Opinie (Heet van de tong)
Interview met Jozef Schildermans, De Morgen 20/5/98, p. 2

De Amerikaanse federale overheid heeft samen met twintig deelstaten tegen Microsoft een klacht ingediend wegens concurrentievervalsende praktijken. Volgens minister van justitie janet Reno misbruikt Microsoft zijn dominante positie op de markt voor besturingssystemen om zijn eigen Internet-bladerprogramma, de Explorer, bij consumenten op te dringen. Jozef Schildermans, IT-deskundige bij Data Test Lab, geeft Reno weinig kans. 'Bill Gates is geen heilige, maar deze hele discussie is artificeel.'

'Microsoft-discussie is artificieel'

In december vorig jaar heeft de Amerikaanse overheid Microsoft al aangeklaagd voor dezelfde praktijken. Wat is het verschil met deze nieuwe aanklacht?

Jozef Schildermans: Er is geen verschil. Naar aanleiding van die vorige zaak is Microsoft gevraagd om de shortcut voor de installatie van de Explorer te verwijderen. Nu, in het nieuwe besturingssysteem Windows 98, is de Explorer niet langer een zogenaamde add-on, maar een integraal onderdeel van het besturingssysteem. Er is dus geen echte keuze meer. En dat stoort de overheid blijkbaar."

Is dat niet terecht?

"Internet is zo'n belangrijk fenomeen geworden dat integratie van de Explorer in Windows 98 volgens mij een logische stap is. Het is absurd om Microsoft nu te vragen die integratie teniet te doen, of om naast de Explorer ook de Navigator van concurrent Netscape mee te leveren. Gates zelf heeft al gezegd dat je aan Coca Cola ook niet vraagt om in elk sixpack drie blikjes Pepsi te stoppen. Ik ben het daar helemaal mee eens."

Zit de Amerikaanse overheid er dan zo naast?

Ik begrijp ook niet hoe ze zich zo heeft kunnen laten meeslepen door de anti-Microsoft-lobby. Een aantal bedrijven doet er alles aan om Microsoft de pas af te snijden. Sun Microsystems, dat nog een eitje te pellen heeft Met Gates, wegens het Java-programma, loopt daarbij voorop. Maar ook Netscape hoort bij de bedrijven die, hebben verklaard naar de overheid te zullen stappen."

De overheid stelt dat Microsoft de concurrentie hindert door zijn besturingsprogramma te koppelen aan de Explorer. De consument heeft daardoor niet langer de mogelijkheid om voor iets anders dan een Microsoft-product te kiezen.

"De Explorer heeft nu een marktaandeel van ongeveer 40 procent. Maar je moet niet vergeten dat Netscape voor de komst van de Explorer een marktaandeel van 80 procent had. Als Microsoft geen eigen browser had uitgebracht, zou Netscape nu monopolist zijn op die markt. Dat I.ijkt me voor de consument ook geen aantrekkelijk vooruitzicht. Het is juist aan de concurrentie met Microsoft te danken dat Netscape de Navigator gratis is gaan verspreiden. Daar doet de consument dus duidelijk zijn voordeel mee. Als Microsoft er niet was geweest, hadden we allemaal moeten betalen voor onze browser. De huidige ontwikkelingen zijn inderdaad niet goed voor Netscape en zijn aandeelhouders, maar wel voor de consument. Er is geen enkel van die bedrijven die de belangen van de consument voor ogen houdt. Ze zeggen allemaal van wel, maar het enige waar ze aan denken zijn hun aandeelhouders."

Maar als we Gates laten betijen gaat zijn bedrijf alles controleren en leven we op den duur in een soort Microsoft-wereld.

"Niemand wordt gedwongen om de producten van Microsoft te kopen. Maar Gates maakt gewoon goede software. Wij werken hier met heel veel verschillende besturingssystemen en dan moet je constateren dat Windows op veel gebieden voordelen biedt."

Zal Microsoft geen schade ondervinden van deze klacht?

"Nee, integendeel. Dit is prachtige reclame voor Windows 98. In feite is dat niet veel meer dan een update van Windows 95, maar nu wordt iedereen erop geattendeerd en krijgt het programma enorm veel aandacht. Op lange termijn lijkt me de kans dat de overheid deze zaak wint, vrij klein. Microsoft heeft goede argumenten. Het zal misschien een paar toegevingen moeten doen, maar de fundamentele kwestie zal waarschijnlijk in Gates' voordeel beslecht worden. Het aandeel van Microsoft staat nu wel wat onder druk en het zal misschien nog wel wat zakken. Maar dat lijkt me vooral een goede gelegenheid om het te kopen." - (RM)