Internet

Marketing: een spel? (De Morgen, april 1997)

Deze Internet column verschijnt regelmatig in de zaterdagbijlage Ter Zake van De Morgen

Jozef Schildermans

Ik weet niet of het in de andere sectoren van de economie ook zo is, maar als je in de informaticasector werkt kom je regelmatig marketing managers tegen. Het staat ook zo op hun kaartje. Niet productspecialist of marktdeskundige, nee, marketing manager. Ik ben er nog niet helemaal achter wat een marketing manager precies doet. Is het een public relations specialist? Een productspecialist? Een reclameman? Een marktonderzoeker? Een verkoper? Het Belgische bedrijf ARTcom, maker van websites en cd-roms voor bedrijven, probeert deze prangende vragen uit de wereld te helpen met z’n pas gestarte e-Marketing Game. ARTcom heeft met dit eerste on-line marketing spel op het Internet een heuse primeur. "Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd of u een goede marketing manager zou zijn?" zo begint het persbericht waarin het spel boven de doopvont wordt gehouden. "Of bent u het al jaren en wil u zich best eens meten met collega’s?"Antwoordt u volmondig ja, dan surft u naar http://www.artcom.be/game/ voor een avonturenspel waarin u in de huid kruipt van de kersverse "Marketing en Communicatie Manager" van Mobliep Industries, de producent van de Robbie GSM, die tijdens zijn proefperiode wordt geconfronteerd met allerlei situaties, keuzes en mogelijkheden.

Ook als u geen ambities inzake marketing hebt, is een bezoekje aan het e-Marketing Game de moeite waard. ARTcom slaagde erin om een visueel aantrekkelijke site uit te bouwen, met een spel dat ook voor bezoekers zonder marketingambities de nodige verrassingen en spannende momenten bevat.

Eerst vul je je naam en adres in en kies je een wachtwoord. Je krijgt hiervan, heel professioneel, bevestiging via e-mail maar kunt onmiddellijk starten met spelen. Na wat achtergrondinformatie over Mobliep Industries en de denkbeeldige Robbie GSM klik je op OK en kun je je geluk en kunde uitproberen. Je moet de Robbie (winkelprijs 13.995 frank) snel een zo groot mogelijke uitstraling en naambekendheid geven. Daarvoor moet je onderandere kiezen tussen een aantal media waarin je reclamecampagnes zult voeren. Kies je bijvoorbeeld voor de "volkskrant" Het Laatste Bericht, of voor de "eigenzinnige krant" Het Ochtendgloren? Bij de lancering van een nieuw product hoort een persconferentie. In welke localiteit organiseer je die? Een hotel ŕ rato van 150.000 frank of in het eigen bedrijf ŕ rato van 5.000 frank? Niet dat het veel uitmaakt: "De journalisten komen en gaan en doen wat ze gewoonlijk doen: drinken, eten en af en toe iets opschrijven." Zo, die zit! De makers van dit spel hebben, terecht of onterecht, blijkbaar niet zo’n hoge dunk van het journalistieke volkje. Even later krijg je in het spel de kans om mee te doen aan een test in een vakblad. Doe je mee dan komt de Robbie er zowaar als beste uit. "Je ‘vergeet’ de Robbie terug te vragen," vervolgt het spel. Ik test regelmatig apparatuur, waaronder ook GSMs, en het is mij nog nooit overkomen dat een fabrikant iets "vergat" terug te vragen. Het lijkt met ook geen goed advies voor een marketing manager in spe: een serieuze tester kan zoiets niet aanvaarden omdat het naar omkoperij ruikt (tenzij in een duidelijk omschreven in de tijd beperkte leenperiode, bijvoorbeeld als je als tester een "ijkapparaat" nodig hebt).

Marketing is geen marketing als er niets aan vast zit. Ook het e-Marketing Game is een marketinginstrument: dat van het vrij onbekende bedrijf ARTcom, dat "zo snel mogelijk een zo groot mogelijke uitstraling en naambekendheid" wil krijgen. Schijnt aardig te lukken (waarom anders dit stukje) en om het spel nog aantrekkelijker te maken zorgde ARTcom ook voor een prijzenslag. De wedstrijd stopt op 1 juni 1997. Dan worden de resultaten van de spelers naast elkaar gelegd en worden de eindcriteria vastgelegd. De winnaars krijgen een Psion Siena of een van de andere prijzen. Om het spannend te houden kunnen de spelers elke week een tussenstand opvragen. Een ronde spelen duurt ongeveer een half uur. Na afloop krijg de speler een rapportje over zijn prestaties. Bij ons ging dat zo: "Je hebt 7670498 mensen van het bestaan van Robbie op de hoogte gebracht en dat heeft ons 11246178 Belgische franken gekost aan publiciteit en andere kosten. Onder jouw leiding zijn er 90496 extra Robbies over de toonbank gegaan." Ging het leven van de echte marketing manager ook maar zo over rozen!

URLs

The e-Marketing Game: http://www.artcom.be/game/


Bijgewerkt op 31/10/01 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1997 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium