Villa PC

Believer (Y2K deel 2)

jozef klein.jpg (3874 bytes)

door Jozef Schildermans

oospronkelijk verschenen in Data News

meer Villa PC

Tot voor kort stond ik in het kamp van de non believers als het ging om het Y2K (jaar 2000) probleem (zie "Non-believer"). Sinds kort ben ik daar niet meer zo zeker van. Het begon toen ik een 3Com/US Robotics Courier V.Everything modem wou upgraden naar de nieuwe V.90 standaard. Wij hebben hier op het TestLab een Amerikaans/Canadees exemplaar. Om die te upgraden dien je een wizard te downloaden van de 3Com website. Die belt dan naar een nummer in de States en voert de upgrade pas uit nadat je je kredietkaartgegevens hebt ingevuld. Ik vulde – als goede homo consumans - de het nummer en de vervaldatum in van mijn EuroCard. En toen kreeg ik de volgende melding:

vpc163.jpg (24635 bytes)

Mijn kredietkaart vervalt op 02/00. Blijkbaar kent de 3Com wizard deze datum niet en verklaart hij hem ongeldig. Ik vulde dan maar als vervaldatum "02/01" in, met de verwachting dat het programma dit zou weigeren. Tot mijn verrassing ging de wizard gewoon door en werd de upgrade uitgevoerd. Nog straffer: met illegale kredietkaartgegevens lukte het mij om een elektronische aankoop uit te voeren. Ik heb mijn kredietkaartuittreksel nog niet ontvangen, maar ik ben benieuwd of deze aankoop vermeld zal staan. Indien niet dan heeft deze Y2K bug 3Com geld gekost. Indien wel heb ik strikt genomen het recht om het bedrag te weigeren, want de vermelde kredietkaartgegevens op het elektronische aankoopbewijs kloppen niet.

Dit was mijn eerste, maar niet mijn laatste confrontatie met de Y2K bug. Enkele jaren geleden kreeg ik van Oracle Belgium een sleutelhanger cadeau met daarin verwerkt een eeuwige kalender voor de periode 1990-2039. Op een dag vroeg een vriend mij op welke dag 1 januari 2000 valt. Ik haalde mijn sleutelhanger boven, draaide aan het schijfje en meldde hem dat 1 januari 2000 op een zondag valt. Enkele dagen daarna kreeg ik een telefoontje van diezelfde vriend die me liet weten dat nieuwjaar 2000 op een zaterdag en niet op een zondag valt. Mijn eeuwige kalender bleek fout te zijn: hij is correct tot 31 december 1999 (die valt volgens de kalender op een vrijdag, wat klopt) en gaat daarna de mist in, vermoedelijk omdat de maker er geen rekening mee hield dat 2000 geen schrikkeljaar is. Vertelde ik al dat de kalender een cadeau was van Oracle? Sinds dit voorval vertrouw ik geen kalenders meer, noch apparaten met ingebouwde klokken. En terecht, zo blijkt. Eén van mijn videorecorders, een Panasonic NV-F70, kan ik op 1 januari 2000 uit het stopcontact trekken: de ingebouwde klok gaat dan immers de mist in. Drie confrontaties met de Y2K bug waren voor mij genoeg om mij te bekeren tot het kamp van de believers!

Jozef Schildermans

Zie ook: Y2K in België (1)

Bijgewerkt op 21-09-2001 / jozef@datatestlab.com
© Copyright 1995-96 by DTL bvba, Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLab® is a registered trademark of DTL bvba, Belgium