homee-mail
 
 
Table of Contents / Inhoudstafel van deze site
 
PRIVACY PLEDGE
We will not sell or disclose any information about you.
 

 Rated with RSACi

 
Bijgewerkt op vrijdag 27 oktober 2000 /
info@datatestlab.com

© Copyright 1997-1999 by
DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium

e-mail

Click here to report alleged copyright infringment in this domain

DTL Data TestLab
Wie wat waarDTL Internet introductieTestenPrivacyDTL Xplore
Global Village.beDVD Region Hacks

 

Geschiedenis op het Internet

Het Internet als onderzoeksinstrument (2)

door Jozef Schildermans

(verschenen in Tijdingen uit Leuven nr. 122)

(geschreven september 1999, gewijzigd 27/10/00)

Het Internet brengt de wereld naar je studeerkamer. Maar hoe nuttig is het Internet als onderzoeksinstrument voor historici? Kun je een deel van je onderzoekswerk vanachter je bureau doen? En zo ja, welk deel is dat dan en wat is de waarde van de informatie die je zo verzamelt? Hoe moet je bovendien verwijzen naar internetbronnen? Op deze vragen proberen we in de vorige en deze aflevering van Geschiedenis op het internet een antwoord te geven.

In het eerste deel van dit artikel was ik toegekomen aan het opsommen van de interessantste gespecialiseerde internetdatabanken met historische informatie. Het internet bevat immers miljoenen pagina's informatie met heel veel kaf tussen het koren. Gespecialiseerde indexen en zoekmachines kunnen heel wat tijd besparen bij een virtuele zoektocht. Vorige keer kwamen Oudheid en Middeleeuwen aan bod. Dit keer geef ik een overzicht van informatiebronnen over de Nieuwe en de Hedendaagse Tijd. Overigens is het een indicatie van de kwaliteit van de adressen die ik precies een jaar geleden bij elkaar sprokkelde dat ze nog allemaal actief zijn. Geloof me, dat is iets heel uitzonderlijks op het internet. Alleen NetSERF, de Internet Connection for Medieval Resources van de Catholic University of America, heeft een ander onderkomen gevonden. De nieuwe url vind je onderaan.

Nieuwe en Hedendaagse Tijd

Voor deze periode bestaan er tal van overzichtssites, maar weinig zijn van dezelfde kwaliteit als voor de Oudheid en de Middeleeuwen. De beschikbare informatie is ook veel meer versnipperd en concentreert zich meestal op één aspect van de geschiedenis of één geografisch gebied. De twee beste algemene overzichtssites die ik vond, som ik hieronder op.

Eighteenth-Century Resources. Samengesteld door Jack Lynch, "Assistant Professor" aan het departement Engels van Rutgers University in het Amerikaanse Newark. Beslaat meer dan geschiedenis alleen (ook kunst, literatuur, wetenschap enz.). Uitgebreid overzicht van kwalitatieve internetinformatie, met aandacht voor zowel de Amerikaanse als de Europese geschiedenis.

Internet Modern History Sourcebook. Een ongelooflijke rijkdom aan informatie, bovendien duidelijk ingedeeld in periodes en gebieden. Beslaat de geschiedenis van de Reformatie tot op heden. Bevat een inleidend deel over historiografie, hoe je met bronnen moet omgaan, moet citeren enz. Er bestaan gelijkaardige "Sourcebooks" over Oude en Middeleeuwse geschiedenis, die bereikbaar zijn via de overzichtspagina Internet History Sourcebooks Project, waarop je ook verwijzingen vindt naar gespecialiseerde "History Sourcebooks" over (onder meer) Afrikaanse, Oost-Aziatische, Indische, Islamitische, Joodse en Vrouwen geschiedenis.

Voor de duizenden overige "historische" sites kun je terecht bij Yahoo.

Andere interessante algemene sites

WWW-VL History: Central Catalogue. Startpagina van een "virturele bibliotheek" over geschiedenis. De onderliggende pagina's beslaan alle denkbare periodes, onderwerpen en geografische gebieden en worden constant bijgewerkt door een legertje gespecialiseerde vrijwilligers. Het hangt van de beschikbare tijd en de kwaliteit van die vrijwilligers af hoe goed de onderliggende pagina's zijn.

BUBL LINK: Geography and history. Catalogus volgens het Dewey-classificatiesysteem (DDC) met verwijzingen naar historische overzichtspagina's op het internet.

The History Net. Commerciële Amerikaanse site over alle aspecten van de geschiedenis, gericht op een breed publiek en met een vooral Amerikaanse inslag. Niettemin mooi gedaan en met een schat aan weliswaar weinig gespecialiseerde informatie. De populairste geschiedenissite op het internet.

HyperHistory. Je kent ongetwijfeld de tijdlijnen die bijvoorbeeld in het onderwijs zo populair zijn maar soms ook specialisten kunnen helpen om een bepaalde gebeurtenis in zijn bredere historische en geografische context te plaatsen. Dit is de virtuele versie van een dergelijke kaart, met verwijzingen naar meer uitgebreidere artikels over de beschreven gebeurtenissen, personen en geografische gebieden. Goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van het internet.

Today in History. Kies een willekeurige datum en je krijgt een overzicht terug van historische gebeurtenissen die op die datum plaatsgrepen. Er bestaan wel meer van dit soort sites, maar hier krijg je een redelijk uitgebreide lijst terug met historische geboorten en overlijdens, gebeurtenissen, en religieuze feiten en feestdagen. Wel nogal Angelsaksisch van inslag. Eerder anekdotische waarde.

Verwijzen naar internetbronnen

Verwijzen naar internetbronnen doe je in principe op dezelfde manier als verwijzen naar "gewone" bronnen en literatuur. Dus basiszaken zoals auteur, titel en datum keren ook terug in verwijzingen naar internetbronnen. Hier kun je wel enkele voor de hand liggende zaken aan toevoegen, zoals het e-mailadres van de auteur, indien beschikbaar, en uiteraard het internetadres (de url) van de bron. Belangrijk is vooral de datum van het document, desnoods mét uurvermelding. Probleem is immers dat documenten op het internet kunnen veranderen en zelden "stabiel" zijn. De datum (en eventueel het uur) zijn dus onmisbaar om de versie waarnaar je verwijst te identificeren. Stel, je wilt verwijzen naar de elektronische versie van deel één van dit artikel. Dat zou dan op deze manier kunnen:

Schildermans, Jozef, [jozef@datatestlab.com], "Geschiedenis op het internet. Het internet als onderzoeksinstrument (1)," [http://www.datatestlab.com/gesch2.htm], 14/10/1999.

De juiste interpunctie en het gebruik van haakjes en dergelijke is natuurlijk een kwestie van smaak en gewoonte. Zoals altijd is het het belangrijkst om consequent te zijn en overal hetzelfde systeem te gebruiken. "http:://" dient in dit geval wél te worden vermeld, om duidelijk te maken dat je verwijst naar een webbron. Het internet kent immers ook andere informatiebronnen met andere technische kenmerken. Wil je bijvoorbeeld verwijzen naar een bijdrage in een Usenet-nieuwsgroep, dan zou dat op deze manier kunnen:

Vice, Daniel R., [drvice@nppd.com], "2000 Server Extensions on IIS4," in [microsoft.public.frontpage.extensions.windowsnt], 12/6/00 19:50.

Naar een e-mail zou je op deze manier kunnen verwijzen:

Jozef Schildermans, [jozef@datatestlab.com], "Internet en geschiedenis," privé e-mail aan Johan Verberckmoes, [Johan.Verberckmoes@arts.kuleuven.ac.be], 31/8/2000.

Hou er rekening mee dat e-mail hetzelfde is als een brief en dus als dusdanig dient te worden behandeld. Vraag altijd de toestemming van de auteur voor je uit een e-mail citeert en ernaar verwijst.

Het bovenstaande is gebaseerd op (laten we nog een keer oefenen):

Page, Melvin E, [pagem@etsuarts.east-tenn-st.edu], "A Brief Citation Guide for Internet Sources in History and the Humanities," [http://www.fordham.edu/halsall/cite.html], 20/2/1996.

Daar vind je ook hints over hoe je kunt verwijzen naar Gopher-berichten, ftp-sites en Listserv-berichten. Nogmaals: het is vooral van belang dat je kiest voor een systeem en dit verder consequent toepast.

Jozef Schildermans

URLs

Deel 1 van dit artikel (verschenen in nr. 119): www.datatestlab.com/gesch2.htm

NetSERF's nieuwe adres: www.netserf.org/

Eighteenth-Century Resources: http://andromeda.rutgers.edu/~jlynch/18th/index.html 

Internet Modern History Sourcebook: www.fordham.edu/halsall/mod/modsbook.html

Yahoo: http://dir.yahoo.com/Arts/Humanities/History/

Internet History Sourcebooks Project: www.fordham.edu/halsall/

WWW-VL History: Central Catalogue: www.ukans.edu/history/VL/

BUBL LINK: Geography and history: http://link.bubl.ac.uk/history/

The History Net: www.thehistorynet.com/

HyperHistory: www.hyperhistory.com/

Today in History: www.scopesys.com/anyday/

A Brief Citation Guide for Internet Sources in History and the Humanities: www.fordham.edu/halsall/cite.html