Het illegale net

Jozef Schildermans

Sommigen doen nogal lacherig over de grote hoeveel illegale software die je op Internet vindt. "Wie haalt er nu megabytes illegale software binnen via het dure Internet als je net zo goed een illegale cd-rom voor enkele honderden franken kunt kopen," zo redeneren ze. Het is waar dat de illegale softwaresector zijn winst voornamelijk uit de verkoop van cd-roms en in mindere mate tapes haalt. Maar Internet vormt volgens mij een niet te onderschatten schakel in het illegale softwarecircuit. Bovendien kost het illegale gekopieer op Internet handenvol geld aan de bedrijfswereld. De meeste bedrijven beseffen niet dat sommige van hun werknemers het bedrijfsnetwerk gebruiken om illegale software te verspreiden en binnen te halen. De kosten daarvan zouden wereldwijd wel eens in de miljoenen kunnen belopen.

Overal op Internet bestaan zogenaamde warez-sites, overzichtspagina=s met verwijzigingen naar andere sites waar je illegale software (warez) kunt vinden. De warez-overzichtspagina=s zijn in de meeste landen niet illegaal. De ftp-sites waar ze naar verwijzen zijn dat dikwijls wel, maar veranderen wekelijks, dagelijks of zelfs om de zoveel uren van adres. Het warez-wereldje is georganiseerd zoals het drugswereld, met koeriers (couriers), leveranciers (suppliers), krakers (crackers) en traders (handelaars). De piraten onderhouden het contact met elkaar via Internet Relay Chat en geëncrypteerde e-mails. Mensen die weten wat ze doen kunnen via IRC vrijwel anoniem en zonder kans op detectie communiceren. Tijdens mijn onderzoek op Internet vond ik zelfs een zoekmachine voor illegale software! Via deze zoekmachine kun je zowat alles terugvinden, niet alleen courante business-software of spelletjes, maar ook een hele hoop dure, gespecialiseerde software en zelfs bètaversies van programma=s die nog niet algemeen verkrijgbaar zijn. Eén voorbeeldje maar: een vroege alfaversie van Memphis (Windows 97) staat al een tijdje op één van deze illegale ftp-sites.

De meeste particulieren hebben een trage verbinding met het net en zullen dus geen illegale software van meerdere megabytes downloaden. Dat is ook niet de bedoeling van het warez-wereldje. Dat gebruikt Internet als een supersnel distributiekanaal om illegale software over heel de wereld te verspreiden, dikwijls nog voor de gekopieerde programma=s in de winkels liggen. Locaal kunnen de softwarepiraten dan de software op cd-roms branden en verkopen. De meeste ftp-sites voor illegale software bevinden zich op bedrijfsnetwerken of netwerken van overheidsinstellingen en universiteiten met een snelle Internet-link (minimaal T1/E1). Dat blijkt zonneklaar uit een zogenaamde 0-Day (Zero Day) ftp-lijst die ik binnenhaalde. Deze lijst wordt dagelijks bijgewerkt door een zekere Maverick en bevat de adressen van honderden illegale ftp-sites. Ze beslaat zeventien dichtbedrukte A4-pagina=s.

De directory=s met illegale software zijn niet zo gemakkelijk te vinden, omdat ze meestal diep in de directorystructuur van een op het eerste zich normale ftp-site verborgen zitten, dikwijls nog een keer verborgen achter niet-standaard directorynamen die je alleen met speciale ftp-programma=s (zoals Warez FTP) kunt betreden.

Het warez-wereld en de transmissie van illegale software via het net wordt onwetend gefinancierd door gewone bedrijven, instellingen en universiteiten. Niemand weet hoeveel het warez-wereldje kost aan de bedrijfswereld, maar het geleden verlies moet wereldwijd in de miljoenen belopen.


Bijgewerkt op 06/07/99 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium