Internet

EMIS: Vlaamse energie- en milieu-informatie (De Morgen maart 1997)

Deze Internet column verschijnt regelmatig in de zaterdagbijlage Ter Zake van De Morgen

Jozef Schildermans

Op vrijdag 14 maart vond er in Brussel een conferentie plaats over Beste Beschikbare Technieken en Energie-en Milieu-Informatie. Niets bijzonders, ware het niet dat deze conferentie, in een primeur voor BelgiŰ, rechtstreeks kon worden gevolgd op Internet. De rechtstreekse verslaggeving kwam er dankzij EMIS, het Energie en Milieu InformatieSysteem van het Vlaamse Gewest. EMIS werd opgericht in 1995 met de bedoeling om de moeilijk hanteerbare en over verschillende instellingen verspreide energie- en milieu-informatie gemakkelijker toegankelijk te maken. Veel bedrijven hebben een grote behoefte aan dergelijke informatie, zeker nu de milieu-wetgeving steeds strenger en tegelijk ook ingewikkelder wordt. EMIS is gehuisvest bij de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in Mol.

Het groeide snel uit tot een groot succes. Meer dan tienduizend mensen vonden al de weg naar deze website. De informatie wordt dagelijks door meer dan honderd externe bezoekers geraadpleegd.

EMIS richt zich vooral tot de professionelen uit de energie- of milieuwereld. Adviesbureaus, milieu-ambtenaren, energiemanagers en milieuco÷rdinatoren vonden de afgelopen maanden vlot de weg naar EMIS. Maar ook het onderwijs gebruikt de informatie intensief. Particulieren kunnen er terecht voor handig huis-, tuin- en keukentips. Met name bouwers doen hun voordeel met de informatie over energiezuinig bouwen. Bij EMIS vind je alle formules die je nodig hebt om de optimale isolatie van een zelfgebouwde woning te berekenen.

"We proberen een volledig overzicht aan te bieden van alle milieu-informatie in Vlaanderen," aldus Jef Cleemput, die samen met vier andere collega’s verantwoordelijk is voor het actueel houden van EMIS. Bij EMIS vind je bibliografische referenties, meer dan 700 statistieken, een evenementen-kalender, een gegevensbank met bedrijfsprofielen uit de milieu- en energiesector en een overzicht van BBT-documenten gesorteerd per bedrijfstak. BBT staat voor Beste Beschikbare Technieken. Bij de VITO is een BBT-kenniscentrum ondergebracht, dat de proces- en saneringstechnieken inventaristeert die op de markt worden aangeboden. Op die manier kunnen Vlaamse bedrijven snel uitzoeken hoe ze een specifiek milieu- of energievraagstuk kunnen oplossen.

EMIS biedt ook een hoofdstukje wetgeving aan, maar stuit daarbij op bezwaren van commerciŰle aanbieders die de Belgische en Vlaamse wetgeving elektronisch willen gaan aanbieden. Het hoofdstukje wetgeving is daarom niet zo uitgebreid. EMIS wil trouwens geen overlappende informatie aanbieden. Als informatie elders elektronisch beschikbaar is, dan wordt de bezoeker naar de oorspronkelijke site doorverwezen.

Voor de interactiviteit is ook gezorgd. Bezoekers kunnen zich abonneren op een elektronische rondzendlijst die om de veertien dagen kond doet van de laatste EMIS-nieuwtjes. Ze kunnen ook met gelijkgestemden (of anderen) van gedachten wisselen in een van de drie openbare discussiegroepen. Een vierde, gesloten discussiegroep is alleen toegankelijk voor de Vlaamse milieuco÷rdinatoren.

EMIS is voor iedereen met een Internet-verbinding toegankelijk. Beschik je zelf niet over een Internet-verbinding dan kun je terecht bij een van de EMIS-steunpunten bij ANIMAL, ANRE, IWT, OVAM, VLM, VMM, de Stichting Leefmilieu of bij de milieucellen van de GOMs. Vlaamse milieuco÷rdinatoren die zelf niet over een Internet-aansluiting beschikken kunnen via modem rechtstreeks bij EMIS binnenbellen en komen dan terecht op een soort intranet met uitsluitend milieu-informatie.

URLs

EMIS: http://www.vito.be/emis

VITO: http://www.vito.be


Bijgewerkt op 07/06/99 / jozef@datatestlab.com / ę Copyright 1997 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab« is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium