De grote multimedia-luidsprekertest

Geluid uit uw pc

door Johan Zwiekhorst, Data TestLab

Tegenwoordig kunt u geen pc meer kopen of er zitten luidsprekers bij. Helaas zijn die niet altijd even goed. Voor mensen die hun luidsprekers willen vervangen of voor mensen die nog geen multimedia-systeem hebben en er een willen aanschaffen zijn er hópen computerluidsprekers te koop. Data TestLab onderzocht in totaal 26 stuks en u kunt lezen welke luidsprekers u waar geven voor uw geld en welke niet.

Aan luidsprekers voor gebruik bij een computer worden uiteraard heel andere eisen gesteld dan als u luidsprekers gaat kopen voor bij uw hifi-installatie. Als de computerluidsprekers naast uw pc of scherm opgesteld worden, dienen ze afgeschermd te zijn voor elektromagnetische straling. Luidsprekers bevatten immers magneten en die kunnen uw beeld behoorlijk om zeep helpen. Wij zijn in deze test geen luidsprekers tegengekomen die niét afgeschermd waren, dus wat dat betreft hoeft u zich geen zorgen te maken. We vroegen ons wel af, of het eventueel zin heeft omwille van de geluidskwaliteit geen multimedia-speakers te kopen maar wel een paar goedkope gewone huiskamer-luidsprekerkasten samen met een eveneens goedkope stereoversterker. Dus hebben we een paar erg goedkope kasten op de kop getikt en die mee in onze test opgenomen. Dat maakt dus 25 stuks. Het 26ste paar is de inmiddels niet meer verkrijgbare Creative Labs SBS300, in feite van Yamaha. Dat luidsprekerpaar hebben we vergeleken met zijn opvolger, de SBS380 (niet meer van Yamaha). Waarom leest u verderop.

Vermogen

Tegenwoordig wordt u bijna doodgegooid met ongelooflijk krachtige vermogens voor multimedia-speakers, maar ook steeds meer bij midi- en mini-stereoketens. Meerdere honderden of zelfs duizend Watt P.M.P.O., schreeuwt de reclame dan. Laat u zich vooral niet in het ootje nemen. In verband met het vermogen waarmee een installatie geluid kan weergeven, kunt u drie vermogenswaarden voor ogen krijgen. Er is het continuvermogen (RMS of Root Mean Square), er is het piekvermogen (ook wel muziekvermogen genoemd) en er is tegenwoordig ook het P.M.P.O. (Peak Music Power Output).
Het continuvermogen geeft weer met welk maximaal vermogen de installatie gemiddeld kan weergeven per kanaal als dat continu gebeurt. Het piekvermogen is het maximaal vermogen dat de installatie zéér kortstondig en met een minimum aan vervorming nog per kanaal kan weergeven. Het P.M.P.O. beschouwen wij als puur marketing gimmick (lees: boerenbedrog). Dat is namelijk het maximum piekvermogen dat de installatie kan weergeven en wel alle kanalen samengeteld gedurende een minimumtijdspanne en ongeacht de vervorming. U kunt dit met andere woorden in de praktijk nooit bereiken. Als u het toch probeert, loopt u de kans uw versterker te doen doorbranden. Maar het geeft natuurlijk wel leuke getallen in de reclame. Wij hebben al systemen gezien met 1000W P.M.P.O. die iets van 20W continuvermogen per kanaal konden weergeven. Dat geeft u een idee om wat voor onzin het gaat.

De test

We hebben alle luidsprekers aangesloten op een draagbare CD-speler van Technics om te kijken hoe goed de weergave van muziek was. Omdat we ons realiseren, dat dat niet de hoofdtaak van zulke luidsprekers is (het is immers best mogelijk dat er zelden of nooit muziek afgespeeld wordt via uw pc), hebben we voor het eindoordeel de kwaliteit van muziekweergave maar voor de helft laten doorwegen. Niettemin vonden we het wel een interessante test om te doen. We probeerden zowel klassieke als moderne muziek. De inleiding van "Also sprach Zarathustra" van Richard Strauss doet heel wat luidsprekers natuurlijk meteen in het water vallen. Niettemin geeft dit stukje muziek wel meteen uitsluitsel over de kwaliteiten van de diverse luidsprekers inzake helderheid van het geluid, basweergave en dynamiek. "Amarok" van Mike Oldfield bevat minder bassen, maar wel een behoorlijke portie elektrische gitaar en een zeer scherpe stereoscheiding. Hiermee beoordeelden we de algemene helderheid van de weergave en het stereobeeld. Tenslotte probeerden we "The Rhythm of the Heat" van Peter Gabriel. Dit stuk bevat zang en zeer zware bassen (veel basgitaar en basdrums). Alleen luidsprekers met voldoende grote conussen of satellieten met hulp van een subwoofer slagen erin dit behoorlijk weer te geven.
Luidsprekers in combinatie met een pc worden natuurlijk het meest gebruikt om allerlei geluidseffecten ten gehore te brengen. Muziek zoals voorheen beschreven geeft het beste algemene beeld van een luidspreker, maar het is goed mogelijk dat bepaalde luidsprekers slecht scoren voor muziek maar toch voldoen voor een aantal multimedia-toepassingen. Omdat het natuurlijk onmogelijk te voorspellen is welke geluiden multimedia-applicaties allemaal loslaten op uw luidsprekers, hebben we ons beperkt tot het soort geluidseffecten dat bij spelletjes te horen is. Dat loopt immers nogal uiteen en zou dus een goed gemiddelde aan effecten kunnen vormen. Een multimedia-systeem dat videofilmpjes of geluidsfragmenten weergeeft, produceert immers geluid dat onder "muziek" valt en dan komen we bij onze eerste test terecht. Voor de geluidseffecten hebben we Quake (het nieuwste spel van DOOM-fabrikant Id Software) in demo-stand laten draaien en beoordeeld hoe goed de diverse effecten weergegeven werden. Basweergave, stereoscheiding, helderheid en detaillering van het ten gehore gebrachte geluid spelen hier allemaal een rol.
We hebben even overwogen om ook wat meer technische testen uit te voeren met behulp van allerlei testsignalen en spectrumanalyse-toestellen, maar dat uiteindelijk toch niet gedaan. We praten tenslotte niet over hifi-speakers. En u als lezer zult meer geïnteresseerd zijn in wat goed klinkt en wat niet.
Omdat we ons realiseren dat niet iedereen eenzelfde bedrag over heeft voor de luidsprekers aan zijn of haar pc, hebben we de testspeakers onderverdeeld in drie categorieën. U raadt het al: low-end, mid-range en high-end. Voor low-end namen we luidsprekersystemen die minder dan 100 gulden kosten, voor mid-range moeten ze minder dan 200 gulden kosten en alles daarboven is high-end.

LOW-END
De meeste low-end luidsprekersystemen onder de vijftig gulden zijn vrij klein, dus veel bas kunnen we dan niet verwachten. Tussen de vijftig en de honderd gulden zijn de kasten meestal iets groter en geven dus ook meer bas. Het stereobeeld blijkt bij alle speakers goed tot zeer goed te zijn, op voorwaarde dat u met de beide luidsprekers en uzelf een ongeveer gelijkzijdige driehoek vormt. Bij luidsprekers die aan weerszijden van het scherm staan opgesteld is dat natuurlijk niet zo moeilijk te bereiken.

Advance SP-690
Leverancier: Vobis, tel. +31 347 36 79 00 (in België: +32 3 870 85 20)
Prijs: f 41,70 (775 BEF)
Testresultaat: 23%
Prijs/kwaliteit: 62%

De volume- en toonregelaars veroorzaken een scherp krakend geluid als ze bediend worden. Zoiets is totaal onaanvaardbaar. De weergave blijkt soms gestoord te zijn en dan helpt het aanduwen van de stroomkabel. Zwaardere bassen worden sterk vervormd, maar de middentonen klinken prima - vooral bij de passages met de elektrische gitaar.

Advance Active 120
Leverancier: Vobis, tel. +31 347 36 79 00 (in België: +32 3 870 85 20)
Prijs: f 67,25 (1.245 BEF)
Testresultaat: 25%
Prijs/kwaliteit: 43%

120W per kanaal, zegt de doos. Weer eens P.M.P.O. en u weet wat we daarvan vinden. Als u het volume hoort, gelooft u er in elk geval niets van. Veel bas komt er niet uit en wàt eruit komt, is direct vervormd. De middentonen kunnen er wel mee door. Prima stereobeeld en helder geluid, maar het klinkt behoorlijk blikkerig. Als u de basregelaar op 65% en de hoge tonen op 50% zet, krijgt u een net aanvaardbare klank. Voor spelletjes presteren deze speakers totaal ónindrukwekkend.

Advance YX-800
Leverancier: Vobis, tel. +31 347 36 79 00 (in België: +32 3 870 85 20)
Prijs: f 84,25 (1.560 BEF)
Testresultaat: 38%
Prijs/kwaliteit: 51%

Ook hier wordt weer geschermd met een P.M.P.O.-vermogen van 180W, terwijl in de praktijk ongeveer 16W per kanaal gehaald wordt. Het volume is dus veel te laag en de basweergave zonder meer onvoldoende. Bovendien hoort u duidelijk vervorming. De algemene indruk is alsof de luidsprekers in een koekblik gezet werden en van daaruit moeten spelen. Als de basregelaar op 75% staat, klinken de bassen van Peter Gabriel nog net aanvaardbaar. Op die stand leveren spelletjes trouwens een prima geluid op. De kasten hebben een vrij sterke inclinatie, wat ze eerder geschikt maakt voor wat lagere computertafels.
Creative Labs CS46
Leverancier: Creative Labs België, tel. +32 3 281 35 70
Prijs: f 27,50 (510 BEF)
Testresultaat: 10%
Prijs/kwaliteit: 42%

Passief systeem (zonder ingebouwde versterker) en dus krijgt u er niet veel volume uit. De basweergave is ongeveer onbestaande en bij het wat opkrikken van het volume van het weergave-apparaat komt er behoorlijk wat vervorming uit. De middentonen zijn redelijk aanvaardbaar, maar dan heb je het ook wel gehad. U kunt beter wat meer geld uitgeven voor een betere klank.

Jazz-Hibster J-888AV
Leverancier: Sagitta-Cloetens N.V. België, tel. +32 15 20 85 20
Prijs: f 88 (1.625 BEF)
Testresultaat: 45%
Prijs/kwaliteit: 59%

De Amerikanen kunnen het tóch, als ze willen. Hier komt een voldoende krachtig geluid uit en het lage paukengeroffel in "Also sprach Zarathustra" is hoorbaar, al klinkt het allemaal wat metalig. Heel heldere klank en indrukwekkend genoeg voor spelletjes. De bedieningsknoppen zitten bovenaan op de rechterkast. De linkerkast wordt aangesloten door gesoldeerde kabeluiteinden in houders te klemmen, net zoals bij de grote jongens. Vanwege de kleine afmetingen is een en ander echter niet zo makkelijk voor elkaar te krijgen en zeker niet als je dikke vingers hebt. Er zit een hoofdtelefoon- en (ongewoon) een microfoonaansluiting op.

Primax Soundstorm 60W
Leverancier: Primax, tel. +31 30 240 99 00
Prijs: f 55 (995 BEF)
Testresultaat: 14%
Prijs/kwaliteit: 29%

Goedkope, bijna doorzichtige plastic dient als behuizing voor de Primax Soundstorm 60W. De pauken in "Also sprach Zarathustra" klinken alsof iemand op kookketels zit te kloppen. "Amarok" wordt met een blikkerig geluid weergeven. Geluidseffekten zijn schril en missen diepte.

Primax Soundstorm 120W
Leverancier: Primax, tel. +31 30 240 99 00
Prijs: f 71 (1.395 BEF)
Testresultaat: 43%
Prijs/kwaliteit: 69%

Net als Jazz-Hibster gebruikt ook Primax een klemsysteem voor de aansluiting van de linkerkast. Hier heb je tenminste voldoende vermogen, een helder geluid en een prima stereobeeld. De grondtoon van "Also sprach Zarathustra" blijft hoorbaar tijdens de fanfare, wat al uitzonderlijk genoemd mag worden in deze klasse. De bassen in dit muziekstuk zijn aanwezig, doch niet denderend. Eigenaardig genoeg zijn de bassen bij het stuk van Peter Gabriel weer wél vrij aanvaardbaar. De klank is op het randje af vervormd, maar gaat soms over dat randje heen. Een en ander klinkt nogal metalig.

Sony SRS-PC20
Leverancier: Sony Belgium, tel. +32 2 724 17 11
Prijs: f 60 (1.125 BEF)
Testresultaat: 18%
Prijs/kwaliteit: 35%

Dit zijn actieve luidsprekers. Ze kunnen werken op twee batterijtjes of met een adapter, maar helaas wordt geen van beide meegeleverd. Nadat we er een adapter opgesnord hadden, bleek het geluid helder en zonder storingen te zijn. Uiteraard geen basweergave, maar dat wisten we gezien de wel erg kleine kastjes op voorhand.

Reveal RS380
Leverancier: Actebis N.V. België, tel. +32 2 255 09 55
Prijs: f 64,50 (1.191 BEF)
Testresultaat: 38%
Prijs/kwaliteit: 67%

De meeste multimedia-speakers worden via een adapter gevoed, maar deze Reveal RS380 wordt rechtstreeks op het lichtnet aangesloten. In de stekker zit een zekering. Die stekker is overigens een Amerikaans model met een Nederlands voorzetstuk (randaarde). Voor België zit er wel een gaatje in het voorzetstuk (pinaarde), maar er zit niets van metaal en dus is er eigenlijk helemaal geen aarding mogelijk.
De grondtoon in "Also sprach Zarathustra" is slechts heel vaag waarneembaar. Onze algemene indruk is er een van een metalig en nogal dof geluid. Het klinkt eigenlijk alsof de kasten in een zak zitten te spelen. Het doffe kunt u wat bijwerken met behulp van de toonregelaar en dan is dit systeem best bruikbaar voor spelletjes.

Tornado G-650 (180W)
Leverancier: Vobis, tel. +31 347 36 79 00 (in België: +32 3 870 85 20)
Prijs: f 84,25 (1.560 BEF)
Testresultaat: 53%
Prijs/kwaliteit: 72%

Dé revelatie van de low-end kasten is zonder meer dit systeem. Qua formaat zijn de kasten de grootste tot dusver in deze klasse. Richard Strauss' grondtoon is duidelijk hoorbaar en de klank is kristalhelder met vrij aardige bassen. Er is een loudness-knop die bassen (maar geen hoge of middentonen) toevoegt, maar dat geeft wel vervorming. Helaas kun je aan de knop niet zien of hij aan of uit staat. De elektrische gitaar in "Amarok" knalt er zowat doorheen. Behoorlijk indrukwekkend geluid voor spelletjes, zeker als u dan juist wel de loudness-knop indrukt. De kasten hebben een inclinatie om ze preciezer te kunnen richten.

Trust Soundwave 40
Leverancier: Aashima Technology, tel. +31 78 654 32 00
Prijs: f 24,50 (455 BEF)
Testresultaat: 21%
Prijs/kwaliteit: 99%

Met los bijgeleverde metalen staandertjes zet u deze speakertjes iets hoger, wat het stereo-effect en de gerichtheid van het geluid zeer ten goede komt. U hoort een erg helder geluid, maar geen bassen. Deze Trust Soundwave 40 (die 40W is P.M.P.O., het eigenlijke muziekvermogen is 15W) laat geen duidelijke vervormingen horen en geeft voor spelletjes een kristalhelder geluid met duidelijk stereobeeld. Quake, DOOM en consoorten klinken hier echter niet indrukwekkend genoeg vanwege het gemis aan bassen. Vanwege de ongelooflijk lage prijs zijn deze kastjes de topper inzake prijs/kwaliteit-verhouding.

Trust Soundwave 240
Leverancier: Aashima Technology, tel. +31 78 654 32 00
Prijs: f 67,25 (1.245 BEF)
Testresultaat: 40%
Prijs/kwaliteit: 68%

Zijn kleine broertje deed het voor een systeem dat nog geen geeltje kost vrij leuk, dus verwachtten we ook hier niet onaardige resultaten. Hoewel het geluid vrij blikkerig klinkt, kan het systeem toch vrij "ronde" lage tonen produceren. Helaas geen krachtige stem, maar een en ander is niettemin vrij helder. Een van de weinige systemen met een rechtstreekse 220V-aansluiting. De kasten hebben een inclinatie.

Typhoon Sound System 25W
Leverancier: Actebis N.V. België, tel. +32 2 255 09 55
Prijs: f 32 (595 BEF)
Testresultaat: 23%
Prijs/kwaliteit: 83%

Om een ietsje meer bassen te laten horen met kleine luidsprekers zijn enige concessies gedaan. Helaas heeft dat tot gevolg dat het geluid allesbehalve helder is en dat er duidelijke vervormingen hoorbaar zijn. De elektrische gitaar in "Amarok" valt wel mee, maar het stereobeeld is maar middelmatig. Bij zware bassen (zoals het stuk van Peter Gabriel) treedt een zeer sterke vervorming op. Voor spelletjes kunt u dit systeem gebruiken, maar muziek zou ik er toch maar niet mee afspelen.

Typhoon Sound System 120W
Leverancier: Actebis N.V. België, tel. +32 2 255 09 55
Prijs: f 58 (1.075 BEF)
Testresultaat: 36%
Prijs/kwaliteit: 72%

Bij het inschakelen hoor je een duidelijke klik en onmiddellijk daarna is er een vrij opvallend geruis. Niet goed als u overweegt dat het volume slechts halfweg stond. Het bedienen van de schakelaars veroorzaakt storing. De surround-knop versterkt bassen, maar er is ook nog eens een "super bass"-regelaar. Die surround veroorzaakt zware vervorming en laat u dus best uitstaan. Met die "super bass" valt wel iets te regelen: op 50% zetten geeft een prima resultaat. Het systeem geeft een goed stereobeeld, zelfs als ze niet in een gelijkzijdige driehoek met uzelf staan opgesteld. Het geluid is niet erg helder, maar dof kunnen we het ook niet noemen. Geen denderende bas, maar meer bijregelen via super bass of surround geeft helaas onmiddellijk vervorming. Spelletjes klinken niet bepaald indrukwekkend.

Yamada Multi-Media 150W
Leverancier: I.C.P. N.V. België, tel. +32 3 605 04 41
Prijs: f 99 (1.800 BEF)
Testresultaat: 33%
Prijs/kwaliteit: 38%

Dit zijn de enige hoornluidsprekers; alle andere hebben standaard papieren conussen. De klank is erg hard, op het onaangename af. Strijkers kunnen zelfs vals klinken. De kast trilt mee als er nogal wat bassen weergegeven worden. De lage tonen zijn goed waarneembaar, maar alleen de bovenharmonischen. U hoort dus alleen de hoogste deelfrequenties van die lage tonen. Quasi lagere middentonen in plaats van echte bassen dus. De midden- en hoge tonen klinken helder en er is een uitstekend stereobeeld. Ook dit systeem wordt rechtstreeks op het lichtnet aangesloten, al is de kabel wel erg kort. De mini-jack die de rechterkast met de linker verbindt zit vrij los en trek je er makkelijk uit. Als u spelletjes speelt, worden de bassen altijd vervormd weergegeven en trilt de kast mee.

MID-RANGE

Creative Labs SBS380
Leverancier: Creative Labs België, tel. +32 3 281 35 70
Prijs: f 135 (2.500 BEF)
Testresultaat: 23%
Prijs/kwaliteit: 19%

Eén van de computers bij Data TestLab heeft SBS300-speakers: de voorganger van deze jongens en gemaakt door Yamaha. Die SBS300 leveren een helder, krachtig geluid. De basweergave is echter niet denderend en vervormt als het speakerpaar veel bassen te slikken krijgt. U begrijpt dus dat we dachten dat de SBS380 het beter zouden doen. Dat bleek op een teleurstelling uit te lopen. Het volume is eerder laag en de bastoon in het begin van "Also sprach Zara thustra" is niet hoorbaar. Nu zit er wel een 3D-knop op de kast en dat krikt het volume behoorlijk op, maar het geeft ook aardig wat vervorming. Vooral de bassen zijn sterk gestoord. In tegenstelling tot de SBS300 is het geluid van de SBS380 helemaal niet helder en zijn hoge tonen niet erg hoorbaar. De klank is wel warm, maar je krijgt de indruk alsof de luidsprekers in een zak zitten. Creative Labs had zijn luidsprekers beter verder bij Yamaha gehaald.

Jazz-Hibster J-707AV
Leverancier: Sagitta-Cloetens N.V. België, tel. +32 15 20 85 20
Prijs: f 169 (3.125 BEF)
Testresultaat: 83%
Prijs/kwaliteit: 56%

Kitscherige kast in namaakhout: gefineerd plastiek. Tieners zullen er dol op zijn. Vrij groot om naast je monitor te zetten. Het geluid is kristalhelder en vrij scherp. Een droge strakke bas en een ietsje teveel aan middentonen. Indrukwekkend volume met slechts 14W per kanaal (gelooft u 320W P.M.P.O.?). Ideaal voor popmuziek, maar het is net te bonkerig voor klassiek. Spelletjes klinken zonder meer indrukwekkend met deze kasten.

Jazz-Hibster J-818AV
Leverancier: Sagitta-Cloetens N.V. België, tel. +32 15 20 85 20
Prijs: f 182,50 (3.375 BEF)
Testresultaat: 78%
Prijs/kwaliteit: 49%

Apart gevormde zeshoekige kast. Een leuk geluid met iets teveel aan middentonen. De stereoscheiding is niet denderend, maar dat kan opgelost worden door de kasten ver genoeg van elkaar te plaatsen. De bassen klinken niet slecht, maar met iets teveel boventonen erdoorheen. De algemene klankindruk is iets te dof, maar wel ideaal voor spelletjes als Quake met een harde, strakke bas. Ook hier 14W per kanaal, maar deze keer wordt 240W P.M.P.O. opgegeven. Van ons mogen ze die onzin ook wel weglaten.

Primax Soundstorm 240W
Leverancier: Primax, tel. +31 30 240 99 00
Prijs: f 115 (2.100 BEF)
Testresultaat: 45%
Prijs/kwaliteit: 45%

Precies dezelfde kasten als de Jazz-Hibster J-888AV maar wel een stuk duurder. Het geluid klinkt ook vrijwel identiek. Helder maar metalig en met af en toe redelijke bassen. Prima voor spelletjes.

Sony CSS-B100
Leverancier: Sony Belgium, tel. +32 2 724 17 11
Prijs: f 210 (3.875 BEF)
Testresultaat: 29%
Prijs/kwaliteit: 16% of meer als u de kast belangrijker vindt

Ondanks de prijs van meer dan 200 gulden hebben we deze speakers toch bij de mid-range geplaatst omdat die hogere prijs samenhangt met de nogal speciale kast waar de luidsprekers in zitten en niet met de geluidskwaliteit.
Deze luidsprekers zitten namelijk in een grote vierkante kast waarop u uw scherm dient te plaatsen. Ook hier worden weer geen adapter of zelfs maar aansluitkabels meegeleverd. De kast bevat alleen maar tulpaansluitingen, dus dient u voor een kabel te zorgen met aan het ene uiteinde twee tulpstekkers en aan het andere een mini-jack (een 6,3 mm hoofdtelefoon-aansluiting). De basweergave is afwezig, maar er zit wel een uitnodigende knop "Bass Boost" op de voorkant. Dan zijn er wel bassen, maar bij muziek met nogal duidelijke vervorming. Liever niet gebruiken dus. Voor spelletjes geeft die Bass Boost dan weer wel een erg leuk effect. De algemene indruk van de weergave is een van helderheid. De elektische gitaar uit "Amarok" kan zich in elk geval flink uitleven.

Sony SRS-PC41
Leverancier: Sony Belgium, tel. +32 2 724 17 11
Prijs: f 149 (2.750 BEF)
Testresultaat: 45%
Prijs/kwaliteit: 35%

We werden aangenaam verrast door deze toch wel vrij kleine luidsprekerkasten. Het geluid is behoorlijk indrukwekkend: helder en de bassen zijn best aanvaardbaar. "Also sprach Zarathustra" wordt met een duidelijke grondtoon weergegeven. Op de rechterkast zit een IBB-toets (Intelligent Bass Boost), die de bassen dus moet versterken. Liever niet doen, want een vrij duidelijke vervorming is het gevolg. De ingebouwde versterker levert slechts 3W per kanaal en dat zou je op basis van het volume echt niet zeggen. Deze keer levert Sony overigens wel een adapter mee, al kan het systeem ook werken met vier batterijtjes.

HIGH-END

Altec Lansing ACS-31
Leverancier: Gateway 2000, tel. +32 800 10497
Prijs: f 286,50 (5.299 BEF) maar alleen als u een pc koopt
Testresultaat: 85%
Prijs/kwaliteit: 34% of minder als ze los meer kosten

Van dit systeem kennen we geen verdeler in Nederland of België. Voor zover wij weten worden ze alleen meegeleverd met pc's van Gateway 2000. We wilden ze u echter niet onthouden. Het systeem bestaat uit twee kleinere satelliet-luidsprekers en een subwoofer. Die laatste zit in een rechthoekige en vrij zware plastic kast. Doorgaans wordt zoiets onder de werktafel weggemoffeld. De klank is warm en vol maar toch helder, met een scherp stereobeeld. Een joekel van een basgeluid, maar helaas kunnen de luidsprekers in de satellieten dat niet altijd appreciëren. Zij krijgen alle signalen door (het systeem voert dus geen frequentiescheiding uit tussen de satellieten en de subwoofer) en dat heeft bij te sterke bassen tot gevolg dat de conussen gaan flodderen. De subwoofer doet dat trouwens ook als hij bassen aan een te hoog volume moet verwerken. Kennelijk stelt de volumeregelaar op 50% al een te hoog volume voor bij "Also sprach Zarathustra", want dat floddert behoorlijk. Als u het volume echter wat lager houdt (maximaal 33% of zo), dan klinkt dit drietal van Altec Lansing zonder meer prachtig. Tijdens het afwerken van dit artikel werd ons overigens meegedeeld dat Gateway het geluid van de ACS-31 "te iel" vond en nu de ACS-40 in plaats daarvan levert. We nemen aan dat die opmerking slaat op het geluid van de satellieten zonder de subwoofer (Gateway levert die satellietspeakers namelijk ook apart). De ACS-40 zijn een flink stuk groter dan de ACS-31 en zonder subwoofer zullen die dus een veel indrukwekkender geluid opleveren.

Bose MediaMate
Leverancier: Kaiser N.V. België, tel. +32 2 725 87 87
Prijs: f 650 (11.980 BEF)
Testresultaat: 85%
Prijs/kwaliteit: 15%

We werden aangenaam verrast door de Bose MediaMate. Vrij kleine kasten met lichte inclinatie, maar jongens - wat een geluid! Een warme en volle klank, een uitermate scherp stereobeeld en alles zonder meer kristalhelder. We praten over een waanzinnig basgeluid voor een dergelijk klein formaat van kasten, nochtans hoorden we alleen vervorming als we het volume vrijwel volledig open draaiden. Wij deden onze test met het volume op 50% en dan krijg je een zeer krachtig geluid. Er is geen toonregeling, maar wel een (ons inziens vrij overbodige) balansregeling tussen twee invoersignalen. Bij een spel als Quake of DOOM valt de bas wel erg zwaar uit en dan kun je die helaas niet even bij regelen. Dat is dan ook onze enige kritiek. Zonder meer de beste luidsprekers uit de hele test, maar wel extreem duur.

Nakamichi SP-3d
Leverancier: Manudax N.V. België, tel. +32 2 477 92 11
Prijs: f 268 (4.958 BEF)
Testresultaat: 85%
Prijs/kwaliteit: 36%

Twee kleine conische gevormde satellieten (elk 6W) en een subwoofer (13W). Fantastische bas, maar het geheel klinkt toch te dof bij klassieke muziek. Het "Sound Retrieval System" verbetert de helderheid mits een fikse vervorming. Het geheel wordt geleverd inclusief een monteerkit om de satellieten aan uw scherm te bevestigen. Er is helaas geen toonregeling en dat is toch wel nuttig. Balans en volume zijn erg moeilijk inschatbaar omdat er geen markering op de rolregelaars aangebracht werd. In "stilstand" is helaas een duidelijke ruis hoorbaar. Het stereobeeld is uiteraard vrijwel perfekt en dat doffe blijkt erg mee te vallen als "Amarok" de elektrische gitaar eruit laat knallen. Bij spelen als Quake en DOOM is de bas nogal opgefokt, maar het stoort niet erg omdat de satellieten die lage tonen niét doorkrijgen (in tegenstelling tot wat Altec Lansing deed) en er dus geen nare bij-effecten optreden. Als hier een granaat ontploft, heb je het heus wel gehoord. De prijs is de laagste van de high-end-systemen, maar de prijs/kwaliteit-verhouding is nog steeds niet denderend.

EEN KLASSE APART

Medion MD 8988
Leverancier: eender welk ALDI grootwarenhuis (produkt behoort niet tot hun vaste voorraad)
Prijs: f 134 (2.475 BEF)
Testresultaat: 88%
Prijs/kwaliteit: 75% of minder als u nog een versterker moet kopen

Dit zijn erg goedkope luidsprekerkasten die we in een van de vele Aldi grootwarenhuizen op de kop tikten. 80W nominaal, 140W piek en een drieweg-systeem voor minder dan 3.000 frank (rond de 160 gulden). We sloten ze aan op een losse Luxman L-405 versterker van 2x80W. Dat geeft natuurlijk al meteen een veel groter volumebereik dan eender welke multimedia-speaker. De Medions geven een warm geluid, doch met veel te veel bassen (broembas bij hoger volume). We hadden ze wel op een met tapijt bedekte vloer staan. Die broembas verdween als ze van de vloer afgehaald werden. De kastwanden zijn veel te dun, maar voor een dergelijke prijs valt dat te verwachten. Zulke speakers hangt u dus bij voorkeur aan een wand of zet u op een staander. "Amarok" wordt kristalhelder afgespeeld, met strakke droge tonen (behalve de bas) en een duidelijk stereobeeld in de formatie van de gelijkzijdige driehoek. De elektrische gitaar mag nog best geprononceerder. Bij Quake en DOOM horen we een zonder meer prachtig en indrukwekkend geluid.
We hebben deze luidsprekers in de test opgenomen, omdat de testcijfers aantonen dat zelfs de allerbeste multimedia-speakers maar met moeite kunnen optornen tegen de goedkoopste gewone huiskamer-luidsprekers. Dit systeem heeft uiteraard geen ingebouwde versterker en is ook niet magnetisch afgeschermd. U mag gewone huiskamer-luidsprekers nooit langs uw computerscherm zetten! Als u nog een ouwe stereoversterker heeft liggen of voor een heel zacht prijsje op de kop kunt tikken, zou u met een dergelijk systeem een evenwaardige zoniet betere kwaliteit kunnen bereiken dan met een vele malen duurder high-end multimedia-systeem.

Conclusie

U had het waarschijnlijk al verwacht: als u enig behoorlijk geluid wil uit uw multimedia-luidsprekers, moet u er al wat geld voor over hebben. In de drie categorieën valt er telkens een beste koop op. Als u minder dan een geeltje wil uitgeven, is de Trust Soundwave 40 zonder meer de beste keus. Tenzij u een ouwe stereoversterker heeft liggen op op de kop kunt tikken: dan krijgt u voor niet veel meer geld een in vergelijking topkwaliteit met goedkope huiskamer-luidsprekers. Tussen 50 en 100 gulden kon de Tornado G-650 ons het best bekoren. Als het nog meer mag kosten, dan bereikt u een prima resultaat met de Jazz-Hibster J-707AV. Het allerbeste geluid komt uit de Bose MediaMate - maar daar betaalt u wel flink voor. Al bij al vinden wij dat een goedkoop huiskamersysteem vaak veel beter klinkt en een stùk minder kost.

[Terug] [Testresultaten]


Bijgewerkt op 07/06/99 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab
® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium