Internet

Planet Internet en Averbode starten Vlaams offensief (8/2/97)

Deze Internet column verschijnt elke zaterdag in de bijlage Ter Zake van De Morgen

Jozef Schildermans

Op 15 februari opent Planet Internet Vlaanderen zijn deuren in cybespace. PI Vlaanderen is een initiatief van Gevaert nv en de Nederlandse Planet Internet Holding bv. PI Vlaanderen pakt uit met lage aansluitkosten en een eigen "Vlaamse zone" op Internet. De Vlaamse inhoud wordt verzorgd door een eigen redactie en door verschillende partners, waarvan uitgeverij Averbode de eerste is.

"Planet Internet wordt de eerste Vlaamse digitale en interactieve uitgeverij op Internet," aldus Stefaan Top, afgevaardigde van de directie van Gevaert nv. Gevaert investeert volop in nieuwe media, met participaties in Telenet Vlaanderen, Mobistar en Planet Internet Vlaanderen. De andere aandeelhouder van PI Vlaanderen is de Nederlandse Planet Internet Holding bv, dochter van KPN Multimedia en eigenaar van Nederlands grootste Internet-aanbieder, Planet Internet. "We gebruiken de grote operationele en technische know-how van Planet Internet Holding," aldus Top. "De Holding bouwt een Europees netwerk van locale Planet Internet organisaties uit, die elk voor zichzelf in hun locale markt een bestaansreden moeten vinden. Omdat we maar met z’n tweeŽn rond de tafel zitten, praten we gemakkelijker met elkaar en kunnen we een stabielere strategie uitwerken. Voor ons is dat een belangrijk competitief voordeel." Top alludeert op Belgium Online, een concurrerend samenwerkingsverband tussen verschillende grote Belgische kranten- en tijdschriftenuitgevers. Het is een publiek geheim dat het rommelt tussen de aandeelhouders van Belgium Online. Het bedrijf kwam onlangs nog in het nieuws toen journalisten van CM Corporate er in slaagden de beveiliging van Belgium Online te omzeilen. De beveiliging is nu precies een van de belangrijkste verkoopsargumenten van Belgium Online.

Ook Planet Internet pakt in zijn persdossier uit met het argument van "veilige, transactie-gebaseerde diensten". Maar die gaat PI Vlaanderen volgens Stefaan Top pas in een volgende fase aanbieden: "We concentreren ons in een eerste fase op het uitbouwen van de eerste Vlaamse zone op Internet." Een eigen, onafhankelijke redactie, onder leiding van ex-Standaard journalist Frederik Marain, zorgt voor eigen inhoud (content in Internet-jargon). Er komt een dagelijks nieuwsoverzicht en eigen bijdragen in allerlei categorieŽn, gaande van sport en geldzaken tot uitgaan en huis & tuin. Je zult zelfs elke dag online je horoscoop kunnen raadplegen.

Averbode

Planet Internet werkt samen met Vlaamse partners die hun content op Internet willen publiceren. Er zijn besprekingen gaande met VUM, BRT, Teleskoop en anderen. Het eerste contract werd getekend met uitgeverij Averbode, bekend van Zonneland, Vlaamse Filmpjes en, niet te vergeten, "Nonkel Fons".

"De kindermarkt is belangrijk voor Planet Internet," aldus Stefaan Top. "Veel ouders willen een Internet-aansluiting omdat ze vinden dat hun kinderen bij de tijd moeten blijven. Dat werkt volgens ons als een hefboom voor de Vlaamse Internet-markt." Planet Internet richt zich, in tegenstelling tot Belgium Online, daarom vooral op de particuliere Internet-markt.

Uitgeverij Averbode leeft eveneens van de kindermarkt, niet alleen met klassieke, papieren uitgaven zoals Doremi en Zonnekind, maar sinds enkele maanden ook met Kid City, een van de succesvolste Vlaamse Internet-sites. Averbode is ook initiatiefnemer en gastheer van EduWeb, de veelbezochte website voor het Vlaamse onderwijs, waar je naast Averbode Online ook de sites vindt van de educatieve uitgeverijen Van In en De Sikkel en van het Onderzoekscentrum Kind en Samenleving, de vwz Onderwijs Service, het European Schools Project en het Centrum Informatieve Spelen. Op EduWeb werden al meer dan 140.000 pagina’s geconsulteerd en de site behoort volgens de zoekmachine Webbel tot de vijftig meest bezochte Vlaamse sites van de afgelopen drie maanden.

"Het lag voor de hand dat wij en Planet Internet elkaar zouden vinden," zegt algemeen directeur Roland Biemans. "De deuren van Kid City blijven open voor iedere surfer, maar we gaan een aantal speciale rubrieken inrichten die alleen toegankelijk zijn voor de abonnees van Planet Internet." Averbode en PI Vlaanderen starten met een krant door en voor kinderen, een kinderrestaurant en een jeugdsoap waar kinderen van week tot week een eigen feuilleton kunnen doen leven.

Uitgeverij Averbode zal samen met Planet Internet de nieuwe rubriek Web Helper produceren. "Daarmee willen we kinderen wegwijs maken op Internet," aldus Biemans. "Belangrijk is dat we als Uitgeverij Averbode origineel materiaal op het Net plaatsen en dat dagelijks onderhouden." Kinderen blijken moeilijke klanten te zijn. Biemans: "Door onze ervaring met Kid City weten we dat kinderen verwachten dat op alles wat ze doen reactie komt en liefst onmiddellijk."Biemans vertelt hoe de verantwoordelijken van Kid City regelmatig worden geconfronteerd met jonge klanten die een e-mail sturen met de vraag waar het antwoord blijft op de e-mail die ze een half uur eeder verstuurden. "Kinderen hebben een enorm verwachtingspatroon van Internet. Ze blijven alleen tevreden als ze respons krijgen." En die tevredenheid is nodig wil je dat je site op het Net regelmatig wordt bezocht.

De eigen redactie van Planet Internet werkt vooral als katalysator naar de partners toe. Stefaan Top: "Als we alle inhoud zelf zouden samenstellen dan zouden we een redactie van honderden mensen moeten inrichten. Dat zijn we uiteraard niet van plan. We werken liever samen met anderen die ook geÔnteresseerd zijn in het nieuwe medium, niet alleen gevestigde uitgevers zoals Averbode maar iedereen die komt aandragen met een goed idee." Zo is er een veertienjarige jongen met een idee voor een rubriek rond flippo’s. "Die hebben we de nodige middelen gegeven omdat zijn idee bruikbaar bleek te zijn. We zien de samenwerking met aanbieders van inhoud dus heel breed."

Prijzen

De prijsstelling van de nieuwe Internet-aanbieder is scherp.Een starterspakket kost 499 frank, btw ingebrepen. Daarvoor krijg je gebruiksvriendelijke software en tien uur surftijd op elk gewenst ogenblik. De software houdt rekening met bestaande gebruikers die willen overschakelen naar PI Vlaanderen. Met hun configuratie wordt niet geknoeid. Een abonnement kost 490 frank per maand voor zes uur onbeperkt surfen. Bijkomende uren kosten 150 frank, maar er is een maandelijks plafond van 1090 frank, btw inbegrepen. Je betaalt dus als consument alleen voor de uren die je echt gebruikt. Planet Internet start met inbelpunten in de zeven grootste telefoonzones. Op relatief korte termijn komen er inbelpunten in alle negentien Vlaamse telefoonzones.

Uit marktonderzoek blijkt dat de Vlaming in eerste instantie kijkt naar de Internet-toegang en de typische Internet-diensten. "Een eigen Vlaamse zone wordt niet goed begrepen," aldus Top. "We gaan dus moeten tonen wat dat betekent. In eerste instantie profileren we ons daarom als toegangsaanbieder. Toch zullen we al vanaf de eerste dag een breed aanbod van eigen inhoud hebben. Onze abonnees zullen daar geleidelijkaan de voordelen van inzien."

Stefaan Top blijft realistisch. "Als je op Internet surft, gaat dat af van je vrije tijd. De gebruikers gaan niet uren per dag op het Net rondspeuren. Onze content kan onmogelijk vanaf de eerste dag breed en diep genoeg zijn om iedereen uren per dag te boeien. Daarom hanteren we het tien minuten per dag concept. Als je tien minuten per dag rondkijkt op Planet Internet dan ben je bij voor de onderwerpen die je interesseren." Top maakt de vergelijking met de begindagen van de televisie: "In het begin had je maar een beperkt aantal uitzendingen per dag met daartussen het testbeeld." De ervaring in Nederland leert trouwens dat beginnende surfers in het begin lang op Internet zitten, maar dat het surfen daarna sterk terugvalt.

Info

Planet Internet Vlaanderen: http://www.planetinternet.be

Groen nummer PI Vlaanderen: 0800 99 66

KidCity: http://www.edu-web.be/averbode/ndls/averbode.ol/kidcity/kidcity1.htm

EduWeb: http://www.edu-web.be

Webbel: http://www.webbel.be


Bijgewerkt op 21/09/01 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1997 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium