homee-mail
 
 
Table of Contents / Inhoudstafel van deze site
 
PRIVACY PLEDGE
We will not sell or disclose any information about you.
 

 Rated with RSACi

 
Bijgewerkt op Friday 21 September 2001 /
info@datatestlab.com

© Copyright 1997-1999 by
DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium
Data TestLabģ is a registered trademark of DTL bvba,
Oud-Turnhout, Belgium

e-mail

Click here to report alleged copyright infringment in this domain

DTL Data TestLab
Wie wat waarDTL Internet introductieTestenPrivacyDTL Xplore
Global Village.beDVD Region Hacks

 

Gratis hulp

Mama, waar komen de pc's vandaan?

Dirk Peeters, Data TestLab

"Persoonlijke computers" zijn zo alledaags dat weinigen beseffen dat de pc nog maar nauwelijks zijn tienerjaren is ontgroeid. Eenentwintig jaar geleden schiep God de pc. Tenminste, Hij schiep de onderdelen ervan. Want de eerste pc's moest je nog helemaal zelf in elkaar knutselen.

In lang vervlogen tijden, zo'n 21 jaar geleden, schiep God de pc. Tenminste, Hij was een beetje moe en zorgde alleen voor wat onderdelen. Die moest de mens zelf maar in elkaar knutselen. De eerste 'personal computer' (pc) die naam waardig was geboren en luisterde naar de naam Altair. Bill Gates zag dat het goed was, schreef voor de Altair de BASIC programmeertaal en stichtte Microsoft. Steve Wozniak en Steve Jobs dachten dat ze evengoed een computer in elkaar konden knutselen en ziedaar, in een garage ergens in California zag eveneens in 1975 de eerste Apple-bouwkit het levenslicht. Later zou hieruit de Apple II groeien. Nadien vond ene Britse lord dat hij ook iets voor de computergeschiedenis moest doen en ontwikkelde in 1980 en 1981 de Sinclair ZX81 en de ZX-Spectrum. Die pioniersjaren waren ook de glorietijd van Tandy met de TRS-80 reeks, Commodore met de PET en de VIC20, Atari met de 520 en de Britse omroep BBC met de gelijknamige computer (geproduceerd door Acorn).

Jack Tramiel, grote baas van Commodore Business Machines liet dit alles niet aan zijn hart komen en toverde de Commodore 64 uit zijn hoed. Dit duiveltje-doet-al was in zijn tijd de voorloper van wat we nu een multimedia pc zouden kunnen noemen.

Ondertussen hielden ook saaie, efficiŽnte ingenieurs zich bezig met wat we nu 'pc' noemen. Uit hun brein sproten oerdegelijke maar oersaaie besturingssystemen als CP/M. En dan, in 1981 ging IBM zich eens bezig houden met de pc. Big Blue zag het zuiver zakelijk en van multimedia was helemaal geen sprake. Een computer op de schoot was er nog niet echt bij, maar dragen kon je hem wel. Daar zorgden de Osborne I, de Kaypro CP/M computers en uiteraard de eerste Compaq draagbare pc's voor.

1984 staat zeker in ieders brein gegrifd als het jaar dat de eerste Apple Macintosh boven de doopvont werd gehouden. Deze pc was de eerste succesvolle computer met een grafisch besturingssysteem aan boord. We laten de miskleun van de Lisa even terzijde. Bill Gates deed verwoede pogingen om dit fraai werkstukje te evenaren en zo ontstond Windows 1.03 in 1985. Erg grafisch was het helemaal nog niet en de eerste Windows-versies sloegen niet echt aan. Pas met versie 3.0 werd Windows het succes dat we nu kennen.

[Terug]