Botermelk Prijzen 1996

Ongelooflijk, maar het eerste halfjaar van 1996 zit er alweer op. Villa PC verlaat u tot september met een nieuwigheid: Villa PC's Botermelk Prijzen 1996. Botermelk is, zoals de Van Dale het zo mooi uitdrukt, gewestelijk taalgebruik voor karnemelk. In het gewest waar ik vandaan kom is iemand met botermelk in z'n kop een stommerik.

De eerste Botermelk Prijs, met Grootste Onderscheiding, is voor Merit-Professor Luc Soete. Hij pleitte onlangs in Trends/Tendances voor een Europese bit tax, een transmissietol op de elektronische informatiesnelwegen. Professor Soete haalde zijn botermelk bij de Amerikaanse econoom Arthur Cordell. Colorado, Florida, Massachusetts en Texas proberen Cordells ideen om te zetten in een soort Internet-belasting. Dit is een dubbele belasting. Gebruikers van Internet betalen immers al belastingen op hun telefoonfactuur.

De Botermelk Met Bananensmaak Prijs is voor Windows 95. Na bijna een jaar werken met Microsofts nieuwe besturingssysteem heb ik zin om mijn pc te overgieten met botermelk en me terug te trekken op Caldy Island voor de kust van Wales. Daar bevindt zich een dochterhuis van de abdij van Chimay en hebben ze, naar ik verneem, nog maar pas elektriciteit. Wat is het probleem? Ik verwacht van een zogenaamd 32-bit besturingssysteem dat ik meerdere taken tegelijk kan uitvoeren op een snelle manier. Daar is echter geen sprak van, ondanks mijn 133 MHz Pentium (een Gateway 2000 P5-133) met supersnelle Matrox Millenium videokaart en 24MB EDO RAM. Mijn systeem werkt over het algemeen trager dan dat van collega Zwiekhorst. De gelukkige draait OS/2 Warp op een Compaq Deskpro met een 66 MHz 486 en 24MB geheugen. Helaas ben ik verplicht onder Windows 95 te werken omdat zowat alle nieuwe spullen die op het TestLab binnenkomen gemaakt zijn voor deze imitatie van een 32-bit besturingssysteem. Overigens ondervind ik na bijna een jaar werken met Win95 hetzelfde probleem als met Win 3.x. Door het vele installeren en verwijderen van nieuwe software is mijn systeem zo gedestabiliseerd dat ik het volledig opnieuw moet configureren. Dat had eigenlijk al maanden geleden moeten gebeuren, maar door gebrek aan tijd is me dat niet eerder gelukt. Collega Peeters is op zijn pc trouwens om dezelfde reden toe aan het volledig opnieuw installeren van Windows 95.

De Botermelk Met Aardbeiensmaak Prijs is voor Bill Gates. Een citaat uit het juryrapport: "De heer Gates krijgt deze prijs voor alles wat hij ons beloofde en blijft beloven en voor het niet inlossen van deze beloften." Lees ter illustratie de column BillWatch van Graham Lea in onze Engelse zusterpublicatie Computing.

De Botermelk Met Appelsmaak is voor IBM voor het op de markt brengen van Warp Server 4.0 met een bug die al was hersteld in OS/2 FixPack 17. Dit FixPack was beschikbaar vr het uitbrengen van Warp Server 4.0. Was het niet simpeler geweest de correcties van het FixPack te verwerken in Warp Server?

Jozef Schildermans

De jury wou de Botermelk Met Chocosmaak Prijs uitreiken aan Apple maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan omdat het toch niet meer de moeite loont.


Bijgewerkt op 11/06/96 / jozef@datatestlab.com / Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium