal kommer en kwel op Internet. Amazone heeft bijvoorbeeld al een tijdje haar eigen web-site (je vindt de URL onderaan deze rubriek). En aanstaande maandag 6 januari organiseert Amazone een namiddag over het thema "Van papier naar scherm... Nieuwe dragers van informatie over gelijke kansen tussen vrouwen en mannen." Veel van de informatie over gelijke kansen is tegenwoordig beschikbaar in elektronische vorm. Op de studienamiddag van Amazone leggen deskundigen uit hoe je gemakkelijker informatie en documentatie over gelijke kansen kunt bijeengaren. De uiteenzetting handelen niet uitsluitend over Internet. Zo komt een Canadese bibliothecaris uitleggen hoe je in een traditionele bibliotheek vrouwendocumentatie gemakkelijker terugvindt en welke speciale problemen er optreden bij de classificatie van deze documenten. Lut Verstappen en Claudine Marissal, de documentalistes van Amazone, geven een uiteenzetting over het wereldwijde web als bron van informatie over vrouwen. Colette Detroy van de NV Enter demonstreert hoe vrouwen virtuele netwerken kunnen creŽren via de nieuwe telecommunciatiemiddelen. De Amazone-namiddag sluit om halfvijf af met een debat over hoe de nieuwe informatie- en communicatietechnologieŽn bondgenoten kunnen zijn in het streven naar gelijke kansen voor iedereen. Aan het debat wordt ondermeer deelgenomen door auteur en columniste Karin Spaink en free-lance journaliste Marleen Wynants.

Spaink heeft al lange tijd haar eigen web-site waarop je ondermeer haar artikelen uit De Groene Amsterdammer en Het Parool terugvindt. Spaink is trouwens een celebrity in cyberspace omdat ze als enig individu werd genoemd in een rechtzaak die de Church of Scientology aanspande tegen veertien Nederlandse Internet-aanbieders. Op Spainks thuispagina staat een document waarvan de CoS beweert het auteursrecht te bezitten. Het document bevat ontluisterende achtergrondinformatie over Scientology. Spaink won de rechtzaak in eerste aanleg, maar de CoS ging wel in beroep. Voorlopig ligt de zaak even stil. Ondertussen kun je op haar thuispagina alles lezen over het ware gezicht van Scientology en zijn stichter, de gerateerde SF-schrijver Ron Hubbard. Je vindt er verder een hele hoop verwijzingen naar gelijkaardige processen die Scientology in de rest van de wereld inspande.

URLs

Amazone: http://www.amazone.be

Thuispagina van Karin Spaink: http://www.xs4all.nl/~kspaink/

"Van papier naar scherm... Nieuwe dragers van informatie over gelijke kansen tussen vrouwen en mannen" vond plaats op maandag 6 januari. Inlichtingen op info@amazone.be of op de website van Amazone.


Bijgewerkt op 31/10/01 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1997 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium