Villa PC

Mag het een pondje meer zijn?

Villa PC verschijnt elke week in het informaticavakblad Data News.

Jozef Schildermans

Enkele weken geleden verwees de raadkamer van Tongeren de 56-jarige Rotterdammer, Johannes T., naar de correctionele rechtbank. T. zou zich schuldig hebben gemaakt aan namaak van het Microsoft merk en het illegaal kopiëren van cd-roms. Voor het eerst wordt in België een zaak van illegaal kopiëren strafrechterlijk vervolgd. De doorbraak in de zaak werd mede mogelijk gemaakt door anonieme tips op de kliklijn van de BSA (Business Software Alliance). Sinds haar oprichting in 1988 heeft de BSA wereldwijd al meer dan zeshonderd rechtzaken aangespannen tegen vermoedelijke softwarepiraten. Het lijkt echter dweilen met de kraan open. Al dan niet "professionele" softwarepiraten zijn er te kust en te keur, ook in België. Op 24 januari beschreef ik in Villa PC hoe Internet als een internationaal doorgeefluik fungeert voor de softwarepiraterij. Niet alleen softwarefabrikanten verliezen daardoor geld, maar ook bedrijven en instellingen die dikwijls onwetend opdraaien voor de netwerkkosten van de piraten. Terwijl Johannes T. het oordeel van de Tongerse rechtbank afwacht, ligt hier naast mijn toetsenbord een catalogus van 97 dichtbedrukte A4-pagina’s met illegale software. De catalogus dateert van 13 januari en is door een Franstalige bende opgesteld. Deze List par genres des programmes beslaat ongeveer 3.500 verschillende programma’s die je kunt "bestellen" op diskette en/of cd-rom (al naargelang de omvang). De programma’s zijn zowel in het Frans als in het Engels verkrijgbaar. Diskettes kosten 150 frank, cd-roms komen op 600 of 800 frank, afhankelijk van wat er op de cd staat. Bestellen gaat "via via". De lijst wordt via een soort Samizdat systeem doorgegeven en bestellingen gaan in de omgekeerde richting. Je bestelling arriveert binnen de week. Niemand kon ons echter precies vertellen waar de makers van de lijst wonen of wie ze zijn. Het is zelfs niet zeker dat het om Belgen gaat. Ik kreeg deze lijst van een kennis die hem ontving van een andere kennis, die hem op zijn beurt bekwam van een jonge student uit zijn kaartclub, die hem op zijn beurt van "iemand in Luik" had gekregen.

Dit is maar een van de vele illegale softwarecircuits in België. In de meeste grotere bedrijven kun je via een gelijkaardig systeem aan alle programma’s geraken die je maar wil. Opvallend in dit geval is wel de omvang van de lijst en de snelheid waarmee elk van de 3500 beschikbare titels leverbaar is. De lijst bevat heel veel spelletjes. Maar je vindt er ook software die alleen bruikbaar is voor het bedrijfsleven, hetgeen de vraag doet rijzen of alleen hobbyisten tot de afnemers behoren. Welke hobbyist heeft er bijvoorbeeld behoefte aan een gekraakt boekhoudpakket (de lijst bevat er verschillende, bijvoorbeeld Popsy). Wat doe je als hobbyist met Windows NT Server 4.0 of Novell Groupwise?

De BSA schat dat de helft van de in België gebruikte software illegaal is. Laat dat overdreven zijn. Toch zou ik de KMO’s die op een gekraakt boekhoudprogramma draaien niet te eten willen geven. Het zal moeilijk zijn om dit kwaad met wortel en al uit te roeien. Daarvoor vinden te weinig Belgen het een misdaad om software te stelen. Vergeten we niet dat ook in dit misdaadcircuit veel zwart geld rondgaat (een miljard frank wordt geschat in het geval van Johannes T.). Dat is misdaadgeld dat even weinig odieus is als het geld verkregen uit bijvoorbeeld de drugshandel. Ik wil er niet aan denken welke misdadige praktijken er met dat zwarte geld allemaal worden gefinancierd.


Bijgewerkt op 09/21/01 / jozef@datatestlab.com / © Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium